szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A szocialista EP-képviselő a testület elnökének azt írta: az ügy aláássa az Európai Unió egységét, amit az Európai Parlament nem nézhet tétlenül.

Levelet küldött az Európai Parlament néppárti elnökének a szocialisták EP-képviselője, Szanyi Tibor a Gruevszki-üggyel kapcsolatban. A politikus azt kéri Antonio Tajanitól, hogy foglaljon állást az ügyben, mivel az szerinte aláássa az Európai Unió egységét, és veszélyezteti az uniós értékeket.

Szanyi szerint Nikola Gruevszki egyértelműen a magyar kormány segítségével juthatott be az országba, holott saját hazájában korrupció miatt börtönben lenne a helye. A politikus úgy látja, azzal, hogy a volt macedón miniszterelnök még menekültstátuszt is kapott, biztosság vált, hogy a kormányzatnak valamilyen érdeke fűződött ahhoz, hogy Gruevszki Magyarországra jöjjön.

Szanyi levelét elküldte Udo Bullmannak, a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége az Európai Parlamentben képviselőcsoport elnökének is, azzal a kiegészítéssel, hogy szerinte az Orbán-kormány egyértelműen Vlagyimir Putyin utasításait követve hozta Magyarországra Gruevszkit. A szocialista politikus azt szeretné, ha a képviselőcsoport is foglalkozna az üggyel.

Korábban az Európai Unió bővítési biztosa, Johannes Hahn Twitter-oldalán írt arról: furcsának találják, hogy Magyarország úgy támogatja Macedónia uniós tagságát, hogy közben nem tekinti biztonságosnak az országot.

Nikola Gruevszki Magyarországra szökéséről itt olvashatnak további részleteket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Baljós hírek az idei nemzetközi fesztiválszezonról: másodszor is elmarad két fontos rendezvény

Baljós hírek az idei nemzetközi fesztiválszezonról: másodszor is elmarad két fontos rendezvény

Változhat az oltási terv, márciusban beolthatják a bírósági és ügyészségi dolgozókat

Változhat az oltási terv, márciusban beolthatják a bírósági és ügyészségi dolgozókat

Jön a Samsung új csúcsprocesszora, a Windows 10-es laptopokba is beletennék

Jön a Samsung új csúcsprocesszora, a Windows 10-es laptopokba is beletennék