szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az amerikai külügyi szóvivő közlése szerint az Egyesült Államok csalódott, amiért Orbánék nem nekik adták ki Vlagyimir Ljubisint és fiát.

Mint arról beszámoltunk, pénteken a Direkt36 arról írt, hogy két éve egy amerikai fedett akció keretében Magyarországon őrizetbe vettek két orosz fegyverkereskedőt, Vlagyimir Ljubisint és azonos nevű fiát, akiket – bár az Egyesült Államok többször is kérte, hogy adják ki nekik őket – Magyarország végül Oroszországnak adott ki.

Az üggyel kapcsolatban az Igazságügyi Minisztérium közleményében megerősítette, hogy az igazságügyi miniszter döntése alapján Oroszországnak adták ki őket annak ellenére, hogy az Egyesült Államok is igényt tartott volna a kiadatásukra, de az IM szerint folyamatosan konzultáltak az amerikai hatóságokkal is, és tájékoztatták is őket a döntésről, amelyet a "vonatkozó jogszabályoknak és nemzetközi szerződéseknek megfelelően" hoztak meg.

Az Egyesült Államok külügyi szóvivője a hvg.hu érdeklődésére azt a választ adta, hogy

Az Egyesült Államok csalódott, amiért a magyar kormány a Ljubisineket Oroszországnak adta ki.

Hozzáteszik, az Egyesült Államoknak egy nagyon jól alátámasztott ügye volt ellenük, amelyet a magyar hatóságok tagjaival együttműködve építettek fel.

Magyarország döntése kérdéseket vet fel az elkötelezettségéről az Egyesült Államokkal való bűnüldözéséi együttműködése iránt, és emiatt mind az Egyesült Államok, mind Magyarország, mind a világ polgárai kevésbé vannak biztonságban

- írják.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Portugália pár lépésben milliókat oltana be a koronavírus ellen – ráadásul ingyen

Portugália pár lépésben milliókat oltana be a koronavírus ellen – ráadásul ingyen

Elhunyt Pécsi Ildikó

Elhunyt Pécsi Ildikó

Kiheverte a magyar ipar a válság első hullámát

Kiheverte a magyar ipar a válság első hullámát