szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szavaztak az EP-ben a macedón jogállamiságról, elfogadták a macedón jogállamiságról szóló jelentést.

A képviselők csütörtökön véleményezték, hogy mennyit haladt előre Albánia, Macedónia és Montenegró az esetleges uniós csatlakozás felé, áll az Európai Parlament honlapján.

Az EP-képviselők üdvözölték, hogy Macedónia erőfeszítéseket tett az Unióval kapcsolatos reformok terén is, de felszólították a helyi hatóságokat, hogy „fokozzák a pénzmosás és az összeférhetetlenség elleni harcot annak érdekében, hogy jobban védeni tudják az igazságszolgáltatást a politikai befolyás ellen”. Macedóniának emellett a jogállamiság fennmaradó hiányosságaival is foglalkoznia kell, amelyek továbbra is komoly gondot okoznak. Az állásfoglalást 470 szavazattal, 116 ellenszavazat és 46 tartózkodás mellett fogadták el.

A képviselők emellett felszólítják a magyar kormányt, hogy adja ki hazájának Nikola Gruevszki volt miniszterelnököt, aki, miután hivatallal való visszaélésért börtönbüntetésre ítélték, Magyarországra szökött – áll a dokumentumban.

A macedón-jelentés szerzője, Ivo Vajgl szlovén liberális képviselő szerint „Ha Macedónia teljesíti az összes feltételt, akkor ígéretes jövő áll a mai macedónok és a jövő generációi előtt. Az Uniónak szintén teljesítenie kell saját ígéreteit annak az országnak, amely már elég régóta vár az előszobában: jelentős mértékben hozzá kell járulnunk Délkelet-Európa egészének stabilitásához, biztonságához és fejlődéséhez.”

A hírre reagálva Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő megjegyezte, az „Az Európai Parlament tehát ismét nagy többséggel piros lapot mutatott fel Orbán Viktornak és illiberális kormányának. A Fidesz pedig ismét ahelyett, hogy Magyarország tisztességét és becsületét óvta volna, inkább a magyar kormányfő sötét baráti kapcsolatait védte.”

Korábban megírtuk, a német közszolgálat szerint már Macedóniából is magyar diplomaták segíthették Gruevszki kijutását, a macedón parlament pedig a héten felfüggesztette a volt kormányfő mentelmi jogát.

Szanyi Tibor: A Gruevszki-botrány Orbán újabb Európa-ellenes provokációja

A határozatot támogatta Szanyi Tibor, az MSZP alelnöke és a párt EP-delegációvezetője is, aki a jelentés vitájához fűzött írásbeli felszólalásában leszögezte: „Orbánnak ez, a nemzetközi és az EU jog teljes semmibevételét tükröző példátlan provokációja tudatosan kárt okoz közös európai érdekeinknek azáltal, hogy szembe megy az EU kül-és biztonságpolitikája, valamint bővítési politikája keretében együtt meghozott döntéseink egész sorával.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elkapkodták a több százezer forintos VIP-bérleteket a Fradi BL-meccseire

Elkapkodták a több százezer forintos VIP-bérleteket a Fradi BL-meccseire

Új vírus támadja a gépeket, mindent töröl, amihez csak hozzáér

Új vírus támadja a gépeket, mindent töröl, amihez csak hozzáér

Iványi Gábor kollégiumi helyeket, ebédet és iskolát adna az SZFE-seknek

Iványi Gábor kollégiumi helyeket, ebédet és iskolát adna az SZFE-seknek