szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A lap pénteki számában ír arról, hogy a munkaügyi bíróság hatályon kívül helyezte a múzeum építési engedélyét.

A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság tanácsa szóban kihirdetett ítélete hatályon kívül helyezte az új Néprajzi Múzeum építési engedélyét – írja az MTI a pénteki Népszava alapján.

Garay Klára városvédő aktivista a lapnak elmondta, a bíróság az első fokú hatóságot, az V. kerületi kormányhivatalt új eljárásra utasította. Egy hónapon belül írásban is megkapják az ítéletet, amikor ez megtörténik, az új Néprajzi Múzeum építésével mindaddig le kell állni a Városligetnél, amíg az új eljárásban elbírálják a kérelmet.

A városvédő szerint a bíróság egyebek mellett azzal indokolta döntését, hogy az engedélyeztetési eljárás során az ügyfélként bejelentkezett civil szervezetek és szakértőik számára nem biztosították a törvény által előírt iratbetekintési jogot.

Nincs kétségünk afelől, hogy az V. kerületi kormányhivatal az új eljárásban engedélyezni fogja az építkezés folytatását. Második lépésként azonban már az ügy érdemi, szakmai részével kapcsolatban teszünk beadványt – jelentette ki Garay Klára. Szerinte ugyanis súlyos örökségvédelmi és tűzvédelmi szabálytalanságok történnek.

A lapnak nem sikerült megszólaltatnia a Városliget Zrt.-t az ügyben, ám a társaság délután levélben ismertette álláspontját.

Mint írják, a múzeummal kapcsolatban a fővárosi kormányhivatal követett el egy "a beruházás szakmai tartalmát egyetlen elemében nem érintő" formai, eljárási hibát. Ennek korrigálása után az építkezés menetrend szerint folytatódhat. Hozzáteszik, hogy a mélyépítés éppen befejeződött, a magasépítésre vonatkozó szerződéskötés pedig folyamatban van, így a jogi probléma nem okoz fennakadást.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!