szerző:
MTI

A Lehet Más a Politika (LMP) arra szóltja fel a kormányt, hogy állítsa le a Paks2 projektet és haladéktalanul mondja fel a beruházás szerződését - közölte szombaton az ellenzéki párt két társelnöke a Pécsett tartott villámcsődület keretében rendezett sajtótájékoztatón.

Demeter Márta azt mondta: Paks2 több hónapos csúszásban van, és amennyiben a kormány nem mondja fel most a szerződést és nem állítja le azonnal a beruházást, akkor nemcsak a biztonsági kockázatokat növeli, hanem lényegében segíti Vlagyimir Putyin orosz elnök befolyásszerzési törekvéseit.

A beruházás költségeiből a magyar emberek otthonainak korszerűsítésére kell fordítani - hangsúlyozta az ellenzéki politikus, aki szerint lakások és házak hőszigetelésével 30 százalékos rezsicsökkentést lehetne megvalósítani.

Demeter Márta szavai szerint Orbán Viktor a magyarok háta mögött írta alá a bővítésről szóló szerződést Moszkvában és ennek részleteit a mai napig titkolják.

A titkolózás célja, hogy "a kormányzati körök zsebét megtömjék pénzzel és minél több pénzt ellophassanak ebből a rendkívül drága beruházásból a magyar emberek kárára" - vélekedett Demeter Márta, majd szólt arról is, hogy a kormány "lényegében beismerte", hogy a Paks2 megvalósításához felveendő 3000 milliárd forintos hitel veszteséges konstrukció a magyar adófizetők számára.

Keresztes László Lóránt a Nyugat-Mecsek térségébe tervezett nagy aktivitású hulladéktárolóra utalva úgy fogalmazott: "a kormány úgy áll neki egy többmilliárdos meggondolatlan fejlesztésnek, hogy sehol a világon nem létezik fenntartható, biztonságos és garantált megoldás a nagy aktivitású nukleáris hulladékok elhelyezésére".

A kormány Pécs nyugati határától néhány kilométerre szeretne atomtemetőt létrehozni - hangoztatta a társelnök, akinek álláspontja szerint Orbán Viktor "személyesen hazudott a pécsieknek", amikor 2015-ben azt ígérte, hogy a létesítmény nem valósulhat meg a baranyai megyeszékhely lakóinak döntése nélkül.

Az atomtörvény módosításával elvették az érintett településeken élők véleménynyilvánítási lehetőségét, az LMP ezzel szembe menő törvényjavaslatát leszavazták, az ellenzéki párt által kezdeményezett népszavazást nem engedték megtartani - sorolta Keresztes László Lóránt. Hozzátette: pártja folytatja "sok éves harcát" a Nyugat-Mecsekre tervezett hulladéktároló megvalósítása és a pécsi uránbányászat újraindítása ellen.

A Színház téren rendezett tiltakozás keretében az LMP mintegy harminc - köztük maszkot viselő és vegyvédelmi ruhába öltözött - szimpatizánsa egyebek mellett Stop atom, stop urán, illetve A jövő zöld feliratú molinókat feszített ki.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Tanulságos: nézze meg, miket olvasott mostanság Bill Gates

Tanulságos: nézze meg, miket olvasott mostanság Bill Gates

Ha hatékony céget akar, ezzel mindenképpen foglalkozzon!

Ha hatékony céget akar, ezzel mindenképpen foglalkozzon!

Gyengül a font a dollárral és az euróval szemben

Gyengül a font a dollárral és az euróval szemben

Felfüggesztik a kitermelést a legnagyobb líbiai olajmezőn

Felfüggesztik a kitermelést a legnagyobb líbiai olajmezőn

Adventi irodalmi naptár - december 10.

Adventi irodalmi naptár - december 10.

Rengeteg a törötten érkező webáruházas termék - az okostelefonunkban van a megoldás

Rengeteg a törötten érkező webáruházas termék - az okostelefonunkban van a megoldás