szerző:
hvg.hu

Lehet, hogy a kormány későn vagy nem a valós igényekre támaszkodva létesít bölcsődei férőhelyeket? Egy folyamatban lévő népességtudományi kutatás eredményei erre engednek következtetni.

Eddig is sok érdekességet hozott a KSH Népességtudományi Intézetének Kohorsz'18 projekt kutatása, egy olyan hosszú távú, hároméves kutatás, amely tízezer résztvevővel térképezi fel, hogyan születnek meg és indulnak el a magyar polgárok az életben. Kiderült, hogy sok családban élnek féltestvérek, és az élettársi viszonyok közt született gyerekek száma is jelentős: a mamák partnerének 53 százaléka férj, 44 százaléka élettárs, és az anyukák 3 százaléka él egyedül.

Most a kutatás újabb eredményeket hozott. A gyerekvállalás ösztönzése és problémái között mindig elhangzik, hogy nincs elég bölcsődei férőhely, a kormány meg is kezdte a fejlesztéseket, az Emmi mindig el is büszkélkedik az eredményekkel - idén júniusban döntött a kormány, hogy 20 milliárd forintot ad 3-4 ezer férőhely létesítésére. Ehhez képest 

a várondósok kevesebb mint fele (45%) tervezi, hogy bölcsődébe adja gyerekét.

Erős többségük (64%) pedig csak a gyerek kétéves kora környékén vagy az után (9%) adja be a gyereket a bölcsibe - erre derült fény 5000 kérdőív adatai alapján. 51 százalék nem is tervezi, hogy a gyereket bölcsődébe adja, azaz ők három évig otthon maradnak a gyerekkel az elképzelések szerint.

Ami meglepő: az első vagy második gyerekeküket várók nagyobb arányban adják bölcsődébe a gyereket a jövőben, mint a három- vagy többgyerekes családok. Azaz a kormány által is propagált és honorált három- vagy többgyerekes családokat kisebb bölcsődéztetési szándék jellemzi: alig negyedük tervezi, hogy bölcsibe adják az új családtagot.

A fiatal, 25 év alatti várandósok is kisebb százalékban tervezik a bölcsődéztetést, az idősebbek nagyobb arányban. Ahogy a magasabban iskolázottabb anyák is inkább tervezik ezt, mint az iskolázatlanabbak. Márpedig a kutatások azt mutatják (ezt a G7 cikke támasztja alá), a gyerekvállalási kedv inkább az iskolázatlanabb, fiatalabb nőknél nőtt meg - azok körében, akik nem annyira tervezik a bölcsödéztetést.

Az anyák bő egynegyede egyébként kényszerűségből adja a gyerekét bölcsibe, egyébként azt gondolja, hogy a babáknak jobb lenne, ha hároméves korig otthon maradnának a családban.

A kutatás később azt is megvizsgálja majd, a szülők mennyire tartották magukat előzetes terveikhez.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
"Azért csináljuk, mert a gyerekünk majd megkérdi, kiálltunk-e magunkért és másokért"

"Azért csináljuk, mert a gyerekünk majd megkérdi, kiálltunk-e magunkért és másokért"

Márciusban mutatják be a digitálisan felújított Vízipók-csodapókot

Márciusban mutatják be a digitálisan felújított Vízipók-csodapókot

A bajnokok feneke nem arra van, hogy rázzák

A bajnokok feneke nem arra van, hogy rázzák

A megölt és bebörtönzött újságírók lettek az év emberei a Time-nál

A megölt és bebörtönzött újságírók lettek az év emberei a Time-nál

Itthon összerakott fegyverek kerülnek a magyar katonák kezébe

Itthon összerakott fegyverek kerülnek a magyar katonák kezébe

Még a fideszesek kétharmada is elítéli a „rabszolgatörvényt”

Még a fideszesek kétharmada is elítéli a „rabszolgatörvényt”