szerző:
hvg.hu

A miniszterelnök a Kossuth rádióban arról beszélt, az ország gazdasága folyamatosan fejlődik, emelkednek a bérek, ennek ellenére az Európai Unió nyugati tagállamai és Brüsszel folyamatosan támadják a kormányt.

Sikeres volt a kormány által meghirdetett gazdaságpolitika – erről beszélt péntek reggel a Kossuth rádióban Orbán Viktor. A miniszterelnök arra reagált, hogy a KSH napokban közzétett adatai szerint a bruttó hazai termék (GDP) 4,9 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakát a harmadik negyedévben. Orbán szerint a magyar gazdaság alig nyolc év alatt egy erőteljes, növekedni tudó, ütésálló gazdasággá vált, annak ellenére, hogy a szocialista kormány 2010-ben egy kivéreztetett országot hagyott maga után.

A miniszterelnök szerint ugyanakkor még van mit javítani: Orbán javulást vár a szakképzés, valamint a kis- és közepes vállalkozások vállalatvezetési képességeinek területén is.

A miniszterelnök beszélt a Kásler Miklós által nemrég bejelentett, 72 százalékos egészségügyi béremelésről is, amelyet 4 év alatt kapnak meg az egészségügyi közalkalmazottak, védőnők és egészségügyben dolgozó nem egészségügyi felsőfokú végzettséggel rendelkezők. Orbán szerint mivel ezt vállalta a kormány, teljesíteni kell, de mindez nincs garantálva, mivel nem látni előre, hogyan teljesít majd a következő években a gazdaság.

Orbán Viktor a nemrég indított, családokról szóló nemzeti konzultációról szólva azt mondta: a nemzeti konzultáció intézménye bevált, az íveket egyre többen küldik vissza a kormánynak. A miniszterelnök kiemelte, nehéz minden ember véleményét kikérni, nem is lehet, de ha a kormány képes együttműködési pontokat létrehozni, az stabil gazdaságot és stabil politikát eredményez. A nemzeti konzultáció különösen „külföldi csatákban” fontos eszköz: a kormányfő szerint például a migrációról szóló konzultációval az ország világosan kifejezte a véleményét Brüsszelnek.

A miniszterelnök kitért a kormányzat Verhofstadt-ellenes plakátjára, amelyet nemrég Brüsszelbe küldtek. Orbán szerint a belga rendőrség fellépése, amely kötelezte a kabinetet a plakát eltávolítására, annak a jele, hogy Nyugat-Európa vezetése nincs hozzászokva ahhoz, hogy valaki felvállalja a véleményét.

Semmilyen demokrácia sem tökéletes

– fogalmazott a miniszterelnök, hozzátéve: Brüsszelben a politikusok is egyre kevésbé vállalják fel véleményüket, ami betudható egyfajta „fáradtságnak” is, ebben az esetben viszont az Európai Parlamentnek vérfrissítésre van szüksége.

A miniszterelnök szerint több nagy különbség is van a nyugati és a közép-európai országok politikája és szemléletmódja között: a legfontosabb, hogy míg a nyugat-európai tagállamokban a politikai elit meglepetéssel fogadja az esetleges támadásokat, addig a magyar kormány ehhez már hozzászokott, és ennek megfelelően támad vissza.

Itt az ember nem királykodhat, itt utcai harcosként az evidensen jó döntésért is meg kell harcolni

– mondta a kormányfő.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
HVG Itthon

CEU-költözés: Orbán az egyetlen nyertes

Bécsben új tömegközlekedési tervet alkotnak, hogy a CEU leendő campusát a város vérkeringésébe bekapcsolják. Ez is mutatja, milyen előkelő vendégként fogadják a Budapestről száműzött egyetemet – írja e heti számában a HVG.

Kövér még nem sújtott le az ellenzéki képviselőkre

Kövér még nem sújtott le az ellenzéki képviselőkre

Van az a pénz: volt idő, mikor a Facebook jó pénzért eladta volna az adatainkat

Van az a pénz: volt idő, mikor a Facebook jó pénzért eladta volna az adatainkat

A Wikipédián is szócikk lett az O1G

A Wikipédián is szócikk lett az O1G

Egyelőre főnök nélkül marad a Nissan

Egyelőre főnök nélkül marad a Nissan

Az MTVA helyett Kálmán Olga olvasta fel a tüntetők öt pontját

Az MTVA helyett Kálmán Olga olvasta fel a tüntetők öt pontját

Végre kész az M0-s lehajtója az M6-os felé

Végre kész az M0-s lehajtója az M6-os felé