szerző:
hvg.hu

Helyreigazításra kötelezték a Lokál c. napilapot és kiadóját, mert valótlan állítást tett közzé a Magyar Helsinki Bizottságról. A Fővárosi Törvényszék ítélete még nem jogerős. Amennyiben jogerőre emelkedik, akkor 15 napon belül le kell hoznia a helyreigazítást a napilapnak.

A kormányközeli médiában több helyen és többször az a hamis állítás jelent meg szeptemberben, hogy a Magyar Helsinki Bizottság „segített Magyarországon maradni” annak az afgán menekültnek, akit később szexuális erőszakkal gyanúsítottak meg a hatóságok. A Magyar Helsinki Bizottság mostani közleményében is, amit eljuttattak szerkesztőségünkhöz, azt írják, valójában azonban nem képviselték az afgán fiatalt a menedékeljárásában.

A jogvédő egyesület így kilenc szerkesztőséget is felszólított, hogy igazítsa helyre a valótlan állítást. Kettő, az Echo Tv portálja és a Magyar Hírlap ennek eleget is tett. A többi hét nem. Ezért velük szemben helyreigazítási pert kezdeményezett a Magyar Helsinki Bizottság.

Ezek közül a Lokál nyomtatott változata elleni sajtóperben született pénteken ítélet a Fővárosi Törvényszéken. A bíróság megállította a Lokál jogsértését, és az alábbi helyreigazítás közzétételére kötelezte a napilapot:

A »Sorosék segítettek az országban maradni az erőszakoló migránsnak« címmel a Lokál napilapban 2018. szeptember 19. napján megjelent cikkünkben valótlanul állítottuk, hogy a Helsinki Bizottság jogi segítségnyújtása miatt maradhatott az országban a szexuális erőszak elkövetésével gyanúsított afgán férfi. A valóság ezzel szemben az, hogy a cikkben megnevezett személy azért tartózkodhatott Magyarországon, mert a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal oltalmazottként ismerte el egy olyan eljárásban, amelyben jogi segítséget vagy képviseletet a Magyar Helsinki Bizottság egyetlen alkalmazottja vagy megbízottja sem nyújtott neki. A cikkben megnevezett személy tehát a Magyar Helsinki Bizottság tevékenységétől teljesen függetlenül maradhatott Magyarországon.

A Magyar Helsinki Bizottság civil jogvédő egyesület, ezért továbbra sem fogja annyiban hagyni, ha a propagandasajtó hazugságokat terjeszt a szervezetről és tevékenységéről. Amennyiben jogi lehetőségét látja, továbbra is perelni fog a lejárató, manipulatív, hamis és jó hírnevét sértő állításokért – áll közleményükben.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Betiltották az iPhone-okat Kínában, de az Apple kieszelt egy trükköt

Betiltották az iPhone-okat Kínában, de az Apple kieszelt egy trükköt

Az autók fölé magasodott az a jávorszarvas, ami egy alaszkai autópályán indult sétálni

Az autók fölé magasodott az a jávorszarvas, ami egy alaszkai autópályán indult sétálni

Pánikolnak a szupergazdagok, 1000 milliárd dollárnak keresnek búvóhelyet Kínán kívül

Pánikolnak a szupergazdagok, 1000 milliárd dollárnak keresnek búvóhelyet Kínán kívül

Gigantikus gyémántot találtak Kanadában – fotó

Gigantikus gyémántot találtak Kanadában – fotó

Negyven éve még éhezett az ország, most kijött a saját okostelefonjával, mindjárt néggyel

Negyven éve még éhezett az ország, most kijött a saját okostelefonjával, mindjárt néggyel

Lélegzetelállító légi felvétel készült egy lavináról – videó

Lélegzetelállító légi felvétel készült egy lavináról – videó