szerző:
hvg.hu

Teljes szélességben lezárták a Lánchidat az átvonuló tüntetők.

Tüntetéssorozat a túlóratörvény ellen
Évek óta nem látott tüntetési hullámot váltott ki a túlórák növelését célzó, rabszolgatörvényként is emlegetett jogszabály parlamenti elfogadása. Az ellenzék a parlamentben, a diákok az utcákon folytatták a tiltakozást, már-már a 2006-os zavargásokat idéző körülmények között.
Friss cikkek a témában

Cikkünk frissül

A "rabszolgatörvény" szerdai botrányos elfogadása ellen tiltakoznak a jobbikosok, a párt "egy hídfoglalással egybekötött vonulással követeli Áder Jánostól, hogy ne írja alá a rabszolgatörvényt".

A demonstrálók negyed 3-kor indultak el a Kossuth térről, ahol a gyülekezőknek azt mondták, a Sándor-palotához vonulnak. A Kossuth téren is maradtak tiltakozók közben.

A vonulásról élőben jelentkezünk:

A menet elején a parlamentben is feltartott "rabszolgák éve" feliratú molinót viszik. Vonulás közben alkalmanként azt skandálják, hogy "Orbán, takarodj!", "Mocskos Fidesz" és "Hazaárulók".

A vonuló jobbikosok fél 3 körül érték el a Lánchidat, amelyet a rendőrök tisztítottak meg előttük. A forgalom leállt a hídon mindkét irányban.

A Lánchídon átérve egy jobbikos szónok azt mondta, a kormány a multik oldalán áll, és elárulták a magyar munkavállalókat. Hozzátette, "ilyen mocskos bandával nincsen közös haza, ezért csak egyet lehet rájuk mondani, hogy hazaárulók!" A tüntetők ezután a Vár felé vették az irányt.

A Sándor-palota elé érve a jobbikos szónok azt mondta, ma bebizonyosodott, hogy "Orbán Viktor egy elmebeteg", aki a "nemzet templomát úgy használja, mint a diktatúra székhelyét" és

kéjes vigyorral szúrja hátba a saját népét.

Azt mondta, azért még van egy köztársasági elnök, aki talán még Magyarország elnöke, tőle azt várják, hogy mondjon nemet a rabszolgatörvényre. Mint mondta, ha ez nem történik meg, akkor a néphez fordulnak, és ma kezdeményezték az NVB-nél a népszavazást róla.

Schneider Tamás, a Jobbik elnöke arról beszélt, hogy egyre távolabb kerülünk Nyugat-Európától, aki szerint a kormány hiába akarja védeni a családokat, a családtagok nem fogják látni egymást a túlóratörvény miatt.

Schneider Tamás
©

Azt mondta, a törvényt teljes mértékben házszabályellenesen fogadták el, ezért reméli, hogy el fogják tudni érni, hogy visszavonassák.

Gyöngyösi Márton frakcióvezető arról beszélt, hogy a parlamentben fideszes mamelukok passzírizták keresztül a "rabszolgatörvényt", holott a magyarok harminc éve arra várnak, hogy egy kormány végre a munkavállalók oldalára álljon. Szerinte Orbán azzal henceg a külföldi vállalkozóknak, hogy azért érdemes Magyarországra jönni befektetni, mert itt kiszolgáltatják a dolgozókat.

Gyöngyösi azt mondta, bár a balliberális kormányok neve egybeforrt a neoliberális gazdaságpolitikával, a Fidesznek ezt is sikerült alulmúlnia, mert még inkább kiszolgáltatták a magyar népet.

Schneider Tamás Jobbik-elnök és Gyöngyösi Márton frakcióvezető ezután egy petíciót akart átadni az államfőnek, ezért bementek a Sándor-palota bejáratához. A többiek a készenléti rendőrök utasítására hátrébb várakoztak.

A politikusok végül a jogi főosztály vezetőjének tudták átadni a petíciót, tudósítónk szerint népszavazást kezdeményeznek.

Civilek délre, a Momentum délután 4-re hirdetett tüntetést a Kossuth térre. A botrányos parlamenti ülésről itt olvashatják a tudósításunkat.

A túlóratörvény elfogadása miatt kirobbant parlamenti botrányról és az azt követő tüntetésekről itt olvashatnak bővebben.

 

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Nem elég, hogy drágul az építőipar, a számlákkal is egyre többen csúsznak

Nem elég, hogy drágul az építőipar, a számlákkal is egyre többen csúsznak

Űrhajós-világkongresszussal turbózná fel az országimázst Szijjártó Péter

Űrhajós-világkongresszussal turbózná fel az országimázst Szijjártó Péter

550 lóerős lehet a legkeményebb új BMW M3

550 lóerős lehet a legkeményebb új BMW M3

Miskolc is nemet mond a nagyobb túlórakeretre

Miskolc is nemet mond a nagyobb túlórakeretre

Drágult a Millenáris parkosítása

Drágult a Millenáris parkosítása

Szigorítaná a letelepedési kötvények kiadását az EU

Szigorítaná a letelepedési kötvények kiadását az EU