szerző:
Szlavkovits Rita
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Szegeden is tüntettek, szervezetten vonultak át a belvárosi adventi vásáron. Eljöttek diákok, oktatók, politikusok, nyugdíjasok is. Többen közülük felszólaltak, és Tordai Bence is beugrott.

„Orbán a koporsódba az első Szeged” – ezt írták több transzparensre is a demonstrálók, volt, aki a népiesebb változatot írta fel egy táblára, hogy világosabb legyen az üzenet. A tüntetést a Szegedi Civil Háló hozta össze, ők maguk is egyébként egy demonstráción alakultak, még a diáktüntetések egyikén.

A demonstrációra elhívták a térség parlamenti képviselőit, de sem Lázár János, sem B.Nagy László nem jöttek el, utóbbi azt üzente, hogy az adventi gyertyagyújtással van elfoglalva. Györgyey János, aki egyébként az Együtt jelöltjeként indult az áprilisi választáson, lényegében visszaüzent a karácsonyra készülő képviselőnek, hogy a tüntetés nem sérti az adventi készülődést, sőt, éppen annak a szellemét is idézi, ahogy Jeruzsálemből kiűzték a kufárokat.

©

Barát Erzsébet, egyetemi oktató pedig azt sorolta, hogy miért kellene elhagyni ezt az országot, és miért nem teszik ezt sokan, köztük ő sem.

„Maradunk, és nem leszünk rabszolgák”- mondta Barát, majd ezt skandálta utána a tömeg.

A tüntetést úgy szervezték a civilek, hogy a kormányhivatal épülete előtt - ahol még áll Nagy Imre szobra – gyülekeztek, majd Szabó Sándor, szocialista képviselő, Györgyey és egy egyetemi oktató beszéde után elindult a közel ötszáz ember a belvároson át a Dóm tér mellé. Így az egész belvároson áthaladtak, sokan dudálással jelezték, hogy egyetértenek a vonulókkal.

©

Egy idősebb asszony viszont kifejezetten azért állt meg az út menti padkán, hogy rákiabálhassa a mellette elhaladókra, hogy hazaárulók. Egy fiatalember próbálta meggyőzni arról, hogy a négyszáz óra túlmunka az vélhetően az idős nő unokájának sem tenne jót, de az asszony hajthatatlan maradt:

„Hazaárulók vagytok, ha lenne puskám, közétek lőnék. Te meg fiam, látszik, hogy sehol nem dolgozol, én egész életemben dolgoztam reggel hattól, este tízig.”

- kiáltotta oda az asszony a fiúnak, aki feladta és csatlakozott a többiekhez. A lassan, de szemmel láthatóan duzzadó sorok áthaladtak a Dóm téri adventi vásáron, itt nem okoztak szinte még csak meglepetést sem. A célhoz érve folytatódtak a beszédek, ekkor a diákok szóltak arról, hogy a Fidesz járványként terjed, és értetlenül állnak az előtt, hogy hogyan várja azt a kormány, hogy szüljenek több gyereket, miközben lehetővé teszik a túlóra törvénnyel, hogy még többet dolgozzanak.

„Hol csináljunk gyereket? A munkahelyünkön?” – tette fel a kérdést Nagy Blanka.

Ekkor már ott toporgott Tordai Bence is, aki megdicsérte a szegedieket és a szegedi szocialista képviselőt is, akiből korábban nem nézte volna ki, hogy képes sípot fújni úgy, mintha a lelátón lenne, és ahogy ezt tette hétfőn a parlamentben.

©

Tordai a vidéken teljesen ellehetetlenült média viszonyokra is kitért, de közösségi oldalon szerinte működik a demokrácia.

„Ti vagytok a média, mi vagyunk a nép”

Tordait sokan megkeresték az utóbbi napokban, például egy szabolcsi asszony is, aki titokban lefotózta a munkabeosztást, amiből az derült ki, hogy egy multi 62 órás heti munkarendben foglalkoztatja az ott dolgozókat. A PM képviselője szerint ez a példa is azt mutatja, hogy a múlt heti események kipukkantották a félelem lufiját, hiszen például az asszonynak titoktartási kötelezettséggel kellett aláírnia a szerződését, mégis elküldte a fotót. Arra is biztatott mindenkit, hogy ne féljenek, majd visszautazott a fővárosba, hogy ott folytassa. Majd a szegediek is lassan hazamentek.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Államtitkári elismerést kapott az Ismerős Arcok nemzetirock-együttes

Államtitkári elismerést kapott az Ismerős Arcok nemzetirock-együttes

Jó hír: érkezik a kétkijelzős mobil olcsóbb változata

Jó hír: érkezik a kétkijelzős mobil olcsóbb változata

Összeomlás, mellőzöttség, fideszes karrier? Mi vár Nagy Blankára?

Összeomlás, mellőzöttség, fideszes karrier? Mi vár Nagy Blankára?

Így születnek kisbabaként az érzelmeink

Így születnek kisbabaként az érzelmeink

Nemi erőszak vádja miatt letartóztatták Chris Brownt

Nemi erőszak vádja miatt letartóztatták Chris Brownt

A brit nagykövet szókirakóssal emlékezik meg a magyar kultúra napjáról – fotó

A brit nagykövet szókirakóssal emlékezik meg a magyar kultúra napjáról – fotó