szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tizenhárman vannak még benn az épületben.

Hétfő reggel 6.30-kor sajtótájékoztatót tartanak az MTVA épületébe bejutott ellenzéki képviselők – jelentette egyikük, Ujhelyi István a Facebookon. Azt írta, többen élőben közvetítik majd az eseményt a közösségi oldalon.

Update: Szél Bernadett reggel hatkor újabb élő videót indított, amelyből kiderül, hogy továbbra is arra várnak, hogy bejussanak a reggeli adásba, de még mindig nem tudtak beszélni felelős beosztású MTVA-dolgozóval. A stúdiók ajtaját fegyveres biztonsági őrök védik. Az M1 nézőinek fogalma sincs arról, mi zajlik a csatorna székházában, a csatornán ugyanis nem számolnak be arról, hogy az ellenzékiek ott vannak az épületben. Hogy mi történik az épületben, arról percről percre tudósításunkban olvashatnak.

Az "MTVA-t elfoglaló" ellenzékiek azért vannak benn, hogy megbizonyosodjanak arról: adásba adják azt a felvételt, amelyen felolvassák öt követelésüket. A rabszolgatörvény azonnali visszavonását, kevesebb rendőri túlórát, független bíróságokat, Európai Ügyészséget és független közmédiát követelnek.

Az épületben Szél Bernadett fotójának tanúsága szerint még tizenegyen vannak benn, rajta kívül Ujhelyi István, Hadházy Ákos, Ungár Péter, Varju László, Vadai Ágnes, Székely Sándor, Kunhalmi Ágnes, Kepli Lajos, Varga-Damm Andrea és Szanyi Tibor. Szél élőjéből később kiderült, összesen tizenhárman vannak.

A csapat egyik hajnali videója szerint hajnali négykor még élőben voltak, akkor Hadházy Ákos azt mondta, mindent el fognak követni, hogy beolvashassák a követeléseiket vagy a köztévében, vagy a közrádióban. Azt is megjegyezte: "Valószínűleg szükség lesz még ide eljönni máskor is."

A képviselők többsége vasárnap délutáni, a Hősök terén kezdődött tüntetés hivatalos lezárása után ment fel a Kunigunda utcába több ezer tüntető kíséretében, többen később csatlakoztak hozzájuk. Az MTVA székháza előtt a tüntetők egy része ismét dulakodott a rendőrökkel, dobálta őket, a túlnyomó többség azonban békésen demonstrált – ahogy erre az ellenzékiek újra és újra felszólítottak. A rendőrök ismét, többször is könnygázt vetettek be. Az este történéseiről percről percre tudósításunkban olvashat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Gördülő tüntetésre hívnak fel az ellenzéki képviselők

Hadházy Ákos éjfél után nem sokkal felolvashatta végre a tüntetők petícióját – igaz, nem élő adásban, ahogy szerették volna, csak a folyosón, egy operatőr kamerája előtt. Azt nem sikerült megtudni az operatőrtől, hogy mikor mehet le adásban a felvétel.