G. Tóth Ilda
G. Tóth Ilda
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Lakatos Béla, Ács polgármestere a minap bocsánatkérésre kényszerült, amiért minősíthetetlen hangnemben beszélt a helyi iskola tanáraival. Nem mentségként, de magyarázatként beszél egy családi tragédiáról, amely nagyon megrázta. HVG-portré.

Lakatos Béla, Ács polgármestere

„Mindenki mindenkinek az apja, az anyja, a nagybátyja vagy a nagynénje volt: a felnőttek vigyáztak egymás gyerekeire. Az öregek kimentek kártyázni, a fiatalok szaladgálni, focizni. A szegénység ellenére csodálatos világban nőttem fel” – emlékszik vissza a pérónak nevezett cigánytelepen töltött gyerekkorára a 49 éves politikus, aki a Momentum színeiben indult az áprilisi választáson, de nem jutott be a parlamentbe. Édesapja fodrász volt. „Sokszor hajnalig szidta a kommunistákat, mert azt gondolta, hogy ők tették tönkre az életét, nem az alkohol. Én éppen olyan voltam, mint a többi srác, annyi különbséggel, hogy akárhová mentünk, vittem magammal a tankönyvet.” Mégsem vették fel elsőre a Szegedi Tudományegyetem földrajz–történelem szakára. „Egy ponttal lemaradtam, akkor ugyanis slágerszak volt a történelem.” Elszegődött a helyi diszkóba pincérkedni, ám közben az ácsi párttitkár odaszólt az egyetemre: példaértékű lenne, ha ebből a nagyon mélyről jött fiúból tanár válna. „A nyár utolsó napján táviratot kaptam Glatz Ferenc oktatási minisztertől, hogy mégis felvettek.” Diplomaszerzés után Szegeden maradt, az egyetemi színházzal járta a világot. „Még Marokkóba is eljutottunk az Übü királlyal meg a Caligula helytartójával, utóbbiban Anger Zsoltot borotváltam a szolgájaként.” Néhány évig tankerületi roma oktatási referensként tevékenykedett. Volt a magyar Phare-bizottság elnöke, Mohácsi Viktória államtitkár kabinetfőnöke, 2004-ben a helyi általános iskola igazgatója lett. 2010 óta polgármester a szülővárosában.

Nőtlen, sok éve befogadta az otthonába elvált nővérét és annak két gyermekét. Petra most 17 éves, a 19 éves Fecó nyolc hónapja agydaganatban elhunyt. „Nagyon közel állt hozzám. Volt, hogy beültünk az autóba ketten, és elmentünk Gibraltárig.”

HVG: Miután az áprilisi választáson csúfosan alulmaradt, bejelentette, hogy lemond a polgármesterségről is. Aztán meggondolta magát. A minap pedig azt mondta a titkárnője, hogy szabadságra ment, és lehet, hogy másfél évig távol lesz. Végül megy vagy marad?

Lakatos Béla: Most úgy döntöttem, szabadságra sem megyek el, annyi gondot látok a környezetemben, hogy nem tudok elszakadni. Nagyobb zarándokutat terveztem: a romák szent helye, a franciaországi Saintes-Maries-de-la-Mer lett volna a cél. Már négyszer elindultam, de mindig csak a magyarországi kéktúra egy-két szakaszára jutottam el. Sokáig nem bírom a 150 kilómmal. A múltkor is otthagytam valahol az autómat, aztán visszafelé már nem ment a gyaloglás, taxit kellett hívnom.

©

HVG: A kormánypárti médiában a minap felvételek jelentek meg önről, amelyeken minősíthetetlen hangnemben beszélt volt iskolai kollégáival. Máskor is megengedi magának ezt a stílust?

L. B.: A tanároktól azóta elnézést kértem. Soha nem kiabálok, ha nincs igazam. Karaktergyilkosság folyik azok ellen, akik kiállnak az ország dolgaiért! És ezt nem lehet sokáig bírni idegekkel. Kiragadott szövegrészeket tettek közzé, az előzményt elhallgatták. Én nem Budapest második kerületében nőttem fel: gyerekkoromban hetente legalább háromszor egész éjjel azt kellett hallgatnom, ahogyan az apám egész éjjel szidta anyámat meg a felmenőit. Ez pedig mélyen meghatározza az ember életét, meg persze a beszédstílusát is. Nekem nem keveset kellett ahhoz tanulnom, hogy kultúrkörökben is elfogadhatóan tudjak viselkedni. Mostanában pedig lelkileg nem vagyok erős, könnyen elveszítem a fejem. Amióta elment a Fecó, kicsit én is meghaltam. (Az interjú készítése óta az ácsi önkormányzat feltételül szabta Lakatos Bélának, hogy járjon pszichiátriai kezelésre.)

HVG: Közben pedig épphogy aktivizálta magát: belépett a Momentumba, felszólalt a tüntetésen, sőt országjárásra indult. Mire készül?

L. B.: Fogalmuk sincs a politikusainknak, hogy mi zajlik az országban. A legszívesebben beültetném őket a buszba, és elvinném egy nyírségi cigánytelepre. Tiszavasváritól Nyíradonyig szegregált iskolákban tanulnak a gyerekek, az egyház asszisztenciájával. A mindennapokban is elkülönítik a romákat, a boltban, a kocsmában, a hivatalban is másodrendű állampolgárként kezelik őket. Tudja, mi a legszörnyűbb? Arra jöttem rá, hogy ez a cigányságon kívül mindenkinek érdeke.

©

HVG: Sokáig a Fidesz tagja volt, először a kormánypárt égisze alatt indult a polgármesterségért is. Akkor ezt még nem vette észre?

L. B.: Miután összevesztem Mohácsi Vikivel, eljöttem a minisztériumból. Munkanélküli voltam hat hónapig. 2004-ben környékezett meg a Fidesz. Eleinte lelkesen írogattam a kritikus leveleket a párt fő embereinek, a romapolitikát kritizálva, mert mindig Farkas Flóriánba ütköztem, ha jót akartam tenni. Manapság is nagy biznisz a romaügy! 2010-ben, amikor már iskolaigazgató voltam, hamar kiderült, hogy a párt vezetői igazából nem engem akartak indítani az ácsi polgármesterségért, csak féltek, hogy ha függetlenként szembeszállok, legyőzöm az ő jelöltjüket.

HVG: A Momentumban egészen más hátterű fiatalok politizálnak, mint mondjuk ön, és nyilvánvalóan nem is a romakérdés a fő gondjuk. Miért választotta mégis őket?

L. B.: A rám jellemző naivitás és hirtelenség nemcsak a haragomban jelenik meg, hanem a döntéseimben is. A Momentumot először Orosz Anna miatt választottam. Láttam a tévében nyilatkozni, és azt mondtam: ahol ilyen értelmes fiatalok vannak, azt a helyet nekem meg kell néznem. Unom azokat a pártokat, amelyek ezer éve ugyanazt prédikálják, de nem tesznek semmit.

©

HVG: Jövőre is a Momentum színeiben indul majd a polgármester-választáson?

L. B.: Egyáltalán nem biztos, hogy elindulok. Olyan helyen lehet húsz évig polgármesterkedni, ahol mindenre jut pénz. Ott elég lenne egy kutyát beültetni az íróasztal mögé, és megtanítani aláírni, elvinné a hivatalt. De olyan városban polgármesternek maradni, ahol folyamatosan válságmenedzselést kell folytatni, már nem olyan egyszerű, mert állandóan azzal kell odaállnom az emberek elé, hogy kevesebbet tudok adni, mint tavaly.

HVG: Mivel foglalkozna, ha abbahagyná a politizálást? Szívesen visszamenne oktatni?

L. B.: Ha újra tanítanék, azzal is elégedett lennék, ha tíz cigány gyereket sikerülne eljuttatnom gimnáziumba. Mindenkiben benne van a lehetőség, csak sajnos sok pedagógusnak fogalma sincs a gyereksorsokról. Előfordult, hogy az iskola felé járva láttam egy kisfiút sírni, kiderült, hogy a tanítója kizavarta, mert nem fehér ingben ment az ünnepségre. Persze, mert nem volt otthon olyan neki!

HVG: Vannak ellenségei is itt helyben?

L. B.: Hogyne, egyesek most is gyűjtik ellenem az aláírásokat. Aki engem szeret, azokat viszont nehéz összecsődíteni, mert az egyszerű cigány embereknek általában nincs merszük megmutatni magukat az elittel szemben. Vidéken még mindig az urambátyámrendszer működik. Láthatóan böki a szemét a helyi elitnek, hogy a jegesi cigányt ugyanolyan bánásmódban részesítem, mint azt a nagygazdát, akinek 70 ezer holdja van. A gyerekeknek szerencsére ugyanúgy Béla bá' maradtam.

©

HVG: Hogyhogy nem nősült meg?

L. B.: Sosem láttam otthon igazi családmodellt, nem jártunk sehová együtt. A Balatonhoz is csak egyszer mentünk el, amikor a prímás nagyapám ott zenélt. Talán még nem késő, főleg most, hogy elkezdtem fogyni! Eleinte persze félve mentem le a konditerembe, hogy mit mondanak majd a csinos lányok. De amióta többet szerepelek, annyi 30-40 éves nő jelölt be a Facebookon, és olyan szépeket írtak rólam, hogy teljesen odavagyok! A végén még tényleg megnősülök!

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!