szerző:
hvg.hu

A romániai magyar politikus jó kapcsolatot ápol Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel, az ő oldalán mutatkozott utoljára nyilvánosan. A román lapok részben erre alapozzák feltételezésüket.

Ahogy megírtuk, csütörtökön nemzetközi körözést adott ki a román rendőrség Olosz Gergely ellen. Az RMDSZ volt Kovászna megyei szenátorát korrupció miatt három év letöltendő szabadságvesztésre ítélték december 20-án, a politikus azonban nem jelentkezett büntetése végrehajtására, eltűnt.

A Népszava most azt írja a román sajtót szemlézve: több helyi médium névtelen forrásokra hivatkozva azt közölte, Olosz már Budapesten lehet.

A lap megjegyzi: a politikusnak – valamint testvérének, Szabolcsnak – kiváló kapcsolatai voltak a PDL-lel, a Traian Basescu volt államfő vezette korábbi kormánypárttal. Legismertebb támogatója pedig a magyar miniszterelnök-helyettes, Semjén Zsolt, valamint Orbán Viktor számít.

Olosz Gergely Semjén Zsolt mögött lovagol
©

A román média – írja a Népszava – ezekre a kapcsolatra, illetve helyi forrásokra hivatkozva feltételezi, hogy Olosz az ügyében hozott ítélet végrehajtása elől Budapestre távozott.

Azt nem tudni, mikor tűnt el Romániából Olosz, de a lapok szerint még az ítélethirdetés előtt. Nyilvánosan utoljára november 11-én szerepelt: Semjén Zsolt oldalán jelent meg egy székelyföldi templom felújítás utáni megnyitó ünnepségén.

Ha a romániai magyar politikus valóban Budapesten van, nem lehetett különösen nehéz átjutnia, vízumra ugyanis nincs szüksége, menedékjogot sem kell kérnie, hiszen egyben magyar állampolgár is.

A volt székelyföldi képviselőt és szenátort befolyással való üzérkedésben találta vétkesnek a román legfelsőbb bíróság. Az ítélet a háromévi letöltendő börtönbüntetés mellett 384 ezer euró (123 millió forint) és 400 ezer lej (27 millió 600 ezer forint) értékű vagyonelkobzásról is rendelkezett.

Nem Olosz az egyetlen volt RMDSZ-es politikus, aki Magyarországon talál(hatot)t menedéket: az ugyancsak korrupció miatt elítélt Markó Attila is itt tartózkodik. Tavaly nyáron, írta meg a Kronika.ro, a Libertatea román bulvárlap közölt fotót a nemzetközi körözés alatt álló egykori parlamenti képviselőről, aki 2014 óta van az országban. A fénykép a tavaly május közepén megtartott Székely Fesztiválon készült, azon Markó a nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Potápi Árpád, valamint a Kovászna megyei tanácselnök, Tamás Sándor társaságában látható.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Átadták az első autót, amelynek csak a gyári fényezése 26 millió forint

Átadták az első autót, amelynek csak a gyári fényezése 26 millió forint

Tanácsköztársaság lett a tanácstalan köztársaságból

Tanácsköztársaság lett a tanácstalan köztársaságból

A véreskezű sztárszakács

A véreskezű sztárszakács

"Erős Európa" – Itt van egy új, sorostalanított, junckertelenített kormányüzenet

"Erős Európa" – Itt van egy új, sorostalanított, junckertelenített kormányüzenet

Nagyot csökkent a budapesti  bűncselekmények száma - kivéve a drogosokat

Nagyot csökkent a budapesti bűncselekmények száma - kivéve a drogosokat

Miért rossz, ha egy szülő túlbuzgó gyereke segítésében?

Miért rossz, ha egy szülő túlbuzgó gyereke segítésében?