szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A romániai magyar politikus jó kapcsolatot ápol Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel, az ő oldalán mutatkozott utoljára nyilvánosan. A román lapok részben erre alapozzák feltételezésüket.

Ahogy megírtuk, csütörtökön nemzetközi körözést adott ki a román rendőrség Olosz Gergely ellen. Az RMDSZ volt Kovászna megyei szenátorát korrupció miatt három év letöltendő szabadságvesztésre ítélték december 20-án, a politikus azonban nem jelentkezett büntetése végrehajtására, eltűnt.

A Népszava most azt írja a román sajtót szemlézve: több helyi médium névtelen forrásokra hivatkozva azt közölte, Olosz már Budapesten lehet.

A lap megjegyzi: a politikusnak – valamint testvérének, Szabolcsnak – kiváló kapcsolatai voltak a PDL-lel, a Traian Basescu volt államfő vezette korábbi kormánypárttal. Legismertebb támogatója pedig a magyar miniszterelnök-helyettes, Semjén Zsolt, valamint Orbán Viktor számít.

Olosz Gergely Semjén Zsolt mögött lovagol
©

A román média – írja a Népszava – ezekre a kapcsolatra, illetve helyi forrásokra hivatkozva feltételezi, hogy Olosz az ügyében hozott ítélet végrehajtása elől Budapestre távozott.

Azt nem tudni, mikor tűnt el Romániából Olosz, de a lapok szerint még az ítélethirdetés előtt. Nyilvánosan utoljára november 11-én szerepelt: Semjén Zsolt oldalán jelent meg egy székelyföldi templom felújítás utáni megnyitó ünnepségén.

Ha a romániai magyar politikus valóban Budapesten van, nem lehetett különösen nehéz átjutnia, vízumra ugyanis nincs szüksége, menedékjogot sem kell kérnie, hiszen egyben magyar állampolgár is.

A volt székelyföldi képviselőt és szenátort befolyással való üzérkedésben találta vétkesnek a román legfelsőbb bíróság. Az ítélet a háromévi letöltendő börtönbüntetés mellett 384 ezer euró (123 millió forint) és 400 ezer lej (27 millió 600 ezer forint) értékű vagyonelkobzásról is rendelkezett.

Nem Olosz az egyetlen volt RMDSZ-es politikus, aki Magyarországon talál(hatot)t menedéket: az ugyancsak korrupció miatt elítélt Markó Attila is itt tartózkodik. Tavaly nyáron, írta meg a Kronika.ro, a Libertatea román bulvárlap közölt fotót a nemzetközi körözés alatt álló egykori parlamenti képviselőről, aki 2014 óta van az országban. A fénykép a tavaly május közepén megtartott Székely Fesztiválon készült, azon Markó a nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Potápi Árpád, valamint a Kovászna megyei tanácselnök, Tamás Sándor társaságában látható.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!