szerző:
Gergely Zsófia

Zúdul a virtuális népharag a Miniszterelnökség várbeli menzáját üzemeltető Gundel étteremre, miután megírtuk, mennyire olcsón étkezhetnek itt a kormányzat emberei. Mindez azért is tanulságos, mert a kommentekben sorra köszönnek vissza az elmúlt időszak legfontosabb politikai kérdései, így sokan túlórázás miatt akarnak rendelni "a karmelita menüből". És mint hozzáteszik: majd 3 év múlva fizetnek. Más a gyereket fizetné be, de akad, aki egy hajléktalannal térne be egy 300 forintos ebédre.

A hvg.hu hétfőn hozta nyilvánosságra, hogy a nemzetközi hírű Gundel üzemelteti a budai Várba átköltöztetett Miniszterelnökség menzáját, az értesülésünket az étterem is megerősítette. Miután a kormányoldali média hetek óta sulykolja, hogy Orbán Viktor milyen „puritán” módon rendezkedik be a milliárdokért felújított karmelita kolostorban kialakított új munkahelyén, a hír óriási felzúdulást váltott ki. Így a kormányfő kommunikációs stábja is azonnal reagált: két friss fotót juttattak el hozzánk annak alátámasztására, hogy bár valóban a luxusétterem üzemelteti a menzát, szó sincs dőzsölésről, a menzán hagyományos ételeket kínálnak kifejezetten szolid árakon.

A hétfői ebéd, amiből óriási balhé lett
©

Csakhogy túlságosan is alacsony áron, ezért a fotók csúnyán visszaütöttek: a menüsort ábrázoló képről kiderült, hogy a Gundel-menza már szinte hihetetlenül olcsó. Például a füstölt csülkös bableves 300 forint, a burgonyafőzelék 300 forint, a sertéssült 800 forint, míg a somlói galuskát tizedáron adják ahhoz képest, hogy a városligeti étteremben a hasonló édesség 2700 forintba kerül.

Két cikkünk nyomán elszabadult a virtuális népharag, ami a Gundel közösségi oldalán is lecsapódott, áradnak a negatív kommentek, amelyek igazi népi humorral, tökéletesen tükrözik az elmúlt időszak politikailag releváns témáit is.

Mutatjuk, milyen kérdéseket és felvetéseket kapott a nagy múltú étterem a kommentelőktől:

„A gyerekem sulijába szeretnék a karmelita típusú menüajánlatból, náluk drágább és szarabb a kaja.”

„Vidékre szállítanak az O1G-menüből? Munkahelyre kérem, mert sokat túlórázom, 3 év múlva fizetek.”

„Utalványt elfogadnak, akarom mondani, Erzsébet-utalványt, akarom mondani, CEU-s diákigazolványra adnak kedvezményt?”

„Túlóra okán nincs időm főzni. Szeretnék egész hétre rendelni napi 850 forintos menüt. Lehet, hogy pár túlórázó kollégám követi a példámat, sőt haza is akarnak majd vinni. Vagyis jó üzlet leszünk.”

„Délután 2-től 6-ig a lépcső tetején ül egy hajléktalan, aki mélyszegénységben élő gyerekeket támogat. A rajtunk összejött haszonból szíveskedjenek mindennap elé is letenni a 850 forintos menüt.”

„Tódulnak a megrendelések, túlórázhatnak a Gundel szakácsai. Fizetni ráértek 3 év múlva.”

„Én hajlandó vagyok 400-at is fizetni, de ugyanolyan wellness menüt kérek, mint amit a Miniszterelnök úr is fogyaszt, fordított késsel.”

„A csülkös bablityko érdekelne, 300 Ft-ért, lesz a heti menüben? Jó lesz a puritán karmelita menza stílusú felszolgálás is, nem kell a bársonyfotel meg az antik bútor kilátással. Csak szerényen, mint a miniszterelnök.”

„Az ország leggazdagabb embere 300 Ft-ért eszi a krumplifőzeléket, mi miért fizessünk egy fillérrel is többet?”

©

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Két nappal autóbalesete után már biztonsági öv nélkül vezetett az angol királynő férje

Két nappal autóbalesete után már biztonsági öv nélkül vezetett az angol királynő férje

Hazug hatalom, elszánt tüntetők - magyaros hangulat Belgrádban

Hazug hatalom, elszánt tüntetők - magyaros hangulat Belgrádban

Most megtudhatja, milyen volt az igazi Görgey!

Most megtudhatja, milyen volt az igazi Görgey!

Az elnökség balhézik, az unió kedélyesen figyeli

Az elnökség balhézik, az unió kedélyesen figyeli

Nagy Blanka nem bánt meg semmit

Nagy Blanka nem bánt meg semmit

"Ostoba szenteskedő törpe": John Bercow, a brit parlament popsztárja

"Ostoba szenteskedő törpe": John Bercow, a brit parlament popsztárja