szerző:
hvg.hu

Az ombudsmani jelentés a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet I. objektumában uralkodó állapotokat írja le.

Az úgynevezett nemzeti megelőző mechanizmus (OPCAT) keretében tartott vizsgálatot a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet Nagy Ignác utcai I. objektumában Székely László, az alapvető jogok biztosa. A jelentés szerint

  • az intézetben hatalmas a túlzsúfoltság (az engedélyezett 153 férőhelyen 258 fogvatartottat helyeztek el);
  • a falak egyes helyiségekben vizesedtek, penészedtek, a víz- és elektromos hálózat folyamatos karbantartásra szorult;
  • a női fogvatartottak zárkája nagyon elhanyagolt;
  • a zuhanyzókban pedig sok helyen hegyes csapcsonkok álltak ki a falból.
  • Az egyik zuhanyzóban éles tárgyakkal karcolt graffitik voltak, vagyis a fogvatartottak éles tárgyakat vihettek be magukkal.

Több fogvatartott arról számolt be, hogy kezüknél fogva a radiátorhoz bilincselték őket, amit videofelvétel is bizonyított. Az egyik felvételen az is látható volt, ahogy egy fogvatartottat fél órán át tartottak a radiátorhoz bilincselve, miközben a fejére húztak egy fejvédőt. Az intézetparancsnok azt állította, hogy erre önkárosítás és „esetleges támadás” megelőzése miatt volt szükség. Az eset kivizsgálása érdekében az ombudsman Polt Péter legfőbb ügyészhez fordult.

A rabok és a börtönőrök arról beszéltek, hogy jelen vannak az intézetben az úgynevezett „legal highs-ok” (legális hangulatjavító szerek), amelyek feszültséget, agressziót, kiszámíthatatlan magatartást okoznak.

A lap azt írja, a fogvatartottakkal készült több interjú feszült hangulatban zajlott, mert az őrszemélyzet egyik tagja mindig igyekezett jelen lenni és hallótávolságon belül maradni, így az ombudsmani látogatás során nem érvényesülhetett maradéktalanul a bizalmasság elve.

A jelentés szerint a börtön személyi állományával is gond van, a létszámhiány és az ebből fakadó leterheltség jelentős. Egyes fogvatartottak elmondása szerint a személyi állomány tagjai megalázó hangnemben beszéltek velük, a jelzéseikre későn reagáltak.

A visszásságok felszámolása érdekében az ombudsman egy 24 pontból álló intézkedéscsomagot dolgozott ki, amelyben az emberi erőforrások miniszterét, a legfőbb ügyészt, a büntetés-végrehajtás országos parancsnokát, a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnokát kérte a helyzet rendezésére.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Nem halogathatják tovább a béremelést a cégek

Nem halogathatják tovább a béremelést a cégek

Két magyar rövidfilmet is meghívtak a Berlinaléra

Két magyar rövidfilmet is meghívtak a Berlinaléra

Bajban az élővilág, sokkal gyorsabban melegednek az óceánok, mint hittük

Bajban az élővilág, sokkal gyorsabban melegednek az óceánok, mint hittük

Már nem Messi a világ legértékesebb focistája

Már nem Messi a világ legértékesebb focistája

Szemérmeskedő fasizmus, kicsit sok pénzért

Szemérmeskedő fasizmus, kicsit sok pénzért

A tervrajz már kész, így fog kinézni a ferihegyi repülőtér 2024-ben

A tervrajz már kész, így fog kinézni a ferihegyi repülőtér 2024-ben