szerző:
Gulyás Balázs

A Jobbik nélkül nem fog menni. Válasz Révész Sándornak.

Azt írja Révész Sándor a hvg.hu-n (Vándorfal – avagy a Jobbik a rosszabb), hogy most, 2019-ben egy új cordon sanitaire-re volna szükség a Jobbik elszigetelésére. Révész írásának végkicsengése szerint – amelyet a Jobbik többnyire korábbi vezetőitől vett idézetekkel igyekszik leginkább alátámasztani – a mai Jobbik „rosszabb a Fidesznél”. A szerző ezzel egy régi, már többször lefolytatott vitát nyitott meg újra, és Révész a 2010-2014., de még inkább a 2010 előtti Jobbikkal hadakozik.

Nem csupán a stratégia, de a méltányosság szempontjából nézve is merőben mást gondolok a Jobbik nélküli ellenzék lehetőségeiről. A cikkem elején igyekszem korrigálni Révész Sándor tárgyi tévedéseit és logikai bukfenceit, az írás második felében pedig saját, Révész cikkétől független álláspontomat igyekszem összefoglalni.

Vitapartnerem 2006-ig nyúl vissza állításai alátámasztására. Nyilasoid bandának nevezi az akkor Gyurcsány ellen tüntetőket (beleértve mind a Fidesz-, mind a Jobbik-szimpatizánsokat), ami legalább egy orbitális túlzás. A Jobbik a vulgárnacionalizmusból jutott el a mai nemzeti konzervatív, jobbközép néppártiságig, míg a Fidesz a polgári középpártiságból, a belgaságból jutott el mára oda, hogy gyakorlatilag helyet cserélt a két politikai alakulat: a Fidesz immár joggal nevezhető szélsőjobboldali pártnak. (Ezzel együtt is Orbán pártjának valódi összetartó ereje megítélésem szerint nem valamely eszme, hanem sokkal inkább az összelopott vagyon, illetve annak további szaporítása: mindent – beleértve az eszméiket is – ennek rendelik alá. Ennek részletezése azonban egy másik írás tárgya lehetne.) A trendeket nagyon is figyelni szükséges annak, aki a politika megértésére, még inkább annak, aki annak interpretálására vállalkozik. Nem mindegy ugyanis, hogy honnan hová tart egy politikai közösség, mik az irányok, a tendenciák.

1989-et is emlegeti Révész Sándor, mint amely év ideológiától függetlenül összefogta az ellenzéki pártokat, ám ezt a gondolatot nem fejezi be a szerző, hiszen akkor saját alaptételének mondana ellent. Hiszen éppen arra van szükség, mint 1989-ben, most is, a kiépülésének végén járó új Kádár-korszakban: összefogásra a rendszer leépítésében, aztán utána majd veszekedhetnek az ellenzéki pártok, ha akarnak, a különbözőségeiken. Ám most meg kell dönteni ezt a velejéig korrupt és romlott rendszert. Van ugyanis egy olyan kritikus pont, amit ha túllép egy rezsim, már tényleg mindegy, hogy ki az, csak jöjjön, ha a zsarnok hatalmát akarja megdönteni. Márpedig ezen a holtponton Magyarország már túl van. Aki pedig nem tudja legyőzni a megrögzött, begyepesedett politikai szamárságait, annak valóban a Révész által említett falon kívül a helye, mert az önkényúr érdekeit képviseli akarva-akaratlanul.

Révész cikkében több helyütt is csúsztat. Egy 2015-ben született interjút igyekszik mostaninak beállítani azzal, hogy nem jelzi az interjú időpontját, ám az interjúalanyt a mostani tisztségével azonosítja. Több cikkből, interjúból ollóz össze egy-egy idézőjel mögé beszorított mondatot. Saját maga tesz hozzá, általa bizonyos jobbikos politikusoknak tulajdonított (de azok által soha nem mondott) gondolatokat. Olyan logikai bukfencet is képes bemutatni, hogy mivel szerinte a Fidesz is elítélte ellenzékben a korrupciót, és most a Jobbik is, ebből szerinte logikusan következik, hogy a Jobbik is a Fideszéhez hasonló korrupciót valósítana meg kormányzati szerepben. A további csúsztatások részletes felsorolásától megkímélem az olvasót.

Azt, hogy mit gondolok a Jobbik múltjáról, már kifejtettem korábban a Magyar Hangban. Ott is taglaltam, hogy a Jobbik a vulgárnacionalizmusból jön, beleértve mind Kovács Dávid elnökségének időszakát, mind Vona Gábor elnökségének első éveit. A párt ezen korszaka magán hordozta a kelet-európai szélsőjobb összes mételyező vadhajtását. Minden olyan jellemzővel bírt, amely egy „régi vágású” kereszténydemokrata, konzervatív párt számára elfogadhatatlan kellene, hogy legyen. A kereszténységet csupán a nemzsidó értelmében használta (lásd még: ősmagyar, pogány, ezoterikus tendenciák), meglehetősen antikapitalista és piacellenes volt, valamint Nyugat- és EU-ellenes, antiatlantista és „természetesen” cigányellenes.

Bár a választások után már eltemettem a jelenleg Sneider Tamás által vezetett politikai közösséget, ma úgy látom, ha elindulna azon az úton, amit a nyáron javasoltam a fent idézett cikkben Vona Gábornak, talán volna esélye hosszú távon a túlélésre. Az az egyetlen esély a Jobbik számára, hogy egybe tudja gyűjteni az egykori polgári Orbán árváit, valamint a saját, az új, konzervatív-keresztény arcéle miatti rajongótáborát (nem utolsósorban a Fideszről teljesen lemorzsolódó polgári értelmiséget, amely aztán mágnesként funkcionálhatna a középosztály számára), nos, ekkor volna rá egyedül esélye, hogy ők legyenek a szélsőjobboldali, elaggott Orbán Viktor nyugatos, jobbközép alternatívája. Tudható, mert a Jobbik vezetői halkan ugyan, de több helyütt elmondták, hogy gyakorlatilag Orbán Viktor miatt váltak demokratává. Nekünk pedig üdvözölnünk kell a frissen megtérteket, nem felemlegetni a korábbi bűneiket, mint ahogy azt Révész Sándor tette.

A Jobbiknak éppen az a legnagyobb nehézsége 2019-ben, hogy nincs világos identitása. A szavazótábora azonban korántsem homogén: ott vannak az inkább balliberális érzelmű szavazói, akik azért voksoltak a Jobbikra tavaly, mert legerősebb ellenzéki pártként bennük látták Orbán első számú alternatíváját, aztán a Vona Gábor személye miatt érkezők, ott vannak a megszelídült, néppártosodott arcok, akik megértették ennek a stratégián túli fontosságát is. A „nyilasoidok” az utolsó hullámban a Mi Hazánkkal távoztak. A párt stratégái azonban jól láthatóan nem tudják eldönteni, hogy mely úton induljanak tovább, holott eléggé kézenfekvő lenne a nyugatos, polgári-konzervatív politikai tér kitöltése a fenti módon, amíg ezt el nem foglalja Márki-Zay Péter.

Miképp is képzelheti Révész Sándor, hogy a Jobbik most tizenegynéhány, de potenciálisan 20-25 százalékos szavazóbázisáról lemondhat az Orbán Viktort leváltani igyekvő ellenzéki oldal? Most erre a bizonyos (nem is biztos, hogy ez a jelenlegi közjogi keretek között lesz kivitelezhető) leváltásra kell minden erőnket összpontosítani. Ugyanis Orbán rendszere messze rosszabb: ez egy kiépült autokrácia, amelyet nem szabad megszilárdulni hagynunk, és igen, szükség lesz a Jobbikra is, hogy szétzúzzuk.

 

A szerző publicista

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Roger kicsoda? Feltartóztatta a biztonsági őr Federert - videó

Roger kicsoda? Feltartóztatta a biztonsági őr Federert - videó

“56 befolyásolta az egész életemet" – így készült Andy Vajna személyes mozifilmje

“56 befolyásolta az egész életemet" – így készült Andy Vajna személyes mozifilmje

Két nappal autóbalesete után már biztonsági öv nélkül vezetett az angol királynő férje

Két nappal autóbalesete után már biztonsági öv nélkül vezetett az angol királynő férje

Egy 550 lóerős Pobjeda az orosz válasz Ken Blockra - videó

Egy 550 lóerős Pobjeda az orosz válasz Ken Blockra - videó

Brexit: mától regisztrálhatnak a Nagy-Britanniában élő magyarok

Brexit: mától regisztrálhatnak a Nagy-Britanniában élő magyarok

Nem kicsit arrogáns ez a luxusautós - videó

Nem kicsit arrogáns ez a luxusautós - videó