szerző:
hvg.hu

Négy emberrel szemben életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabását indítványozták, a többi vádlottra hosszabb, határozott tartalmú szabadságvesztést kérnek.

A 14 vádlott közül 13 büntetésének súlyosítását indítványozza a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség a 71 menekült halálát okozó embercsempész bűnszervezet ügyében.

Az elsőfokú ítélet egyelőre nem jogerős, a szerint a bűnszervezet 2015 februárja és 2015. augusztus 27-e között működött, júniustól napi rendszerességgel szállított "migráns személyeket" Németországba vagy Ausztriába személyszállításra alkalmatlan, zárt, sötét és levegőtlen tehergépkocsikba zsúfolva, embertelen körülmények között.

100 év fegyház a halálkamionos embercsempészeknek - videó

Az első-, a másod-, a harmad- és a negyedrendű vádlottat 25-25 év fegyházbüntetésre ítélték első fokon embercsempészet és emberölés miatt.

Augusztus 26-án hajnali 5 óra körül 71 embert – 59 férfit, 8 nőt és 4 gyereket – zártak be egy belülről nem nyitható, sötét és szellőzés nélküli hűtőkamionba a szerb-magyar határ közelében, Mórahalom térségében, és vitte őket Ausztriába. A hűtőkamiont a negyedrendű vádlott vezette, előfutóként az első-, másod- és harmadrendű vádlott kísérte.

A teherautóba zsúfolt emberek röviddel az indulás után dörömböléssel és kiabálással jelezték, hogy nem kapnak levegőt. Ezt a harmad- és negyedrendű vádlott is hallotta, s a másodrendű vádlott közvetítésével telefonon jelezte az elsőrendű vádlottnak. Az többször is azt az utasítást adta, hogy ne nyissák ki a raktér ajtaját, ne foglalkozzanak a fuldokló emberekkel, hanem minél hamarabb jussanak el Nyugat-Európába.

Ennek következményeként a raktérbe zárt 71 sértett az indulástól számított három órán belül, még magyar területen gyötrelmes körülmények között megfulladt.

Belenyugodtak abba, hogy meghalnak a kamionban - elítélték a halálkamionper vádlottjait

Egy óra előtt negyedórával vezették be a vádlottakat a tárgyalóterembe, vezetőszáron, jelentős biztonsági intézkedés mellett. Többeket maszkos őr kísért be. A médiaérdeklődés is jelentős: a BBC munkatársán kívül német és osztrák újságírók is vannak a teremben. Egy órára volt meghirdetve a kezdés, de a bíró 10 perccel korábban kezdett.

A harmad- és a negyedrendű vádlott – miután átlépték az osztrák-magyar határt – a hűtőkamiont az A4-es autópálya leállósávjában, Parndorf közelében leállították, majd az előfutó autóval visszatértek Magyarországra.

Az ügyészség az emberölés bűntette miatt is 25-25 év szabadságvesztésre ítélt első-, másod-, harmad- és negyedrendű vádlottal szemben életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabását indítványozta azzal, hogy csak a másodrendű vádlott bocsátható feltételes szabadságra. Az ügyészség a bűnszervezetben közreműködő többi vádlott esetében hosszabb, határozott tartalmú szabadságvesztés kiszabását indítványozta.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Itthon

Három órán át fuldokolt a halálkamion 71 utasa

Fél órára elegendő levegővel három órán át fuldokoltak a halálkamion utasai esetenként 42 fok melegben. A vádlottak személyiségfejlődése patologikus, de ettől függetlenül beszámíthatóak. Hátborzongató részletekkel szolgáló szakértői meghallgatásokkal folytatódott a kecskeméti embercsempészper.

Dollármilliókat kérne vissza a Nissan a Japánban letartóztatott autómogultól

Dollármilliókat kérne vissza a Nissan a Japánban letartóztatott autómogultól

Vidékre is elviszik a POKET zsebkönyveket

Vidékre is elviszik a POKET zsebkönyveket

Akit a szesztilalom tett az alvilág császárává: 120 éve született Al Capone

Akit a szesztilalom tett az alvilág császárává: 120 éve született Al Capone

Felülteljesített a magyar tőzsde, új történelmi csúcson az OTP

Felülteljesített a magyar tőzsde, új történelmi csúcson az OTP

A gízai piramisoknál fog koncertezni a Red Hot Chili Peppers

A gízai piramisoknál fog koncertezni a Red Hot Chili Peppers

Feledékeny? Akkor díjazni fogja a MasterCard újítását

Feledékeny? Akkor díjazni fogja a MasterCard újítását