szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az állami reklámköltések piactorzító hatása miatt fordult panasszal az Európai Bizottsághoz Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője. A korábbi, közmédiáról szóló beadványa 2 éve a Bizottság előtt van, reméli, hogy ebben az ügyben gyorsabban lépnek.

A becslések szerint 17 százalékos részesedésével a reklámpiacon az állam vált a legfontosabb hirdetővé, túltesz minden más egyedi reklámozó részesedésén – mondta Jávor Benedek Európai Parlamenti képviselő, aki szerint

fokozódó mértékben torzítja az állam a magyar reklámpiacot,

ezért panasszal fordult az Európai Bizottsághoz a Mérték Médiaelemző Műhellyel és a Klubrádióval együttműködve. Az állami pénzek elosztásánál nem a hallgatottsági, nézettségi, olvasottsági adatok számítanak,

csak a politikai lojalitás

– mondja Jávor, így nem olvasott médiumokra is öntik a 10-100 milliós összegeket.

Hatékonyság szempontjából fölöslegesen dobják ki a pénzt, csak az a cél, hogy az állam emlőin csüngő médiazombikat tartsanak fenn.

A tévés piacon például a két nagy kereskedelmi csatorna versenyét torzítja az állam, ez, illetve a médiumoknak juttatott, Jávor szerint tiltott állami támogatás ellentétes az uniós versenyjoggal. Erre hivatkozva készült a panasz.

A Mérték elemzője, Urbán Ágnes arról beszélt, az állami reklámköltés volumene évről évre nő – ebben a cikkben részletesen írtak róla –, a pénz látványosan a kormányközeli szereplőknél koncentrálódik. 2015-ben jött a forradalmi változás, akkor indultak a folyamatos kormányzati politikai hirdetések. "Elképesztő mennyiségű pénz ömlött a piacra, ez a teljes nyilvánosságot torzította."

Urbán elmondta, a 17 százalékos állami részesedés a teljes piacra vonatkozik, ha csak a közélettel foglalkozó médiumokat néznék, sokkal durvább lenne az arány. A kormányközeli propagandamédia jól bizonyíthatóan állami pénzből áll, az állami forrásból származó bevételek aránya olyan magas, hogy nem lehet versenyről beszélni."

Jávor Benedek beszélt arról is, a média helyzete miatt kevés beavatkozási lehetősége van az uniónak – bár a 2011-es médiatörvénynél történtek jelentősé változások –, versenyjogi szempontból viszont elég komolyan be tud avatkozni. Jávor azt reméli, a bizottság fel tudja tárni a piaci torzítást, és olyan intézkedéseket hoz, amely véget vet a torzító reklámköltéseknek. Előfordulhat az is, hogy vissza kell fizetni a tiltott állami támogatást, végső esetben a bizottság erre 10 éves határidőt is szabhat.

A közmédiát érintő panasza két éve a bizottság előtt van, Jávor azt szeretné, ha ebben az ügyben hamarabb döntenének. A panaszt szerettük volna elkérni, azonban egyelőre nem akarják nyilvánosságra hozni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!