Pozsgay felkelése párttársai ellen – egy tabudöntés krónikája a Fülkében

Pozsgay felkelése párttársai ellen – egy tabudöntés krónikája a Fülkében

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
G. M.
Tetszett a cikk?

Harminc éve adott engedélyt az MSZMP, hogy Nagy Imre és mártírtársai méltó sírhelyet kapjanak. Ezzel párhuzamosan a párt történelmi albizottsága átértékelte az 1956-os ősz eseményeit, és "népfelkelésnek" minősítette azt. A döntés bejelentésével Pozsgay Imre beelőzött mindenkit. Egy drámai interjút elevenítünk fel a Fülkében a rádió akkori, a HVG jelenlegi munkatársával, Farkas Zoltánnal.

Ez a bizottság, a jelenlegi kutatások alapján, népfelkelésnek látja azt, ami 1956-ban történt. Egy oligarchisztikus és a nemzetet is megalázó uralmi forma elleni felkelésnek

– ezekkel a szavakkal idézett elő kisebb "forradalmat" Pozsgay Imre, a Politikai Bizottság tagja a Magyar Rádióban 1989. január 28-án (az adásban elrontott dátumért elnézésüket kérjük). Az interjú vágott változata már szombat hajnalban adásba ment, amivel a Pozsgayt kérdező Orosz József és László Péter elejét vették annak, hogy a délután futó 168 Óra című műsorig bárki le tudja azt tiltani.

Farkas Zoltán kollégánk akkor a Magyar Rádió munkatársa volt, és így még a teljes interjú sugárzása előtt meghallgathatta azt. Mit gondolt annak idején Pozsgay mondatairól és céljairól? Miként látta ő 1956-ot a rendszerváltás előtt és utána? És mi volt mindebben a Magyar Rádió szerepe? Erről beszélgettünk a Fülke e heti kiadásban.

Legújabb adásunkat itt hallgathatja meg:

 

Ott vagyunk a SoundCloudon is, onnan le is töltheti adásainkat:

Az iTunes-használókat itt várjuk:

Hozzászólások