Tetszett a cikk?

A Jobbiknak alig van beleszólása a jövőjébe: sorsa azon múlik, hogy a Magyar Államkincstár és a NAV megkegyelmez-e a pártnak. Sneider Tamás elnök azzal számol, hogy a párt az idei két választáson még elindul, a 2022-es országgyűlési előtt lesz kétséges a sorsa.

Nagyon ki van centizve a Jobbik helyzete –

Schiffer András ügyvéd, az LMP-ből kilépett egykori pártvezető vélekedik így. A párt ugyanis a következő időszakban felszámolási eljárás elé nézhet, hacsak a Magyar Államkincstár és a NAV, vagy maga Varga Mihály miniszter nem könyörül meg rajta.

A Jobbik azután került a megszűnés szélére, hogy az Állami Számvevőszék 136 milliós tiltott támogatást állapított meg a kampányköltések vizsgálatakor. Ezt az összeget a Jobbiknak vissza kell fizetnie – a költségvetési támogatást utaló Magyar Államkincstár (MÁK) nyújtja be a számlát –, és erre még kap egy ugyanekkora büntetést, amit a NAV hajt be. A Jobbik a 2017-ben megállapított tiltott támogatás miatti szankciót nyögi még mindig, a párt számláján 15-20 millió van, így ha az Államkincstár két héten belül kéri vissza a pénzt, a párt nem tud fizetni.

ÁSZ kontra Jobbik

Az ÁSZ a NAV-tól kapott dokumentumoknak köszönhetően 2017-ben megállapította, a Jobbik Simicska Lajos plakátcégeitől 331 millió forint tiltott támogatást fogadott el azzal, hogy piaci ár alatt bérelték a plakátokat. A Jobbik ezt tagadta, de szerződéssel nem támasztotta alá szavait. Az ÁSZ az országgyűlési kampányköltések ellenőrzésekor újabb szabálytalanságokra bukkant, azt állapította meg, hogy a Jobbik

  • Az elszámolásában a bevételek között saját forrásként feltüntetett 171 millió forintból 52,1 millió forintot számviteli bizonylattal nem támasztott alá.
  • A kampánytörvényt megsértve az elszámolásában a kampánykiadásai forrásaként 84,3 millió forint  összegben nem valós bevételeket, hanem hitel megnevezéssel tartozásokat és szállítói kötelezettségeket jelölt meg. Itt az történt, hogy a Magyar Postától a kampány alatt megrendelt szolgáltatást nem a kampány ideje alatt fizette ki, mint ahogy azt a törvény kimondja.

A Jobbik vitatja, hogy szabálytalanságot követett volna el, a büntetés miatt Strasbourghoz fordultak.

Az nem kérdés, hogy 10 milliónál magasabb tartozás esetén elindítható egy párt felszámolása, jelen esetben a MÁK kérhet végrehajtást a párt bankszámlájára – ha eredménytelenül próbálja lehívni az összeget – és kezdeményezheti a bíróságnál a felszámolás elrendelését. A bíróság 60 napon belül hoz végzést, de a párt több ponton is megakaszthatja vagy késleltetheti a folyamatot.

Schiffer azt mondja, a párt eleve kérhet 45 napos halasztást a fizetésre, a számlájukat érintő akciók – inkasszó vagy bármilyen más eljárás – miatt pedig bírósághoz fordulhatnak. Versenyt futnak az idővel: a párt számára a lényeg, hogy kihúzza az időt áprilisig, amikor az Államkincstár utalja a következő negyedéves támogatást. Ha a bíróság elindította a felszámolási eljárást, a kör bezárul: akkortól ugyanis nem jár állami támogatás, így a Jobbik végképp nem tud miből fizetni.

Holott a fizetéssel megmenekülhet: Schiffer felhívta a figyelmet arra, hogy a felszámolási eljárásból soron kívül kiveszik az érintettet, amint fizetni tud.

Ördögi körbe kerül a Jobbik

– mondja Schiffer, aki még nem meri kimondani, hogy véget ért volna a Jobbik története.

Pénzt szerezhetnének még hitelfelvétellel – de a 2017-es sikertelen próbálkozás után ennek a pártelnök nem látja értelmét –, és gyűjthetnek adományokat is. Kérdés, az emberek újból fizetnének-e a pártnak – a 2017-es büntetés után nagyjából 100 millió gyűlt össze –, de még eladhatnak vagyontárgyakat is.

Hogy utóbbival kalkulálnak-e, egyelőre nem tudni, a Jobbik még nem válaszolt erre a kérdésünkre, ahogy az sem derült ki, egyáltalán milyen ingatlanvagyonuk van. Egy névtelenséget kérő adószakértő arra hívta fel a figyelmet, ha a Jobbik kényszerhelyzetben olcsóbban adná el ingatlanjait, ismét megütheti a bokáját:

csődbűntett vétségével is számolhatnak.

Felszámolás esetén a párt nem tarthatja majd meg a vagyonát, azt fel kell ajánlania más, hasonló szervezetnek. Az egész folyamatot az ügyészség felügyeli, amely bele is szólhat az átadásba – tette hozzá. Miután egy ellenzéki pártról van szó, nem találtunk olyan adószakértőt, aki névvel beszélt volna a folyamatról. Az Adótanácsadók Országos Szövetségének alelnöke, Vadász Iván mindezt azzal tetézte,

valódi párt felszámolását még ember nem látta,

így inkább ő sem nyilatkozott.

A hivatalok hallgatnak

Szakértőkkel beszélve elméletileg nem kizárt, hogy a NAV másodszor is részletfizetési kedvezményt adjon a pártnak, de a hvg.hu megkeresésére sem ők, sem a MÁK nem reagált, ahogy a Pénzügyminisztérium sem válaszolt arra, hogy a közelgő európai parlamenti választást megelőző kampány miatt a tárca vezetője, Varga Mihály ismét a behajtás halasztását kéri-e, akárcsak 2018-ban, az országgyűlési választás előtt.

A Jobbik elnöke, Sneider Tamás kicsit bizakodóbb, mint múlt pénteken volt: a párt gazdasági igazgatója tárgyalt a NAV-ban, az ügyintéző nem zárta ki a részletfizetés lehetőségét. Szerinte ha az adóhatóság meg akarja kapni a pénzt, gazdaságilag nem érdekelt a Jobbik ellehetetlenítésében.

©
A MÁK-nál nem próbálkoznak kérvénnyel, de Sneider abban bízik, a Kincstár megelégszik azzal, hogy az áprilisban esedékes költségvetési támogatásukat nem utalja. Ez nagyjából fedezi is a feléjük fennálló 136 milliós tartozást. Akkor már "csak" a NAV-nak kell fizetni, ugyanannyit. A párt jelenleg is részletekben törleszt: a 2017-es, 331 milliós büntetés befizetésére két évet kapott a NAV-tól, 40 milliósával törleszti az összeget, az Államkincstár 2018. második félévétől vonta le három részletben a párttól az összeget, ezért sincsen most pénzük.

Bár a február 23-i rendkívüli kongresszuson a párt megszűnésének lehetőségét is tárgyalják, Sneider Tamás azzal számol, hogy az EP-, illetve önkormányzati választáson még el tud indulni a párt (előbbi az átfutási idők miatt valószínűbb, utóbbi azért rezeg – a szerk.), a jelenlegi legrosszabb forgatókönyvük az, hogy a 2022-es országgyűlési választás előtt szűnik meg a párt. Kampányolni viszont nem lesz pénzük, az EP-választás előtt legalábbis biztosan nem.

Akárhogy is nézzük, a Jobbik elveszítette a kontrollt a saját jövője felett: hiába mondja ugyanis, hogy küzdeni fog, fizetésképtelenség miatt felszámolhatják a pártot. Ha ez megtörténik, a párt maga – az Együtt példáját nézve – másfél éves agónia után szűnik meg, a frakcióval együtt.

Orbánnak nem ez az érdeke

A Fidesznek nem érdeke a Jobbik beszántása, az nemzetközi szinten sem mutatna jól – mondja Hunyadi Bulcsú, a Political Capital vezető elemzője. Miközben a kormány a demokrácia, sajtószabadság virágzásáról beszél, ez újabb jele lenne annak, hogy Magyarország hibrid rezsim.

Hunyadi emiatt arra számít, hogy a Jobbik a hatóságoktól részletfizetési lehetőséget fog kapni, ugyanúgy, ahogy első körben.

Rosszul venné ki magát, ha hatósági fellépéssel megszüntetnek egy ellenzéki pártot. Azt viszont el lehet érni, hogy a Jobbik hosszú távra válságba kerüljön azzal, hogy a hatalmas büntetést részletekben fizeti ki.

Így hosszú évekig nem lesz pénze kampányra, de a munkatársait sem tudja fizetni, a pártszervezetek is leépülnek. Más párt vonzóbb perspektíva lesz.

Ha hibáztak, ha nem, a látszat nekik kedvez

Látszat szempontjából mindegy, hogy a Jobbik hibázott-e, vagy sem. Hunyadi szerint ugyanis "nem tudjuk, mi az igazság. A magyar pártok eddigi kampányairól nincs valós adat, civil szervezetek számításai szerint jóval többe kerülhettek a kampányok, mint amit bevallottak a pártok. Az ÁSZ ezt a legutóbbi választásokig elfogadta. Ez most megváltozott, és érdekes módon az ellenzéki pártoknál találtak szabálytalanságot."

Arra az érvre, hogy a kormánypártok nyilván jól gazdálkodtak, Hunyadi azt mondja, a kormánypárt állami eszközökkel – a kormány üzeneteivel és eszközeivel is – kampányolt, szerinte a Fidesz kampánya is több lehetett annál, mint amennyi az elszámolásban szerepel.

©

Hunyadi Bulcsú azt mondja, miután az ÁSZ csak ellenzéki pártoknál talált szabálytalanságot, erősen kérdéses, hogy a jogállamiság talaján állva lépnek-e fel, vagy pártérdekeket szolgálnak. Az ügyészség és a Médiatanács működését nézve is ugyanez a gyanú merül fel.

Ez mindenképp leszámolásnak tűnne.

Meg tudják magyarázni

A Jobbik mostani 136 millióját beleszámolva az Állami Számvevőszék az elmúlt öt évben csaknem 1 milliárd forint értékben tárt fel pénzügyi szabálytalanságokat az ellenzéki pártoknál, illetve azok alapítványainál. Az ellenzéki pártok elfogultsággal, a Fidesz érdekeinek szolgálatával vádolják az Állami Számvevőszéket – legutóbb a DK-s Arató Gergely követelte a volt fideszes politikus, Domokos László ÁSZ-elnök menesztését –, amit a Számvevőszék mindig visszautasít.

Az ÁSZ főtitkára a hvg.hu-nak adott interjúban magyarázta, hogy ők a törvények szerint járnak el, hozzáállásuk/módszertanuk azután változott meg, hogy a 2017-es törvény kimondta, a pártok cégektől nem fogadhatnak el támogatást. A beszélgetésben azt nem sikerült feloldani, hogy az ÁSZ csak az elé benyújtott dokumentumokat vizsgálhatja, tehát ha egy párt a törvényi kereteken belüli kampányköltést akarja lepapírozni, trükközéssel megteheti, az ÁSZ nem csípi nyakon.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Senki nem keresett még annyit az építőiparban, mint Mészáros Lőrinc barátja tavaly

Senki nem keresett még annyit az építőiparban, mint Mészáros Lőrinc barátja tavaly

Sadiq Khan: Londont újra eláraszthatják a hajléktalanok

Sadiq Khan: Londont újra eláraszthatják a hajléktalanok

Reformtervet kell a magyar kormánynak benyújtania, ha pénzt akar az új EU-alapból

Reformtervet kell a magyar kormánynak benyújtania, ha pénzt akar az új EU-alapból