szerző:
Windisch Judit - Tóth Richárd
Tetszett a cikk?

Rendkívüli kongresszust hívott össze a Jobbik elnöke, miután az Állami Számvevőszék újabb, több százmilliós bírságot szabott ki a pártra.

Rendkívüli kongresszust hívott össze a Jobbik elnöksége a legújabb Állami Számvevőszékes büntetés után. A párt a korábbi büntetéssel együtt 1 milliárd forinttól esik el, az összeget nem tudja sem kigazdálkodni, sem visszafizetni.

A teljes Jobbik frakcióval együtt jelentette be Sneider Tamás elnök, hogy a kongresszuson két napirendet tárgyalnak:

  • az egyik a Jobbik és frakciója megszűnésének a lehetősége,
  • a másik pedig a meghirdetett nemzeti ellenállás folytatása.

Minderről a Magyar Hang számolt be. A sajtótájékoztatón beszéltünk Sneiderrel, aki a hvg.hu-nak azt mondta, valóban a megszűnés lehetőségeiről tárgyalnak. Még nem tudta megmondani, mikor lesz a kongresszus, erről a hétfői vagy keddi elnökségi ülésen döntenek.

A Jobbik már az országgyűlési választás előtt bajba került, mikor az ÁSZ azt állapította meg, Simicska Lajos plakátcégeitől a Jobbik tiltott támogatást fogadott el, összesen 331 millió forint értékben. Erre jött egy ezzel megegyező összegű bírság. A támogatást a Magyar Államkincstár nem utalta el a pártnak, a büntetést pedig a NAV behajtja. Varga Mihály miniszter közbeavatkozására nem az országgyűlési választás előtt, csak azóta.

Az első részleteket a büntetésből januárban vonták a párttól, nagyjából 40-50 millió forintot.

Erre jött rá az újabb százmilliós büntetés, miután az ÁSZ több hibát is talált a Jobbik kampányelszámolásában. A számvevőszéki megállapítás szerint nem volt átlátható, hogy a párt betartotta-e a kampányköltésre vonatkozó keretet. A főbb kifogások:

  • A Jobbik számviteli nyilvántartása nem támasztotta alá a Hivatalos Értesítőben 2018. június 8-án nyilvánosságra hozott elszámolását.
  • Az elszámolásában a bevételek között saját forrásként feltüntetett 171,0 millió Ft-ból 52,1 millió Ft-ot számviteli bizonylattal nem támasztott alá.
  • A kampánytörvényt megsértve az elszámolásában a kampánykiadásai forrásaként 84,3 millió Ft összegben nem valós bevételeket, hanem hitel megnevezéssel tartozásokat és szállítói kötelezettségeket jelölt meg.

Az ÁSZ szerint a párt összesen 136,4 milliós tiltott támogatást fogadott el. A Jobbik később visszaszólt az ÁSZ-nak, azt közölték, hogy az ÁSZ „abszurd” döntést hozott, amely miatt veszélybe került a párt EP-választási kampánya is.

Mostanra emelték a tétet, egészen a párt létéig.

Állva halnak meg

Sneider Tamás azt mondta, a Jobbik biztosan nem oszlatja fel magát, a párt akkor szűnik meg, ha megindítják ellene a felszámolási eljárást. Szerinte ezt mondják majd ki a rendkívüli kongresszuson is. Ha kapnak részletfizetési lehetőséget, vagy halasztva fizethetnek, talán túl tudják élni. "Csodák vannak" – mondta Sneider, bár szerinte ez inkább a hiú ábránd kategória.

Ha a párt megszűnik, megszűnik a frakció és a pártalapítvány is.

Nem lesz semmi, majd ül újabb 22 független képviselő az országgyűlésben.

Az Állami Számvevőszék döntései ellen itthoni bíróságon nem lehet fellebbezni, a párt Strasbourghoz fordul, de ott évekig kell várni a döntésig.

Az EP-választáson elindulnak, kampányolni azonban nem lesz pénzük. Kérdés, mikor juthat ez az egész odáig, hogy a párt felszámolását kezdeményezi a hatóság. Sneider azt mondta, a következő utalás áprilisban érkezett volna, de miután azt szerinte már nem kapják meg, nem tudják törleszteni a NAV felé a korábbi büntetést sem. A felszámolás azért érdekes, mert nem világos, mi történik, ha az EP-választás előtt néhány nappal kimondják a párt megszűnését.

Jakab Péter, a Jobbik szóvivője, országgyűlési képviselő azt mondta ő is, kérdésessé vált a Jobbik további működése, miután „lassan már 1 milliárd forint jogtalan büntetést szabott ki ránk a volt Fidesz-képviselő vezette ÁSZ.”

Most épp azt találták ki, hogy a Tállai vezette NAV tiltott párttámogatásban részesített bennünket a kampányban. Hihetetlen. Mint ahogy az is, hogy a meseírók ÁSZainak döntései ellen, Magyarországon nem lehet fellebbezni. Így lehet kisemmizni az ország második legerősebb pártját. A hogyan tovább miatt össze fogjuk hívni a Jobbik rendkívüli kongresszusát, hiszen legutóbb ellenzéki erővel az '50-es években számoltak le így. Akkor '56 lett belőle.

Abszurdba hajló végjáték jöhet

Az ÁSZ a kampányköltések vizsgálatánál talált szabálytalanságokat, az új törvényi előírások szerint az állami támogatásért a pártvezetés a felelős. Így, ha a párt megszűnik, Sneider szerint az akkori elnökségen hajthatják be majd az összeget. És innentől lesz pikáns a történet, a lemondott pártelnök, Vona Gábor mellett a pártból azóta kilépett Volner János, Apáti István, Fülöp Erik és Toroczkai László is fizethet. Meg Sneider Tamás és Z. Kárpát Dániel. Sneider azt nem tudta megmondani, mik a pontos szabályok, mindenki ugyanannyit fizet-e, illetve Toroczkaiékon hogyan fogják behajtani a pénzt.

A korábbi büntetésnél is felmerült eshetőségként, hogy új pártot alapítva él túl a Jobbik, ám Sneider szerint az nem volt egy komoly elképzelés.

Az ÁSZ közleményben utasította vissza a politikai nyomásgyakorlás vádját és kitart amellett, hogy a Jobbik "teljesen nyilvánvaló szabálytalanságokat" követett el, az ÁSZ megállapításait a Jobbik nem tudta cáfolni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!