szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Átlátszó többszöri kérésére sem adták ki, mivel foglalkozik a Magyar Foundation of North America nevű szervezet, amely több mint 600 millió forint közpénzt kap évente. A Külügyminisztérium először le is tagadta, hogy lennének a pénzköltést igazoló dokumentumok, de miután beperelték őket, kiderült, hogy több is van.

Végrehajtási eljárást indított az Átlátszó a Külügyminisztériummal szemben, miután egy jogerős bírósági ítélet ellenére sem adta ki a tárca a portál által igényelt közérdekű adatokat.

Az oknyomozó oldal arra volt kíváncsi, mire költötte a magyar adófizetők pénzét Washingtonban a Magyar Foundation of North America nevű szervezet – az Amerikában bejegyzett civil alapítvány évente 614 millió forint közpénzt kap a magyar kormánytól, honlapján és közösségimédia-csatornáin azonban egy kukkot sem ír arról, mire költi a pénzt.

A Külgazdasági- és Külügyminisztérium közérdekű adatigényigénylésre sem adta ki a számlaösszesítő dokumentumokat. Először azt állította, hogy ilyen dokumentumok nem is léteznek, majd a tavaly novemberi jogerős bírósági döntés után egy ilyen számlaösszesítőt elküldtek.

Mivel a portál szerint kell lennie többnek is (a 2015-ös és 2017-es évre vonatkozóan is, a 2016-ost kapták csak meg), végrehajtási eljárást indítottak az adatok kiadatása érdekében.

Az Átlátszó szerint az MFNA tagjai egyébként egytől egyik Arthur J. Finkelsteinnek, Orbán Viktor egykori politikai tanácsadójának munkatársai és tanítványai.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kémfotókon a teljesen új, T7-es VW Multivan

Kémfotókon a teljesen új, T7-es VW Multivan

Kritikus méretű lehet az informatikushiány a következő években

Kritikus méretű lehet az informatikushiány a következő években

A mobilunkon bemutatott digitális oltási könyvvel is igazolható lehet, hogy kaptunk vakcinát

A mobilunkon bemutatott digitális oltási könyvvel is igazolható lehet, hogy kaptunk vakcinát