Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egy óvatos mondat volt csupán, mégis beleremegett a Magyar Rádió stúdiója 1989. február 19-én.

Két héttel azután, hogy Pozsgay Imre – az MSZMP KB történelmi albizottságának kompromisszumos definícióját kisajátítva – egy rádiós interjúban az ellenforradalmat népfelkeléssé minősítette át, a Kossuth Rádióban elhangzott egy másik meghatározás is. Ismereteink szerint 1956 után 33 évvel az éterben először Sándor Iván, a Magyar Írók Szövetségének elnökségi tagja, 1989. február 16-án nevezte nevén a forradalmat.

Mindezt az író a három esztendővel ezelőtti, A forradalom visszanéz című kötetében is felidézte. Innen tudható, hogy az író a politikus ominózus nyilatkozata után az Írószövetség nevében keresett kapcsolatot a rádióval, s ült be a stúdióba. A riporter, Király Edit az 1956-os Jövő Mérnöke című egyetemi lap egykori szerkesztőjét, Sándor Ivánt először az ifjúság követeléseiről faggatta, s a népfelkelés fogalmának körbejárása után az író azt fejtegette, hogy „a történelemben nem volt még olyan felkelés, nem volt olyan forradalom, amelyben ne lettek volna hordalékos elemek”.

Sándor Iván
©

A mai fül számára óvatos mondatok mégis komoly feszült helyzetet teremtettek, amint az a már említett kötetben olvasható: „Az utolsó mondataim után a riporter bement a technikai helyiségbe. Többekkel tárgyalt. Sajnos, mondta, amikor visszajött, az interjú nem mehet adásba. Miért? – kérdeztem. Technikailag alkalmatlan, zörejes, a bőrdzsekije beszéd közben a mozdulataitól berecsegett. Hallgattunk. Leveszem a dzsekit, mondtam, vegyük fel újra az interjút. Elsápadt. Belevágtunk. Felvettük újra. Február 19-én vágatlanul bekerült a reggeli adásba.”

Az immár muzeális felvételt itt hallgathatja meg:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Telex: Díjazást ígér a kormány az orvosoknak, ha kínai vakcinával oltanak

Telex: Díjazást ígér a kormány az orvosoknak, ha kínai vakcinával oltanak

Eddig nem is léteztek az euróbankjegyeken látható hidak, de most megépítették őket

Eddig nem is léteztek az euróbankjegyeken látható hidak, de most megépítették őket

Egy jelentés szerint sokkal jobban kellene hangsúlyozni, hogy az oltások működnek, és érdemes őket beadatni

Egy jelentés szerint sokkal jobban kellene hangsúlyozni, hogy az oltások működnek, és érdemes őket beadatni