szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Népszava szerint új koncepció formálódik, ezt jelzi a washingtoni Holokauszt Múzeum vezetőjének budapesti látogatása. Az emlékközpont idén már Köves Slomó szerint sem nyílik meg.

Új koncepció formálódik a Sorsok Házával kapcsolatban, amelynek már nem Schmidt Mária a gazdája - írta a Népszava.

A lap értesülései szerint ezt jelzi, hogy Magyarországra jött, és ezen a héten Köves Slomóval, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbijával tárgyalt Paul Shapiro, a washingtoni Holokauszt Múzeum képviselője. A téma az EMIH tulajdonába adott Sorsok Háza, az évek óta üresen álló józsefvárosi emlékközpont volt.

A befolyásos amerikai intézmény korábban keményen bírálta a fideszes kormány emlékezetpolitikáját, tiltakozott az ellen is, hogy a Sorsok Házában egy olyan kiállítást hozzanak létre, amely elhallgatja, milyen súlyos felelősség terheli a magyar államot a vészkorszakért. A washingtoni múzeum pár hónapja arra is felszólította a magyar kormányt, hogy tartsa be a nemzetközi szervezetek felé tett 2015-ös vállalását. Jelesül azt, hogy Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója nem vesz részt a Sorsok Házában rendezendő kiállítás létrehozásában.

Hírek szerint Eric Jack Pickles, a brit Holokauszt Emlékbizottság vezetője is Budapesten egyeztet majd a Sorsok Házáról, és csökkenni látszik a jeruzsálemi Jad Vasem intézet ellenállása is. Orbán Viktor pedig Jair Bolsonaro brazil elnök beiktatásán azt közölte Benjamin Netanjahu izraeli kormányfővel, hogy hamarosan teljesen új tervekkel állnak elő a Sorsok Házával kapcsolatban.

A Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely tavaly szeptemberben, rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a kormány az EMIH tulajdonába és üzemeltetésébe adja a Sorsok Házát. Gulyás akkor azt mondta, hogy a józsefvárosi intézmény a magyarországi holokauszt 75. évfordulóján, tehát idén megnyitja kapuit.

A Népszavának ugyanakkor több, a Sorsok Háza új koncepciójának kidolgozásában résztvevő történész és kutató azt mondta: 2019-ben sem fog megnyílni az emlékközpont. Így gondolja Köves Slomó is, aki a lapnak azt mondta: nehezen tudja elképzelni, hogy ebben az évben megnyílik a Sorsok Háza.

A témával foglalkozó szakértők körében az a hír járja, hogy akár két-három évre is igénybe vehet, mire sikerül kidolgozni a Sorsok Háza általánosan elfogadott koncepcióját.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem igaz, hogy hat számot nem bírt eltalálni!

Nem igaz, hogy hat számot nem bírt eltalálni!

Traffipaxozni szinte bárhol lehet, ezt igazolja ez a videó

Traffipaxozni szinte bárhol lehet, ezt igazolja ez a videó

Barack Obama életrajzi könyve a hvg360-on: A hotelszoba, ahol minden kezdődött

Barack Obama életrajzi könyve a hvg360-on: A hotelszoba, ahol minden kezdődött