szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Megteremtette a jogi-szervezeti lehetőséget a Parlament: átveheti az MTA kutatóintézeteit egy esetleges állami vagyonkezelői alapítvány, amelyet immár kutatási célra is létre lehet hozni. Ezzel a kormány újabb lépést tett céljai elérése felé, amelyeket az MTA oly erősen kritizált.

Ahogy az várható volt, megszavazta a Parlament a vagyonkezelői alapítványok létrehozását lehetővé tevő törvénymódosítást. Ez a lehetőség két ügy, a Corvinusé és az MTA-é miatt fontos. Ilyen alapítványok fogják ugyanis a tervek és a gyanú szerint fenntartani a Corvinust, amely 10-10 százaléknyi állami tulajdonú Mol- és Richter-részvényekből kellene fenntartsa magát, és ebből kéne elitegyetemmé válnia, amelyben 2020-ra megszűnnének az államilag finanszírozott helyek. Az MTA-botrányban pedig ugyanilyen alapítvány venné át a kutatóintézeti hálózatot a kormány szándékai szerint.

A jogszabály szerint vagyonkezelő alapítvány az alapító által rendelt vagyon kezelésére és az ebből származó jövedelemnek az alapító okiratban megjelölt célok és feladatok megvalósítására alapítható. Az alapítvány a javára rendelt vagyon kezelése mellett bizalmi vagyonkezelést is végezhet. A kormány céljait a következő megjelölés takarjavaz MTI ismertetésében: "közérdekű célra is létre lehet hozni ilyen alapítványt. Közérdekű cél a nevelési-oktatási, kutatási, felsőoktatási, egészségügyi, karitatív, szociális, család-, gyermek- és ifjúságvédelmi, kulturális vagy sporttevékenységek finanszírozása, illetve támogatása vagy ilyen tevékenységet ellátó intézmények fenntartása és működtetése". Ott vannak tehát a felsőoktatási és a kutatási szavak. A törvény a kihirdetésétől számított két hét múlva lép érvénybe.

Az MTA a kezdetektől ellenezte, hogy leválasszák róla az 5000 dolgozót foglalkoztató és a valódi tudományos és kutatási tőkét jelentő hálózatot, de a kormány hajthatatlannak bizonyult, bár a tárgyalások elvileg még nem értek véget. Az MTA a kutatási szabadságot félti, amely szerinte veszélybe kerülne, ha a kormány mondaná meg, mit lehet kutatni. A kormány a gyatra innovációs teljesítményünket hozza fel az átalakítás mellett érvként, de abban a kkv-szektor kutatási teljesítményének szegénysége a ludas, az MTA jól teljesít. Megállapodás hiányában az MTA jó, ha fél évig húzhatja forrásaiból.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Windisch Judit Itthon

Az optimista forgatókönyvek szerint fél évig húzhatja így az MTA

Nem pályáztak az MTA-kutatóintézetek arra a 17 milliárd forintra, amit visszatart tőlük a Palkovics László vezette innovációs minisztérium. A helyzet pattanásig feszült, az elnökség titkolózik és tárgyal, közben fogy a pénz, a kutatók nem biztosak abban, hogy az áprilisi fizetésüket megkapják. A kérdés, ki adja fel előbb: Palkovics László vagy az MTA-elnök Lovász László.

hvg.hu Itthon

MTA: az elnökség nem tágít

Összeült az MTA elnöksége, és ragaszkodik az eddigi követeléseihez. Lovász László elnök ilyen értelemben nem köt kompromisszumokat a Palkovics-tervről.

Adagonként 19,5 euróért vett az EU újabb 900 millió Pfizer-vakcinát

Adagonként 19,5 euróért vett az EU újabb 900 millió Pfizer-vakcinát

Roma főszerepekbe roma színészeket – ezen is dolgozik egy speciális ügynökség

Roma főszerepekbe roma színészeket – ezen is dolgozik egy speciális ügynökség

Halálos baleset történt a 49-es főúton

Halálos baleset történt a 49-es főúton