szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A magyar űrszektor lehetőséget kapott, hogy felzárkózzon.

Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos (vele készült korábbi interjúnkat ITT éri el, kattintson, megéri) volt a HírTV vendége péntek este, arról beszélt, hogy az űrtevékenység már régen nem presztízskérdés.

Hanem azonnali nemzetgazdasági hasznot jelent, amit mi sem bizonyít jobban, hogy például Bulgáriának, Pakisztánnak, Nigériának és legújabban Ruandának is kering mesterséges holdja a Föld körül.

„mlékeztetett arra, hogy a Közép-Kelet Európai országok hatszor-hétszer többet költenek űrtevékenységre, mint Magyarország, ezért első körben hozzájuk kellene felzárkóznunk. „Eddig 2.2 milliárd forintot fordított Magyarország összesen erre, ami el is ment az Űrügynökségre fordított kötelező tagdíjunk befizetésére, ha ezt meg tudnánk duplázni, ez óriási eredmény lenne, aztán szépen fokozatosan, úgy hogy a magyar űripar és a szereplők ezt kompetensen fel tudják használni, de az a cél hogy a regionális versenytársainkkal összemérhetők legyünk.”

Amikor megkérdezték Ferencz Orsolyát, mikor lesz Magyarországnak műholdja, azt felelte:

nagyon szeretném, hogy minél hamarabb.

Itt láthatja a teljes beszélgetést:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kétezer forintért ön is horgolhat üldögélő Bernie Sanders babát

Kétezer forintért ön is horgolhat üldögélő Bernie Sanders babát

Tizenegy aranybányászt kimenekítettek Kínában

Tizenegy aranybányászt kimenekítettek Kínában

Mekkora adósságterhet vehetek a vállamra magánszemélyként?

Mekkora adósságterhet vehetek a vállamra magánszemélyként?