Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A több hónapnyi könyörgés mit sem ért, így hát Manfred Weber csellel menti meg a CEU-t. Kérdés, Orbán arcát vele menti-e, vagy inkább kibabrál a magyar miniszterelnökkel, akinek nagyon fontos a Néppártban maradás.

Egy neves német intézmény, a Müncheni Műszaki Egyetem közbeiktatásával mentené meg a CEU-t Manfred Weber, az Európai Néppárt csúcsjelöltje. A TERV bonyolult, és értelmezhető Orbán Viktor arcának megmentéseként, illetve annak ellenkezőjeként, a vele való kibabrálásként is.

De előbb nézzük magát a tervet, valamint az ide vezető utat. A kormány kíméletlenül végezte ki a CEU-t, miközben Manfred Weber – illetve az Európai Bizottság – hónapok óta követelte a nemzetközi egyetem sorsának rendezését. Semmi sem hatotta meg azonban Orbánt: a kormány saját felsőoktatási törvényét megszegve, év végéig nem írta alá a CEU maradásához szükséges nemzetközi megállapodást (később arcátlanul azt is tagadták, hogy ilyen egyáltalán kellene), így az egyetem rektora, Michael Ignatieff pár hónapja bejelentette a CEU amerikai diplomát adó képzéseinek Bécsbe költözését. Szeptembertől ugyanis így nem vehet fel amerikai képzésre diákot.

Weber most új körben próbálkozott, és a Fidesz Néppártban maradásának feltételéül szabta a CEU jogállásának rendezését, illetve Budapesten tartását, de nem a könnyebbik utat választotta.

Ahelyett ugyanis, hogy szimplán a felsőoktatási törvény módosítását, a nemzetközi szerződéssel packázás befejezését követelte volna Orbántól a keddi találkozón,

egy új konstrukciót javasolt Orbánnak a német egyetem és a BMW bevonásával.

A BMW – és bármely más, autóipari cég – különösen erős hívószó a kormány számára. Weber a találkozó után nem részletezte a tervet – Orbán pedig egyáltalán nem kommunikált semmit a megbeszélésről, Gulyás Gergelyt küldte elmondani: kész bocsánatot kérni, ha a hasznos idiótázással esetleg megbántott volna valakit. Az EPP listavezetője azonban még a találkozó előtt egy német lapnak arról beszélt, Bajorország szeretne részt venni a Közép-európai Egyetem tanszékeinek finanszírozásában.

Segíteni szeretnék abban, hogy a CEU megtalálja a módját annak, hogy folytathassa a munkát

– tette hozzá.

Az interjúban Weber elmondta, hogy Bajorország két – a kormányzással, valamint politikai, gazdasági, társadalmi és műszaki képzésekkel foglalkozó – tanszék finanszírozásába szállhat be, egy harmadik esetében pedig úgy vehet részt, hogy a képzést alapítványi formában, a Müncheni Műszaki Egyetem koordinációjával valósítanák meg.

A nyilatkozat több szempontból sem volt egyértelmű:

  • nem derült ki pontosan, hogy Weber a Bécsbe készülő és amerikai diplomát adó CEU-ról, vagy a Budapesten akkreditált, magyar diplomát adó Közép-európai Egyetemről beszél-e,
  • nem volt világos, ez miért pénzügyi kérdés, hiszen a CEU-nak nem anyagi gondjai vannak, hanem jogszabály lehetetleníti el a működését.

A kérdések tisztázása érdekében megkerestük a bajor kormányt, illetve a Müncheni Műszaki Egyetemet (TUM) is, utóbbi részletes válaszából kiderült, hogy Weber egyértelműen a CEU-ra gondolt. Vagyis a magyar kormány kommunikációja ellenére felmérte, a CEU nem egyenlő a Közép-európai Egyetemmel vagy egy épülettel, az amerikai diploma pedig kulcskérdés. Az egyetem sajtófőnöke, Ulrich March a hvg.hu megkeresésére elmondta,

szövetséget kötnek a CEU-val.

Hozzátette, hogy támogatják a CEU célkitűzéseit, a TUM erős nemzetközi és európai hálózattal rendelkezik, amely értéknek tartja az európai integrációt és a tudomány szabadságát. A részletekről hamarosan egyeztetnek Michael Ignatieff CEU-rektorral, aki emiatt "a nagyon közeli jövőben" Münchenbe utazik.

A sajtófőnök azt írta, olyan nemzetközi tanulmányi programokat terveznek, amelyek végén magyar, német és amerikai diplomát lehet szerezni. Ennek érdekében három tanszéket hoznának létre Budapesten a CEU-n, kettőjükön kívül szorosan együttműködve egy meg nem nevezett, de topkategóriás amerikai egyetemmel. Két tanszéket a bajor kormány, egyet a BMW támogatna.

Kérdésünkre, hogy ettől hogyan maradhatna a CEU Budapesten, Marsch azt írta,

az új együttműködéssel teljesülnek a magyar törvényi előírások.

A felsőoktatási törvény jelentősen nehezíti a harmadik országbeli egyetemek helyzetét: nekik ugyanis kötelező a magyar, illetve a székhely szerinti kormány közti nemzetközi szerződést felmutatniuk, az Európai Gazdasági Térség országaiból érkező egyetemeknek viszont nem, vagyis

a megállapodással a CEU-t ellehetetlenítő lépést játszanák ki.

A pontos jogi konstrukció egyelőre nem világos, Marsch azt magyarázta, először a CEU-val kötnének megállapodást, utána vonnának be újabb amerikai egyetemet, és ennek a hármas együttműködésnek köszönhetően adhatna ki továbbra is amerikai diplomát a CEU, a Budapesten folytatott képzései után. Kérdésünkre hangsúlyozta, ők továbbra is német diplomát adnak ki.

Nem világos az sem, hogy a tervezett három tanszék a CEU összes jelenlegi amerikai képzését lefedi-e, vagy esetleg megszűnhet pár szak vagy képzés.

A CEU vezetése a keddi találkozó után nem akart nyilatkozni, csak egy szűkszavú közleményt adtak ki arról, hogy támogatják Weber – a közleményükben nem részletezett – felvetését.

Úgy tűnik, Orbán lényegében mindent megtesz azért, hogy a Néppártban maradhasson, így a CEU-ra is kénytelen rábólintani, de Weber felvetését így is több szemszögből lehet értelmezni:

  • A lojális, Orbánnak kedvező forgatókönyv szerint ezzel a bonyolult konstrukcióval gyakorlatilag megmentette Orbán arcát: a CEU úgy menekül meg, hogy Orbánnak a felsőoktatási törvény módosításával nem kell még jobban beismernie, hogy kizárólag a CEU ellen irányult a terve.
  • Más nézőpont szerint nem mentette meg Orbánt, csak megédesítette a keserű pirulát.
  • Lehet onnan is nézni, hogy Weber kényszerhelyzetbe hozta a magyar miniszterelnököt, aki a németekkel – pláne a debreceni beruházást tervező BMW-vel nehezen megy szembe,
  • de tűnhet úgy is, hogy kibabrált Orbánnal, hiszen lényegében a magyar törvényeket kijátszva egy bonyolult taktikával elérte, hogy a CEU amerikai képzése maradhasson Budapesten.

A helyzet mindenesetre az, hogy Orbán vesztett, most nem tudott nemet mondani Webernek.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Spanyolország biztonságos turisztikai folyosó megnyitásán dolgozik

Spanyolország biztonságos turisztikai folyosó megnyitásán dolgozik

Kínában gyártották a maszkokat, amiket az Operatív Törzs szerint meg kellett semmisíteni

Kínában gyártották a maszkokat, amiket az Operatív Törzs szerint meg kellett semmisíteni

Freud asszisztense kutyája volt, Einstein kigyógyította papagáját egy traumából

Freud asszisztense kutyája volt, Einstein kigyógyította papagáját egy traumából