Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A több hónapnyi könyörgés mit sem ért, így hát Manfred Weber csellel menti meg a CEU-t. Kérdés, Orbán arcát vele menti-e, vagy inkább kibabrál a magyar miniszterelnökkel, akinek nagyon fontos a Néppártban maradás.

Egy neves német intézmény, a Müncheni Műszaki Egyetem közbeiktatásával mentené meg a CEU-t Manfred Weber, az Európai Néppárt csúcsjelöltje. A TERV bonyolult, és értelmezhető Orbán Viktor arcának megmentéseként, illetve annak ellenkezőjeként, a vele való kibabrálásként is.

De előbb nézzük magát a tervet, valamint az ide vezető utat. A kormány kíméletlenül végezte ki a CEU-t, miközben Manfred Weber – illetve az Európai Bizottság – hónapok óta követelte a nemzetközi egyetem sorsának rendezését. Semmi sem hatotta meg azonban Orbánt: a kormány saját felsőoktatási törvényét megszegve, év végéig nem írta alá a CEU maradásához szükséges nemzetközi megállapodást (később arcátlanul azt is tagadták, hogy ilyen egyáltalán kellene), így az egyetem rektora, Michael Ignatieff pár hónapja bejelentette a CEU amerikai diplomát adó képzéseinek Bécsbe költözését. Szeptembertől ugyanis így nem vehet fel amerikai képzésre diákot.

Weber most új körben próbálkozott, és a Fidesz Néppártban maradásának feltételéül szabta a CEU jogállásának rendezését, illetve Budapesten tartását, de nem a könnyebbik utat választotta.

Ahelyett ugyanis, hogy szimplán a felsőoktatási törvény módosítását, a nemzetközi szerződéssel packázás befejezését követelte volna Orbántól a keddi találkozón,

egy új konstrukciót javasolt Orbánnak a német egyetem és a BMW bevonásával.

A BMW – és bármely más, autóipari cég – különösen erős hívószó a kormány számára. Weber a találkozó után nem részletezte a tervet – Orbán pedig egyáltalán nem kommunikált semmit a megbeszélésről, Gulyás Gergelyt küldte elmondani: kész bocsánatot kérni, ha a hasznos idiótázással esetleg megbántott volna valakit. Az EPP listavezetője azonban még a találkozó előtt egy német lapnak arról beszélt, Bajorország szeretne részt venni a Közép-európai Egyetem tanszékeinek finanszírozásában.

Segíteni szeretnék abban, hogy a CEU megtalálja a módját annak, hogy folytathassa a munkát

– tette hozzá.

Az interjúban Weber elmondta, hogy Bajorország két – a kormányzással, valamint politikai, gazdasági, társadalmi és műszaki képzésekkel foglalkozó – tanszék finanszírozásába szállhat be, egy harmadik esetében pedig úgy vehet részt, hogy a képzést alapítványi formában, a Müncheni Műszaki Egyetem koordinációjával valósítanák meg.

A nyilatkozat több szempontból sem volt egyértelmű:

  • nem derült ki pontosan, hogy Weber a Bécsbe készülő és amerikai diplomát adó CEU-ról, vagy a Budapesten akkreditált, magyar diplomát adó Közép-európai Egyetemről beszél-e,
  • nem volt világos, ez miért pénzügyi kérdés, hiszen a CEU-nak nem anyagi gondjai vannak, hanem jogszabály lehetetleníti el a működését.

A kérdések tisztázása érdekében megkerestük a bajor kormányt, illetve a Müncheni Műszaki Egyetemet (TUM) is, utóbbi részletes válaszából kiderült, hogy Weber egyértelműen a CEU-ra gondolt. Vagyis a magyar kormány kommunikációja ellenére felmérte, a CEU nem egyenlő a Közép-európai Egyetemmel vagy egy épülettel, az amerikai diploma pedig kulcskérdés. Az egyetem sajtófőnöke, Ulrich March a hvg.hu megkeresésére elmondta,

szövetséget kötnek a CEU-val.

Hozzátette, hogy támogatják a CEU célkitűzéseit, a TUM erős nemzetközi és európai hálózattal rendelkezik, amely értéknek tartja az európai integrációt és a tudomány szabadságát. A részletekről hamarosan egyeztetnek Michael Ignatieff CEU-rektorral, aki emiatt "a nagyon közeli jövőben" Münchenbe utazik.

A sajtófőnök azt írta, olyan nemzetközi tanulmányi programokat terveznek, amelyek végén magyar, német és amerikai diplomát lehet szerezni. Ennek érdekében három tanszéket hoznának létre Budapesten a CEU-n, kettőjükön kívül szorosan együttműködve egy meg nem nevezett, de topkategóriás amerikai egyetemmel. Két tanszéket a bajor kormány, egyet a BMW támogatna.

Kérdésünkre, hogy ettől hogyan maradhatna a CEU Budapesten, Marsch azt írta,

az új együttműködéssel teljesülnek a magyar törvényi előírások.

A felsőoktatási törvény jelentősen nehezíti a harmadik országbeli egyetemek helyzetét: nekik ugyanis kötelező a magyar, illetve a székhely szerinti kormány közti nemzetközi szerződést felmutatniuk, az Európai Gazdasági Térség országaiból érkező egyetemeknek viszont nem, vagyis

a megállapodással a CEU-t ellehetetlenítő lépést játszanák ki.

A pontos jogi konstrukció egyelőre nem világos, Marsch azt magyarázta, először a CEU-val kötnének megállapodást, utána vonnának be újabb amerikai egyetemet, és ennek a hármas együttműködésnek köszönhetően adhatna ki továbbra is amerikai diplomát a CEU, a Budapesten folytatott képzései után. Kérdésünkre hangsúlyozta, ők továbbra is német diplomát adnak ki.

Nem világos az sem, hogy a tervezett három tanszék a CEU összes jelenlegi amerikai képzését lefedi-e, vagy esetleg megszűnhet pár szak vagy képzés.

A CEU vezetése a keddi találkozó után nem akart nyilatkozni, csak egy szűkszavú közleményt adtak ki arról, hogy támogatják Weber – a közleményükben nem részletezett – felvetését.

Úgy tűnik, Orbán lényegében mindent megtesz azért, hogy a Néppártban maradhasson, így a CEU-ra is kénytelen rábólintani, de Weber felvetését így is több szemszögből lehet értelmezni:

  • A lojális, Orbánnak kedvező forgatókönyv szerint ezzel a bonyolult konstrukcióval gyakorlatilag megmentette Orbán arcát: a CEU úgy menekül meg, hogy Orbánnak a felsőoktatási törvény módosításával nem kell még jobban beismernie, hogy kizárólag a CEU ellen irányult a terve.
  • Más nézőpont szerint nem mentette meg Orbánt, csak megédesítette a keserű pirulát.
  • Lehet onnan is nézni, hogy Weber kényszerhelyzetbe hozta a magyar miniszterelnököt, aki a németekkel – pláne a debreceni beruházást tervező BMW-vel nehezen megy szembe,
  • de tűnhet úgy is, hogy kibabrált Orbánnal, hiszen lényegében a magyar törvényeket kijátszva egy bonyolult taktikával elérte, hogy a CEU amerikai képzése maradhasson Budapesten.

A helyzet mindenesetre az, hogy Orbán vesztett, most nem tudott nemet mondani Webernek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!