Joó Hajnalka
Joó Hajnalka
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nemcsak a budapesti Heim Pál kórháznak nem felelnek meg azok a több mint ötven intézményben sikerrel használt összecsukható ágyak, amelyeket az "Ágyat az anyukáknak" mozgalmat elindító Orosvári Zsolték ajánlottak fel az intézményeknek, hanem a Debreceni Gyermekklinikának sem. A pikírt, kioktató elutasításról viszont csak a hvg.hu-tól értesült az adományozó, február végén még köszönőlevelet írt nekik a kórház vezetője.

„Köszönettel fogadtuk azt a 20 darab összecsukható ágyat, amelyet az Anyák az Anyákért Alapítvány adományozott 2018. december 19-én a Debreceni Gyerekgyógyászati Klinika részére. Ezen ágyak hozzásegítenek minket ahhoz, hogy még jobb és komfortosabb elhelyezést tudjunk biztosítani a beteg gyermekeiket kísérő édesanyák számára” – írta február 25-én az Anyák az Anyákért Alapítványnak dr. Veres Gábor, a Debreceni Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikájának igazgatója.

Felvetődhet persze a kérdés, hogy a kórházvezető miért február végén köszönte meg a még karácsony előtt kapott az fekvőhelyeket. A válasz viszonylag egyszerű: az ágyadományozási akciót még november elindító (azóta be is fejező) Orosvári Zsolt és a lebonyolításban segítő Anyák az Anyákért Alapítvány a hónap közepén levélben kért magyarázatot az intézménytől, hogy miért nem kerültek ki az átadott ágyak a gyógyító osztályokra, a gyerekeiket kísérő szülők ugyanis arra panaszkodtak, hogy továbbra is a földön kénytelenek aludni a kórtermekben. Erre az érdeklődésre írta – magyarázat helyett – a fenti köszönőlevelet az igazgató, így Orosvári Zsolték abban bíztak, hogy hamarosan ott is birtokba vehetik a szülők a fekvőhelyeket.

De nem így lett. A kórházból még a hét elején is az ágyak hiányára és méltatlan körülményekre panaszkodtak a székeken kucorogva éjszakázó anyukák, az intézmény igazgatója szerdán pedig kerek perec azt írta a hvg.hu (egyébként két héttel korábbi) megkeresésére, hogy a gyermekklinika kórtermeiben nem tudják használni az adományágyakat, ezért az épülethez tartozó kismamaszállóban helyezték el őket.

Dr. Veres Gábor levele további részében az ágyakat eddig egyedüliként visszautasító Heim Pál kórház érveléséhez hasonló, kioktató stílusban ír az adományozókról:

„Az intézményünket adományozási szándékkal megkereső felajánlók rendszerint az intézmény szakembereinek, a klinikák vezetőinek véleményét kikérve, az orvosi és egyéb szakmai szempontokat figyelembe véve támogatják a gyógyító tevékenységet. Sajnáljuk, hogy erre a szakmai egyeztetésre az Anyák az Anyákért Alapítvány nagylelkű felajánlása kapcsán nem tartott igényt, előzetesen nem keresték az intézményünket”

– írta az igazgató, mit sem törődve a ténnyel, hogy a klinika egy orvosa pár héttel korábban még azzal a kéréssel fordult az Anyák az Anyákért Alapítványhoz, hogy az első körben átadott húsz ágy után még továbbiakat is próbáljanak meg küldeni.

Arra, hogy az ágyakat miért nem tudják használni a klinika kórtermeiben, nem adott választ az igazgató, csak annyit írt, hogy az intézményben speciális bútorzatot használnak, amelynek megújítása folyamatos. A szülőktől kapott fotókon ugyanakkor egyértelműen látszik, hogy az anyukák lehajtott támlájú széken alszanak próbálnak pihenni, miközben mellettük a helyiségben óriási üres hely áll kihasználatlanul, ahová bőségesen beférne az Orosvári Zsolték által felajánlott – az ország 50 intézményében immár nagy sikerrel használt – tábori ágy.

Anyuka próbál aludni egy széken a Debreceni Gyermekklinika egyik kórtermében
©

A korábban Matolcsy György jegybankelnököt és Vlagyimir Putyint is díszpolgári címmel kitüntető Debreceni Egyetemhez tartozó kórház elutasításának így alighanem ugyanúgy politikai okai lehetnek, mint a volt egészségügyi államtitkár, Nagy Anikó vezette Heim Pál Kórházénak (amely, mint megírtuk, többek között arra hivatkozva utasította vissza a fekhelyeket, hogy nagyok és balesetveszélyesek), vagyis sejthetően felsőbb utasításra nem enged(het)ik meg, hogy civilek adományai világítsanak rá az addig méltatlan körülményekre és/vagy, hogy „közadakozásból” javulnak az állapotok egy állami intézményben.

Az ügy további, mondjuk úgy: furcsasága, hogy az adományozó alapítványnak, illetve Orosvári Zsoltnak a klinika egyáltalán nem jelezte a kifogásait, azokról mindketten a hvg.hu-tól értesültek.

Orosvári Zsolt a hvg.hu-nak azt mondta: amennyiben a klinika nem a rendeltetési helyükre – a csecsemő- és gyermekosztályokra – helyezi ki az ágyakat, akkor visszakérik azokat, a fekhelyeket ugyanis kifejezetten az ottani állapotok javítására ajánlották fel, és több kórház is jelezte, hogy szívesen fogadna további példányokat belőle.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Fotók: Rózsaszínű lett egy tó Ausztráliában

Fotók: Rózsaszínű lett egy tó Ausztráliában

Itt az új monetáris irány: egyszerre ad és elvesz az MNB, a piac nem lelkesedik

Itt az új monetáris irány: egyszerre ad és elvesz az MNB, a piac nem lelkesedik

Labdazsonglőr mangafigura lett a 2020-as foci-Eb kabalája

Labdazsonglőr mangafigura lett a 2020-as foci-Eb kabalája

Újabb fájdalmas csapás az oltáselleneseknek, elzárja a pénzcsapot a GoFundMe is

Újabb fájdalmas csapás az oltáselleneseknek, elzárja a pénzcsapot a GoFundMe is

A fideszes EP-képviselők egyelőre maradnak a néppárti frakcióban

A fideszes EP-képviselők egyelőre maradnak a néppárti frakcióban

Nesze semmi, fogd meg jól: megérkezett a kormány válasza a sztrájkra készülő közszolgáknak

Nesze semmi, fogd meg jól: megérkezett a kormány válasza a sztrájkra készülő közszolgáknak