szerző:
hvg.hu

Tíz éve választották miniszterelnöknek Bajnai Gordont, könyv készül ennek apropóján. Pénteken lesz a kötet bemutatója, de a kiadó 168 Óra már most interjúval jelentkezik a hetilap legfrissebb számában. Bajnai elmondta, milyen volt a kapcsolata Orbánnal és Gyurcsánnyal.

Fájni fog. Ezzel nyitotta kormányfői karrierjét Bajnai Gordon, erről tíz év elteltével azt mondta, nem bánta meg akkori kijelentését. Tudatosítani kellett – mondta –, hogy nehéz a helyzet, Churchill vért, verejtéket és könnyeket idéző mondására is utalt a mostani interjúban. Szóba került, miniszterelnökként milyen volt a kapcsolata Orbán Viktorral, az ellenzék akkori vezérével.

Orbán úgy gondolkodott, egyszer kell nyerni, de akkor nagyon.

Szerinte a válságkezelésről azt gondolhatták a Fideszben, hogy amit Bajnai megcsinál, az nekik is jó, eltolták maguktól a felelősséget, a nyilvánosságban ellenzik az intézkedéseket, de amikor kormányra kerülnek, biztosabb helyzetben lesz az ország. De a Fideszből Varga Mihályon kívül senkivel nem tartott kapcsolatot.

Pedig többször kezdeményezte. Orbán például találkozni sem akart vele, a Kaczynski-temetésig csak véletlenül futottak össze, a miniszterelnöki átadás-átvételnél sem volt személyes kapcsolat közöttük.

Gondolom, attól félt, hogy az őt valamilyen módon kompromittálná.

Egyszer beszéltek csak röviden telefonon, a római BL-döntő alatt Kósa Lajos felhívta Bajnait, majd átadta a telefont Orbánnak. Az ügy apropója az volt, hogy Kósa támogatást kért Bajnaitól, amikor Debrecen egy nukleáris fizikai kutatóközpont létesítésére pályázott. Az akkori miniszterelnök a támogatásáról biztosította őt, ez nem pártkérdés, mondta, de azt kérte, nem szeretné, ha a pályázat elveszítése esetén a kormányt támadnák, hogy ők a hibásak, mert rosszul támogatták a várost.

Ezt követően beszélt telefonon Bajnai Orbánnal, a Fidesz vezetője elmondta:

Nálunk, a Fideszben úgy működnek a dolgok, hogy minden témának felelőse van: ha sikerül az adott projekt, jó, ha nem, ő a hibás. Ennek a témának Kósa polgármester úr a felelőse. Ha a kormány támogatását megkapja, akkor is ő viseli a felelősséget, akár sikerül, akár nem.

A lengyel elnök temetésén is beszéltek pár szót, már a választások után.

Azt láttam, hogy Orbán százhúsz százalékos önbizalommal állt a kormányzás elé. Mindenről volt véleménye, hogy a budai Vár tetőcserepeit hogyan kell helyreállítani, hogyan kell a Magyar Gárda-problémát kezelni. De nem volt sietős átvenni a hatalmat. Hat hétig tartott, pedig nyolc éve készültek rá.

Amikor Bajnai megkérdezte tőle, mikor veszi át a hatalmat, Orbán zavartan nézett rá, pedig a leköszönő kormányfő csak azért kérdezte, mert kezdődött a foci-vb, amit már nyugodtan akart nézni.

Gyurcsányról azt mondta, kapcsolatuk volt fent is, lent is, sokszor felrótták egymásnak a másik hibáit. A beszélgetés végén előkerül, visszatér-e. A hatalomért való küzdelem soha nem vonzotta, mondta, de ha úgy alakul, tud tenni valamit valamilyen poszton, akkor azt meg fogja tenni.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Beszállt Kiss Tibiék mellé Lajkó Félix (videó)

Beszállt Kiss Tibiék mellé Lajkó Félix (videó)

Három hónap alatt 15 milliárd forintot költött a kormány kommunikációra

Három hónap alatt 15 milliárd forintot költött a kormány kommunikációra

Csődbe ment az egyik mobilgyártó

Csődbe ment az egyik mobilgyártó

Hagyjuk a terméketlen hazafi-versenyt!

Hagyjuk a terméketlen hazafi-versenyt!

Egy japán egyetem nem vesz fel dohányzó tanárokat

Egy japán egyetem nem vesz fel dohányzó tanárokat

Megszűnik Bokros Lajos pártja

Megszűnik Bokros Lajos pártja