szerző:
Hamvay Péter

Az Akadémián belül kell maradnia az intézethálózatnak – erről döntött ma a köztestület elnöksége, értesült a HVG.

Az MTA elnöksége azt javasolja majd a májusi közgyűlésnek, hogy ne hajoljon meg a kormány követelésének, és maradjon az MTA keretein belül a tudományos intézet-hálózat. Pontosabban nem a köztestület, hanem egy alatta működő, de újonnan létrejövő szenátus irányítaná azt – tudta meg lapunk az egyik elnökségi tagtól.  A kutatóhálózat távolabb kerülne az MTA köztestületétől, és kormányzat nagyobb beleszóláshoz jutna a kutatóhálózat irányításába, ám formálisan a jelenlegi akadémiai köztestület része maradna, és a költségvetése is az MTA költségvetési fejezetében jelenne meg.
Az Innovációs és Technológiai  Minisztérium (ITM) azt is kérte, hogy a kormány és az MTA köztestülete ugyanannyi képviselőt küldjön az irányító testületbe. Az elnökség elfogadta ezt a követelést, de úgy döntött, hogy az intézetek  is küldjenek képviselőket a grémiumba. Így tehát végül kétharmados többségben lennének a tudósok. Az MTA ragaszkodik továbbá az alapfinanszírozás fenntartásához is, és elutasították az innovációs miniszter ajánlatát, hogy kizárólag pályázati formában működjenek. Így tehát három fontos követelésben –  finanszírozás, az irányító testület összetétele, és az intézetek státusa – szembefordult  a  kormánnyal az MTA elnöksége. A döntéshozó grémium ragaszkodik ahhoz, hogy a fontos döntésekben, ami az intézetek finanszírozását,   átszervezését, összevonásokat, esetleges megszüntetéseket érintene, csak nemzetközi átvilágítás után, kétharmados többséggel döntsenek.
Úgy tudjuk, óvatosságból azt a javaslatot is a közgyűlés elé terjesztik, hogy a minisztérium álláspontjának megfelelően, egy külső testület  irányítsa a jövőben az intézeteteket, ám az elnökség nem ennek az elfogadását javasolja.
Forrásaink szerint   az MTA fel van készülve, hogy „engedetlensége” miatt  erős kormányzati támadásoknak, zsarolásnak lesz  kitéve.

Az MTA elnöksége azt javasolja majd a májusi közgyűlésnek, hogy ne hajoljon meg a kormány követelésének, és maradjon az MTA keretein belül a tudományosintézet-hálózat – erről döntött a ma ülésező elnökség, tudta meg lapunk a grémium egyik tagjától. Pontosabban nem a köztestület, hanem egy alatta működő, de újonnan létrejövő szenátus irányítaná azt.

A kutatóhálózat távolabb kerülne az MTA köztestületétől, és kormányzat nagyobb beleszóláshoz jutna a kutatóhálózat irányításába, ám formálisan a jelenlegi akadémiai köztestület része maradna, és a költségvetése is az MTA költségvetési fejezetében jelenne meg.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) azt is kérte, hogy a kormány és az MTA köztestülete ugyanannyi képviselőt küldjön az irányító testületbe. Az elnökség elfogadta ezt a követelést, de úgy döntött, hogy az intézetek is küldjenek képviselőket a grémiumba. Így tehát végül kétharmados többségben lennének a tudósok.

Az MTA ragaszkodik továbbá az alapfinanszírozás fenntartásához is, és elutasították az innovációs miniszter ajánlatát, hogy kizárólag pályázati formában működjenek. Így tehát három fontos követelésben – finanszírozás, az irányító testület összetétele, és az intézetek státusa – szembefordult a kormánnyal az MTA elnöksége.

A döntéshozó grémium ragaszkodik ahhoz, hogy a fontos döntésekben, ami az intézetek finanszírozását, átszervezését, összevonásokat, esetleges megszüntetéseket érintene, csak nemzetközi átvilágítás után, kétharmados többséggel döntsenek. Úgy tudjuk, óvatosságból azt a javaslatot is a közgyűlés elé terjesztik, hogy a minisztérium álláspontjának megfelelően, egy külső testület irányítsa a jövőben az intézeteteket, ám az elnökség nem ennek az elfogadását javasolja. Forrásaink szerint az MTA fel van készülve, hogy „engedetlensége” miatt erős kormányzati támadásoknak, zsarolásnak lesz kitéve.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Hamvay Péter Itthon

Ma eldőlhet az MTA sorsa

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnökségi ülése ma arról dönt, hogy ragaszkodik-e a jelenleg még hozzá tartozó kutatóintézetekhez, illetve az intézetek egyben tartásához, vagy engedve a kormány nyomásának lemond róluk. A helyzet azonban nem ennyire egyszerű, úgy tudjuk, hogy az MTA vezetői nem csak a saját javaslatukról tárgyalnak.

Áramhiány miatt lerövidítették a munkaidőt Venezuelában

Áramhiány miatt lerövidítették a munkaidőt Venezuelában

Trump miatt lehet tartósan 400 forint fölött a benzinár?

Trump miatt lehet tartósan 400 forint fölött a benzinár?

Pánik tört ki Srí Lanka fővárosában egy újabb robbanás miatt

Pánik tört ki Srí Lanka fővárosában egy újabb robbanás miatt

Boris Johnson húgával kampányol a Brexit-ellenes párt

Boris Johnson húgával kampányol a Brexit-ellenes párt

Elhunyt János korábbi luxemburgi nagyherceg

Elhunyt János korábbi luxemburgi nagyherceg

Airsoft fegyverből lődözgettek járókelőkre szórakozásból autókázáskor

Airsoft fegyverből lődözgettek járókelőkre szórakozásból autókázáskor