Viharokkal tör be este a hidegfront

Viharokkal tör be este a hidegfront

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Két kora nyarat idéző nap után péntek este hidegfront érkezik, és jelentősen csökken a hőmérséklet az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint.

Pénteken napközben nagyrészt fátyolfelhős, napos idő lesz, majd késő délutántól, estétől nyugaton megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, és a Dunántúlon már zápor, zivatar is kialakulhat. A déli, délnyugati szél többfelé megerősödik, az Alpokalja térségében és zivatarok környezetében viharossá fokozódik. A hőmérséklet délután 26 és 31 fok között alakul, az Alföldön lesz a legmelegebb. Késő estére 19 és 25 fok közé hűl le a levegő.

Este nyugat felől mindenütt erősen megnövekszik, megvastagszik a felhőzet. Eleinte a Dunántúlon és a középső országrészben, majd később egyre keletebbre várható eső, zápor, helyenként zivatar. Reggelig a keleti tájak azonban csapadékmentesek maradhatnak. Helyenként megélénkül a délnyugati szél, ami az éjszaka második felétől északnyugatira fordul és a Dunántúl északnyugati tájain megerősödik. Zivatarok környezetében viharos lökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 9 és 19 fok között alakul.

©

Szombaton erősen felhős lesz az ég, de már reggeltől szakadozik, csökken a felhőzet, északkeleten viszont végig borult idő várható. Délután a Dunántúlon gomolyfelhők zavarják a napsütést. Napközben fokozatosan szűnik a csapadék, de lokális záporok a Dunántúlon még estig kialakulhatnak. Az északnyugatira, nyugatira forduló szél sokfelé megerősödik, zivatar környezetében viharossá fokozódhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet 16 és 23 fok között alakul.

Vasárnap közepesen felhős idő várható, erőteljessé válik a gomolyfelhő-képződés. Nyugaton napközben össze is állhat a felhőzet, illetve az ÉK-i határszélen lehet kezdetben erősen felhős ég. Az elszórt, lokális záporok mellett északkeleten kezdetben, illetve Nyugat-Magyarországon délután, este eső is várható. Az északnyugati, északi szelet többfelé erős lökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 7 és 11 fok között alakul, de a szélvédett tájakon az Őrség környezetében ennél pár fokkal hűvösebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 17 és 22 fok között valószínű, de Nyugat-Magyarországon néhol csak 15, 16 fokig melegszik fel a levegő.

Hozzászólások