szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A DK azt ígéri, az erősebb Európáért fognak dolgozni az EP-ben.

Részben a DK-nak is köszönhető, hogy a Fidesznek nem lett most kétharmada - mondta Gyurcsány Ferenc pártelnök a DK eredményváróján vasárnap este az EP-választások után. A DK a Fidesz után a második legtöbb szavzatot kapta, 16,26 százalékot, és ezzel négy képviselőt küldhet az EP-be.

Gyurcsány azt mondta, az EP-ben az erősebb Európát akarók lesznek többségben, és a mostani magas részvételi arány szerinte azért is van, mert most először jelent meg egy olyan erő, ami vissza akart vonulni nacionalista és populista módon a nemzetállami határok közé. A választáskor az erősebb Európát akarók és az Európát bomlasztani akarók között zajlott szerinte a küzdelem, de "hála Istennek azok győztek, akik úgy gondolkodnak, mint mi, hogy közösen Európa és Magyarország is erősebb lesz" - mondta. Szerinte az emberek megértették, hogy erre van szükség.

©

A Fideszről azt mondta, a választás nem tud szabad lenni, ha a sajtó nem szabad, és a sajtó nem lehet szabad, ha nem akar minden választót kiszolgálni. Szerinte Magyarországnak jelenleg olyan kormánya van, ami ellenőrzi és irányítása alá vonta a sajtót, amelyet hazug, félrevezető propagandára használ fel.

Nem az volt a kérdés, hogy a Fidesz megnyeri-e a választást, hanem hogy megszerzi-e a kétharmadot, de a kétharmadot elveszítették, és részben azért, mert a DK megszerezte a 4 mandátumot

- mondta Gyurcsány, aki hozzátette, tavaly áprilishoz képest a Fidesz elvesztett egymillió szavazót, de a DK megduplázta a sajátjait.

Azt is mondta, hogy a legnagyobb sikerük az, hogy régóta először a DK-nak sikerült megakadályoznia, hogy hazugságokról szóljon a kampány, mert bár volt menekültválság, ma már nincs, és sikerült elérniük, hogy a politikai vita részévé tegyék azt, hogy milyen Európát akarnak.

Dobrev Klára listavezető köszönetet mondott a szavazóiknak és aktivistáiknak, majd azt mondta, sok mindent lehet építeni a közösségükre, az online kampánystábjukra. Azt mondta, az eredmény egy komoly felelősség is, Brüsszelben pedig azt a politikát fogják képviselni, hogy megtegyék a lépéseket az Európai Egyesült Államok felé, és egy olyan Európa felé, amely jobban odafigyel a polgáraira, és hogy egy szociális Európává alakuljon.

©

Arról is beszélt, hogy jobban kell képviselni a környezetvédelmet, a klímakatsztrófa elhárítása érdekében is fognak dolgozni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Macron után Merkellel tárgyalt az új amerikai elnök

Macron után Merkellel tárgyalt az új amerikai elnök

Nyárra éledhet újra a szállodaipar, ha idejében feloldják a korlátozásokat

Nyárra éledhet újra a szállodaipar, ha idejében feloldják a korlátozásokat

Nem vall szégyent az Autobahnon a 300 lóerős Volkswagen Golf GTI Clubsport

Nem vall szégyent az Autobahnon a 300 lóerős Volkswagen Golf GTI Clubsport