szerző:
hvg.hu

Az EP-választás megváltoztatta az ellenzéken belüli erőviszonyokat. Ezzel foglalkozik a Republikon Intézet elemzése, amit a hvg.hu hétvégi belpolitikai összefoglaló keretében mutat be. Budapesten is a Fidesz-KDNP szerezte a legtöbb szavazatot, azonban előnyük jóval kisebb, mint az ország egészében. A baloldali, liberális ellenzéken belül pedig fennmaradt a „régi” és az „új” baloldal közötti erőviszony, csak éppen a „régi” baloldal szavazatainak jelentős része ezúttal nem az MSZP-Párbeszédre, hanem a DK-ra érkezett, míg az „új” baloldalon a Momentum vált dominánssá az LMP rovására.

Elemzésében a Republikon Intézet megállapítja, a rendszerváltás óta jellemző a magyar politikára, hogy a fővárosi lakosok pártválasztása némileg más képet mutat, mint az ország többi részén élő szavazók pártpreferenciája. „Ezt a jelenséget a 2019-es európai parlamenti választás eredményei is visszaigazolják: a baloldali, liberális pártok az átlagosnál jobban, míg a jobboldali pártok az átlagosnál gyengébben szerepeltek Budapesten.

©

 Ugyan a fővárosban is a Fidesz-KDNP szerezte a legtöbb szavazatot, előnyük jóval kisebb, mint az ország egészében. Az eredményekből világosan látszik, hogy az ellenzéken belüli erőviszonyok a fővárosban is megváltoztak.”

Az EP-választás után következtetéseiben az elemzőintézet az alábbiakról ír:

 • A baloldal erősebb, a jobboldal gyengébb Budapesten

A Fidesz-KDNP, a Jobbik és a Mi Hazánk budapesti eredménye jóval elmarad az országosan elért eredményüktől, miközben a baloldali, liberális pártok kivétel nélkül jobban teljesítettek a fővárosban, mint országosan. Miközben a Fidesz az országban leadott összes szavazat 53 százalékát szerezte meg, a fővárosban mindössze 41 százalékos eredményt ért el. A Jobbik országosan 6 százalékot, Budapesten csupán 3 százalékot szerzett, de a Jobbiktól távozó politikusok által alapított Mi Hazánk mozgalom 2 százalékos eredménye is elmarad az országostól.

Gyöngyösi Márton szavaz
©

Hasonlóan nagy, de fordított irányú eltéréseket láthatunk a baloldali, liberális pártok esetén: a Momentum csaknem kétszer olyan erős Budapesten (17 százalék), mint országosan (10 százalék), de a DK és az MSZP-Párbeszéd szövetség is jelentőseb jobb eredményt ért el a fővárosban.

Hangulat az LMP eredményváró rendezvényén
©

Ugyan az LMP támogatottsága a fővárosban is komoly visszaesést mutat, az továbbra is igaz, hogy Budapesten népszerűbb a zöldpárt, mint országosan.

 • Budapest minden kerületében többségben az ellenzék

Míg a 2014-es európai parlamenti választásokon a Fidesz-KDNP az I. és a XII. kerületben is abszolút többséget szerzett, a mostani választáson egy kerületben sem tudta átlépni az 50 százalékot. A kormánypártok a legjobb eredményt a XVI. kerületben érték el, itt a leadott szavazatok 46 százalékát szerezték meg, 8 kerületben viszont 40 százalék alatti eredményt értek el. A 23-ból 16 kerületben a Jobbik és LMP nélküli nagyobb ellenzéki erők, tehát az MSZP-Párbeszéd, a DK és a Momentum önmagában több szavazatot kaptak, mint a Fidesz-KDNP – írja a Republikon.

 

 • Az LMP és a Jobbik a választás legnagyobb vesztesei a fővárosban

2018 áprilisában mindkét említett párt kétszámjegyű támogatottsággal rendelkezett Budapesten, az EP-választásokon viszont 5 százalékot sem értek el: a Jobbik 13-ról, az LMP pedig 11-ről 3 százalékra csökkent. Az LMP és a Jobbik gyengülése azt is jelenti, hogy igazából egy kerületben sem tudtak meghatározó szereplő maradni. Az intézet azt írja, talán a legszemléletesebb példa erre az önkormányzati választások tekintetében is érdekes XXIII. kerület, ahol a Jobbik a tavaly elért 20 százalékos eredményével a legnépszerűbb ellenzéki párt volt, mostani 4,6 százalékos eredménye viszont jóval elmarad a DK, a Momentum, de az MSZP-Párbeszéd kerületi támogatottságától is.

 • Az ellenzéki erőviszonyok megváltoztak

De a kormány-ellenzék relációban nem hozott változást az EP-választás. Egyrészt fontos változás az egy évvel korábbi állapothoz képest, hogy a jobboldali ellenzék – tavaly a Jobbik, idén a Jobbik és névleg a Mi Hazánk – még a korábbinál is kisebb erőt képvisel Budapesten. 2018 áprilisában a Jobbik 13 százalékot szerzett Budapesten, 2019 májusában a Jobbik és a Mi Hazánk együtt nem érik el ennek a támogatottságnak a felét sem.

©

Fontos átrendeződés történt a baloldali, liberális ellenzéken belül is: a DK és a Momentum megerősödött, az MSZP-Párbeszéd és az LMP sokat gyengült Budapesten. Míg az előbbi pártok nagyjából 10 százalékponttal növelték támogatottságukat, addig utóbbiak nagyjából ennyit veszítettek. Ez a változás betudható a „régi” baloldali pártok, azaz az MSZP és a DK és az „új” baloldali pártok, azaz a Momentum és az LMP közötti szavazatvándorlásnak, átjárhatóságnak, a két blokk közötti erőviszony alig változott.

A kerületi eredményekből az derül ki, hogy a baloldali, liberális ellenzéken belül fennmaradt a „régi” és az „új” baloldal közötti erőviszony, csak éppen a „régi” baloldal szavazatainak jelentős része ezúttal nem az MSZP-Párbeszédre, hanem a DK-ra érkezett, míg az „új” baloldalon a Momentum vált dominánssá az LMP rovására.

Az eredmények összesítve:

 • A legtöbb szavazatot Budapesten is a Fidesz-KDNP listája kapta: összességében 41 százalékot értek el, ami jóval kevesebb, mint az országosan elért 47 százalék.
 • Az ellenzéki pártok listái közül a Demokratikus Koalíció kapta a legtöbb szavazatot (20 százalék),
 • tőlük alig lemaradva – 17 százalékkal – a Momentum végzett a harmadik helyen.
 • Az MSZP-Párbeszéd szövetség, amely egy évvel ezelőtt még a második erő volt Budapesten, ezúttal a negyedik helyen végzett 9 százalékkal.
 • A Jobbik és az LMP az országos tendenciához hasonlóan Budapesten is rengeteget veszített a támogatottságából, az európai parlamenti választáson mindkét párt 3 százalékos eredményt ért el.
 • Sokatmondó, hogy az utóbbi két pártnál Budapesten jobb eredményt ért el a Magyar Kétfarkú Kutyapárt, amely a szavazatok 4 százalékát szerezte meg.
 • A nemrég alakult Mi Hazánk 2, a Munkáspárt 0,3 százalékot szerzett.

Eredmények kerületenként:

 • A Fidesz leggyengébb kerülete a XIII., itt mindössze 32 százalékot értek el, legerősebb kerületükben (XVI. kerület) viszont támogatottságuk eléri a 46 százalékot.
 • Tavaly április óta nem sokat változott a Fidesz-KDNP támogatottságának területi eloszlása: ugyanúgy az I., V., XII., XVI. és a XXII. kerületben született az 5 legjobb eredmény. Hasonlóan változatlan a helyzet a kormánypártok szempontjából hátrányos kerületekben is: a XIII. kerület továbbra is a leggyengébb kerület a Fidesz-KDNP számára, a legrosszabb 3 kerület másik két tagja pedig továbbra is a VII. és a XIV. kerület, ahol 38 százalékos eredményt értek el.
 • A DK nem csak országosan, Budapesten is a legnépszerűbb ellenzéki párt lett, a fővárosi szavazatok 20 százalékának megszerzésével. A kerületek többségében a DK a legnagyobb ellenzéki párt, egy kerületben sem végeztek összességében a harmadiknál rosszabb helyen. Gyurcsány Ferenc pártja leginkább a pesti külső kerületekben tudott kiemelkedően sikeresebb szerepelni, míg a budai hegyvidéki és belvárosi kerületekben támogatottságuk elmarad az átlagostól. A két legerősebb a IV., és a XV. kerület volt a DK számára, itt a leadott szavazatok 26 százalékát szerezték meg, leggyengébbnek az I. kerület bizonyult (14 százalék), de támogatottságuk az V. és a XII. kerületben is jóval átlag alatt maradt (15 százalék).
 • A Momentum – ellentétben a DK-val – támogatottságának területi eloszlása valamelyest megváltozott 2018 áprilishoz viszonyítva. Míg az országgyűlési választásokon az I., V., XII. kerületben érték el legjobb eredményeiket, ezúttal inkább a pesti belső kerületek, így a IX., VI., VII., XIII. kerületek emelkednek ki. Továbbra is az átlagosnál magasabb a támogatottsága a pártnak a legtöbb budai kerületben, ezek többségében így nem is a DK, hanem a Momentum rendelkezik a második legmagasabb támogatottsággal a kormánypártok után. Hasonlóan 2018 tavaszához, a Momentum továbbra is gyengébben teljesít a külső pesti kerületekben: a XV. kerületben mindössze 11, a XX. kerületben 12, a XXIII., XVIII. és XXI. kerületben pedig mindössze 13 százalékot értek el.
 • A MSZP-Párbeszéd kerületi eredményeit vizsgálva feltűnik, hogy legjobb, 10 százalék feletti eredményeiket azokban a kerületekben tudták elérni, ahol a pártszövetség valamely politikusa a hivatalban lévő polgármester: ilyen a XIII., XIX. és a XIV. kerület. Szintén 10 százalékot ért el az MSZP-Párbeszéd a XVIII. kerületben, amiben nagy szerepe lehet Kunhalmi Ágnes helyi népszerűségének. Leggyengébb eredményeit az MSZP-Párbeszéd éppen a Fidesz-KDNP legerősebb kerületeiben, így a XVI., a XXII. és a XII. kerületben érte el.
 • A Jobbik három legerősebb területe a XX., XXI. és XXIII. kerületek voltak, míg a leggyengébbek a belvárosi és budai hegyvidéki kerületek: az I. és XII. kerületben 2 százalék alatti eredményt értek el, de a II. kerületben is mindössze 2, az V. kerületben 2,1 százalékot értek el.
 • Az LMP leggyengébb kerületeikben 2,5, legerősebb kerületükben 3,9 százalékot értek el. Míg 2018 áprilisában az LMP egyértelműen a budai, belvárosi kerületekben (I., II., V., XII.) volt a legerősebb, ez mostanra valamelyes átalakult. Leggyengébb eredményeit az LMP a külső pesti területeken, a XV., XX. és a XVIII. kerületben érte el (1,5 százalék).


2019 a választások éve. Kövesse az eseményeket hétről hétre a HVG hetilappal. Most 20% kedvezménnyel fizethet elő 4 vagy 8 hónapra is! bolt.hvg.hu

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Csináltak egy programot, ami kitörli a belógó embereket a fényképről – de van vele egy kis probléma

Csináltak egy programot, ami kitörli a belógó embereket a fényképről – de van vele egy kis probléma

Válaszolt Ungváry Krisztiánnak volt főnöke: „Nem voltam ügynök”

Válaszolt Ungváry Krisztiánnak volt főnöke: „Nem voltam ügynök”

Meghalt az ember, aki sokat tett azért, hogy az ön számítógépe is nagyobb biztonságban legyen

Meghalt az ember, aki sokat tett azért, hogy az ön számítógépe is nagyobb biztonságban legyen

Fontos dologra figyelmezteti az amerikai légierő az ufóhívőket

Fontos dologra figyelmezteti az amerikai légierő az ufóhívőket

A menekültek önkéntes befogadását javasolja Berlin

A menekültek önkéntes befogadását javasolja Berlin

A Dunába gurult egy autó Nagymarosnál, meghalt egy ember

A Dunába gurult egy autó Nagymarosnál, meghalt egy ember