szerző:
Serdült Viktória - Joó Hajnalka

Sem az EPP vezetése, sem a Bölcsek Tanácsa nem siet dönteni a Fidesz sorsáról. A munka azonban nem állt meg, a néppárti vizsgálóbizottság tagjai éppen a múlt héten küldtek levelet a fideszes tárgyalópartnereiknek, amelyben a jogállamiság kérdését firtatták – tudta meg a hvg.hu.

Határozatlan időre jegelték a Fidesz kérdését az Európai Néppártban, és a következő hónapokban a magyar kormánypártot vizsgáló Bölcsek Tanácsának jelentésére sem lehet számítani – értesült több forrásból a hvg.hu. Ezen mondjuk nincs mit csodálkozni, hiszen a jelenlegi helyzet tökéletes az EPP vezetése számára: a felfüggesztéssel megszabadultak Orbán Viktortól, a frakcióban viszont nem kellett megválniuk a Fidesz EP-képviselőitől.

©

Információink szerint a legvalószínűbb, hogy novemberben, a Néppárt tisztújító kongresszusa előtt születik döntés a Fidesz sorsáról. Akkor is csak azért, mert – ahogy forrásaink fogalmaztak – nem akarják „áttolni a magyar kormánypárt kérdését az új vezetésre”. Ezt erősítette meg egyébként a Népszavának Pedro López de Pablo szóvivő is, aki szintén novemberi dátumról beszélt.

Addig viszont nem marad más, mint a várakozás. A magyar kormánypártot a márciusi, a felfüggesztésről döntő pártkongresszus döntése nyomán vizsgáló Bölcsek Tanácsa még a parlamenti választások előtt Budapestre akart utazni, de a magyar fél kérésére ezt júniusra halasztották. Most úgy tűnik, hogy Herman Van Rompuy, Wolfgang Schüssel és Gert Pöttering látogatása még tovább csúszhat.

„Mindenki a hatalmi harcokkal van elfoglalva, és azzal, ki lesz Jean-Claude Juncker utódja. Ebben a helyzetben a Fidesz kérdése marginális” – fogalmazott egy néppárti forrásunk.

Amikor más helyeken érdeklődtünk a Fidesz sorsáról, kivétel nélkül azt a választ kaptuk, hogy „az Európai Néppárt által kinevezett Bölcsek Tanácsának határozatlan időre szól a mandátuma”. Ez azt is jelenti, hogy ha az EPP vezetése úgy dönt, bármeddig maradhat a felfüggesztés.

Levelüket megírták

Ez azonban nem jelenti azt, hogy a néppárti bölcsek ne dolgoznának. Lapunk kormánypárti forrásokból úgy értesült, éppen a múlt héten küldtek egy levelet fideszes tárgyalópartnereiknek, amelyben főleg a jogállamisággal kapcsolatos kérdéseket tettek fel. Egy forrásunk szerint a levél olyan volt, mintha a néppárti delegáció egy sorát nem olvasta volna annak a 130 oldalas dokumentumnak, amelyet a Novák Katalin, Varga Judit és Szájer József vezette magyar delegáció küldött március végén Brüsszelbe a jogállamisággal kapcsolatos néppárti aggályok cáfolatára. Ez az írás lényegében megegyezik azzal az érveléssel, amelyet a 7. cikk szerinti eljárás keretében tavaly novemberben nyújtott be a kormány az Európai Tanács Általános Ügyek Tanácsának – és amely akkori cikkünk szerint leginkább a kormány sokszor ismételgetett kijelentéseinek gyűjteménye számos vitatott kérdésről.

A Néppárt egy része nem tűri tovább, hogy Orbán hülyének nézi őket

Mostantól a Fidesz célja a teljes néppárti tagság mihamarabbi visszaszerzése, Orbán esélyei azonban vegyesek - írja eheti cikkében a HVG. Vannak hagyományos támogatói, ezek közül a legnagyobb súlyuk az olasz, a francia és a spanyol konzervatívoknak van, apró probléma, hogy ők épp a sebeiket nyalogatják. A másik oldalon állnak a Fidesz kizárását kezdeményezők: a tizenhárom párt kérése változatlanul érvényben van, ők továbbra is azt szeretnék elérni, hogy megtörténjen a végleges szakítás. A közigazgatási bírósági törvény bevezetésének elhalasztása édeskevés ahhoz, hogy változzon ezeknek a politikai erőknek a véleménye. Orbán egyébként magának köszönheti, hogy számára nincs már olyan egyszerű visszaút. "Az, hogy a magyar kormányfő az azóta megbukott osztrák alkancellár, Heinz-Christian Strache mellett, a sajtón keresztül üzenve vonta meg a támogatását a Néppárt csúcsjelöltjétől, túlment minden határon - mondta forrásunk. A pártcsaládon belül a Fidesz kizárásáért lobbizók legerősebb érve ez. További részletek a lapban.

A levélben a néppárti delegáció információink szerint egyebek mellett a CEU ügyével, a civil szervezetek támogatásával, a kormány illiberális demokráciával kapcsolatos felfogásával, a médiapluralizmussal, az időközben elnapolt közigazgatási bíróságokkal és a kisebbségekkel kapcsolatban is tett fel kérdéseket a fideszes testületnek, de olyan kérdésekre is választ vár például, hogy miért nincsen uniós zászló a magyar kormányzati intézményeken.

©

A néppárti felvetésekre a Fidesz tételesen válaszolni fog, de információink szerint arra is emlékezteti majd az EPP bölcseit, hogy mindezekről egyszer már kézhez kapták a magyar kormánypárt válaszait.

Mivel a válaszadásra, illetve összességében a Fidesszel szembeni eljárásra nincsen semmilyen konkrét határidő, egyelőre nem tudni, hogy a Novák–Varga–Szájer-trió pontosan mikor reagál majd a felvetésekre. Mindenesetre addig, amíg a választ el nem küldik és az célba nem ér, nincs értelme a személyes találkozónak sem a bölcsek delegációi között, ez egyelőre úgy tudjuk, nincs is napirenden.

„Részünkről aztán nincsen lépéskényszer” – értékelte a helyzetet egy fideszes forrásunk.

Nekünk mindegy

Az Európai Néppárt is bőven ráér: amíg a Fidesz kispadon ül, nekik teljesen mindegy, mi van a magyar kormánypárttal. Sőt, számukra tulajdonképpen ideális a mostani helyzet. A Néppárt választmányának és parlamenti frakciójának ugyanis más a szabályzata, így történhetett meg, hogy miközben a pártcsalád döntéshozatalában Orbán Viktor pártelnök nem vehet részt, a frakcióban tovább dolgozhat a 13 most megválasztott fideszes politikus, és még tisztségeket is vállalhatnak.

Bár korábban olyan hírek jelentek meg, hogy a magyar kormánypárt politikusai nem indulhatnak pozíciókért, ezt hamar cáfolta a frakció első alelnöke. Szájer József pedig az atv.hu-nak arról beszélt, ő döntött úgy, hogy nem indul újra a frakció alelnökségért. Brüsszeli forrásaink egyébként többször is utaltak rá, hogy Szájert az EPP-n belül kifejezetten felkészült és tapasztalt képviselőként tartják számon, és örültek volna, ha megint vállalja a posztot. Ezért most sokan azt találgatják, hogy vajon tényleg saját döntése volt-e, hogy nem indul, vagy a Fidesz vezetéséből érkezett hozzá a kérés.

Szájer József
©

A német Spiegel például úgy tudja, nem más, mint Manfred Weber frakcióvezető gyakorolt nyomást a Fideszre, hogy Szájer ne induljon az alelnökségért. A jelek szerint bajor politikus azért keményített be az utolsó pillanatban, mert mindenáron szeretne bizottsági elnök lenni, bár az EU-országok vezetői nem feltétlenül lelkesednek az EP jelölési procedúrája, így a bajor politikus jelöltsége iránt. Ezzel azonban nem oldódnak meg a problémái, mert a magyar kormánypárt most a befolyásos Külügyi Bizottságot szemelte ki magának, bár forrásunk szerint ez különösen kényes kérdés, hiszen az orosz befolyás miatt ide aligha engedne szívesen a párt magyar képviselőket. Szintén a Spiegel ír arról, hogy a néppárti bölcsek nemrég kezdeményeztek egy brüsszeli találkozót Orbán Viktorral.

A keddi nyilatkozatháború alapján mindenesetre úgy tűnik, hogy a Néppárton belül sem tudtak még megegyezni, mi legyen a Fidesz sorsa. Az EPP csúcsjelöltje, Manfred Weber a választás estéjén úgy fogalmazott: „az Európai Néppártnak körülbelül 26 mandátumos többsége van, mi vagyunk a legnagyobb képviselőcsoport. Azt hiszem, ez megválaszolja a Fidesszel kapcsolatos kérdést is.”

Manfred Weber érkezik az EPP tanácskozására a május 25-i brüsszeli csúcs előtt
©

Több mint egy héttel a május 26-ai voksolás után sem változott a stratégia, ehhez azonban az is kellett, hogy Orbán Viktor alaposan elszámolja magát a választási végeredménnyel kapcsolatban. A magyar kormányfő arra számított, hogy a választásokon jelentősen meggyengül majd a Néppárt, és rengeteg mandátumot elvisznek a radikálisok, ahova kényelmesen átültetheti a Fidesz képviselőit. A valóságban az EPP képviselői helyei ugyan tényleg csökkentek (az Európai Parlament legfrissebb mandátumbecslése szerint 179-re), de a Matteo Salvini-féle szélsőjobboldali pártszövetség mindössze 58 képviselői hellyel számolhat. Így viszont Orbán Viktornak új tervet kellett kidolgoznia, és nagyon úgy tűnik, ez nem lesz más, mint a Néppártban maradás, amihez viszont kemény feltételeket kell majd teljesíteni.

Feltételes mód

A Fidesz prominensei mintha teljes emlékezetkiesésen mentek volna át május 26-a óta – legalábbis, ami a korábbi, a „Néppárton kívül is van élet”-típusú nyilatkozataik motivációját illeti: nyilvánosan legutóbb a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely tette egyértelművé, hogy inkább maradnának az EPP frakciójában, de a hvg.hu kormánypárti forrásai is egybehangzóan azt mondták a választás után egy héttel: nincs alternatíva, a Néppárton belül kell jó pozíciót kivívni – akár egy erős regionális (V4) szövetség segítségével.

A szavakat tettek is követték: a kormány a múlt héten jelentette be, hogy felfüggeszti a közigazgatási bíróságok bevezetését, és nulla százalékra csökkenti 2022 végéig a reklámadót – mindkettő értékelhető gesztusként a Néppárt felé. A kérdés az, hogy ez elég lesz-e a bentmaradáshoz.

Úgy tudjuk, hogy az EPP vezetése még mindig nem teljesen elégedett, és nemcsak azért, mert a müncheni egyetemmel kötött megállapodás ellenére még mindig nincs garancia arra, hogy a CEU Magyarországon maradhat. Alapos fejtörést okoz a Magyar Tudományos Akadémia kérdése is, hiszen a párt helsinki csúcsértekezletén elfogadott alapértékek között az oktatás és a kutatás szabadságát is kiemelték, de egyelőre nem világos, hogy az MTA kutatóintézetei ebbe beletartoznak-e.

©

Jelzésértékű lehet az is, hogy az elmúlt egy hétben Joseph Daul pártelnök az összes sikeres tagpártnak gratulált a Twitteren, a Fidesz viszont annak ellenére is kimaradt, hogy az összes EPP-tag közül ők szerezték a legnagyobb arányú győzelmet az európai parlamenti választásokon.

Ami viszont biztos, hogy május 26. óta végleg az Európai Néppárt térfelén pattog a labda: ők szabják a feltételeket, és tőlük függ, hogy maradhat-e a Fidesz. Orbán Viktornak két lehetősége maradt: ezeket teljesíti és kisebb befolyással ugyan, de marad, vagy önként kilép. Utóbbi esetben viszont azzal is számolnia kell, hogy egy jóval gyengébb pártcsaládhoz kell majd csatlakoznia, ahol a Néppárt védelme nélkül folyamatos támadásoknak lesz kitéve. Ezt pedig még valószínűleg a magyar miniszterelnök sem szeretné megkockáztatni.

A hvg.hu az Európai Parlamenttel együttműködve számol be ebben a fél évben az uniós intézmények tevékenységéről, a közösséget érintő döntésekről, és ezek hatásairól. Az EP a tartalomért nem vállal felelősséget.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Serdült Viktória Világ

A játszmának vége, Weber kezében a Fidesz sorsa

Az Európai Néppárt ragaszkodik ahhoz, hogy a bajor politikus legyen a következő bizottsági elnök, ehhez viszont a szocdemekkel, a zöldekkel és a liberálisokkal is ki kell egyeznie. Ha rajtuk múlik a nagykoalíció, a magyar kormánypárt kezdhet csomagolni.

Rekord szinten bekecsketejeztek Kecskeméten

Rekord szinten bekecsketejeztek Kecskeméten

Vidáman indult Botka kampánya, az ellene induló szocialistáról viszont nem beszél

Vidáman indult Botka kampánya, az ellene induló szocialistáról viszont nem beszél

Belső vizsgálat volt a rendőrségen, szinte biztosan a budapesti családgyilkossággal összefüggésben

Belső vizsgálat volt a rendőrségen, szinte biztosan a budapesti családgyilkossággal összefüggésben

Magyar ügyészség 2.0: nyomozást rendeltek el a Microsoft-botrány miatt

Magyar ügyészség 2.0: nyomozást rendeltek el a Microsoft-botrány miatt

Az ellenzék (ex?)fideszes politikust indít a polgármesterségért Gyulán

Az ellenzék (ex?)fideszes politikust indít a polgármesterségért Gyulán

Újra együtt a fél Aranyélet-stáb: jövő héten bemutató a Dunán

Újra együtt a fél Aranyélet-stáb: jövő héten bemutató a Dunán