szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kálmán Olga főpolgármesteri jelöléséről és az ellenzék jövőjéről kérdezte Gyurcsány Ferencet, a Demokratikus Koalíció elnökét a Magyar Narancs. A volt miniszterelnök védte szavahihetőségét, és tagadta, hogy hatalmi alapon politizálna.

Hiába támadják azzal, hogy elárulta Karácsony Gergelyt, véleménye szerint becsületesen járt el akkor, amikor pártja Kálmán Olga mögé állt be a fővárosi előválasztás második fordulója előtt – állítja Gyurcsány Ferenc a Magyar Narancsnak adott hosszú interjúban. Bár az EP-választás után még azt nyilatkozta, hogy legalább annyira a DK jelöltje, mint az MSZP-P-é, azóta úgy látja:

Karácsony Gergely alkalmas jelölt, de nem a legalkalmasabb.

Bár hangoztatta, hogy eredetileg nem az ő ötlete volt kihátrálni a megállapodásból, amint ezt érezte helyesnek, felvette a kapcsolatot Karácsonnyal, és megbeszélte vele a döntést. Tagadja a feltételezést, hogy a Kálmán Olga-terv már az EP-választás előtt megfogalmazódott volna benne, hisz ahogy mondja, sokféle mendemondával ellentétben a legkevésbé éppen a hatalmi politizálásban jó.

Véleménye szerint az ellenzéki erőknek olyan vezetők kellenek, mint például Márki-Zay Péter, aki ha nem is feltétlenül ismeri a politikai légkör legapróbb részleteit, van benne egy olyan, nehezen definiálható karizma és reménysugár, ami Karácsonyból hiányzik. Önmagát balgának tartja, amiért nem vette észre, hogy

alkalmatlan főpolgármesternek az, aki Puzsérral belemegy egy állóháborúba.

Olga mindig visszautasított

Kiderült, korábban sokszor beszélt Kálmán Olgával, miután megszűnt a tévés műsora, de „Olga mindig elutasított. Mindig.” Amikor viszont „az EP-választás éjszakáján beszéltünk, éreztem, hogy ez már egy más tónus. Volt egy impulzusom, de nem volt terv!”

Innen egy rövid szó szerinti idézet:

„Hogyhogy beszéltek azon az éjjelen?

Ön még nem volt pozitív meglepetést okozó párt elnöke, ezért nem tudja elképzelni, hány SMS van ilyenkor. Dőlnek. Ez a normális. Egy csomóról azt sem tudom, kicsoda. Egy csomóról tudom, néhányat visszahívok. Kálmán Olga benne volt abban az ötben-tízben, akivel váltottam pár szót akkor, és megmaradt bennem, hogy egy nyitottabb hanggal beszéltem. Amikor múlt pénteken láttam, tennem kell egy kísérletet arra, hogy saját jelöltet állítsunk, ő volt az egyik, akit felhívtam.

Többekkel próbálkozott?

Kettővel.

A másik nemet mondott?

Mindketten igent mondtak. Olgát tartottam jobbnak.”

Úgy gondolja, Kálmán Olga „képes lenne megtestesíteni a szabad Budapestben hívők álmát, és lakók többségét maga mögé állítva küzdeni a fővárosért.” Ugyanakkor nem várja el, hogy Kálmán Olga szeresse a DK-t. Azt pedig nem érzi helyesnek, hogy sokan az MSZP megtorpedózásával vádolják. Szerinte a jelenlegi helyzet nem a politikai pártok helyezkedéséről, hanem Tarlós István legideálisabb kihívójának megtalálásáról szól. Kálmán Olga, mint „jó politikai érzésű, szabadelvű baloldali demokrata”, pedig alkalmas lehet erre – fogalmazott.

El kell felejtenie az MSZP-nek a nagypárti attitűdöt

A csütörtökön megjelenő interjú későbbi részében arról beszél Gyurcsány, hogy sokakkal ellentétben nem érzi úgy, hogy az EP-választás eredménye az MSZP vesztét is jelenti. Ellenben szembesülniük kell azzal, hogy nem számítanak nagy pártnak többé, és ez más mentalitást igényel. Ha jól ragadják meg a helyzetet, nem tartja kizártnak, hogy legyen visszaút. Eközben nem éli meg hatalmas sikerként a DK 16 százalékos eredményét: szerinte győzelemről legkorábban akkor lehet beszélni, ha

a mostani ellenzék fog kormányozni, és létrejöhet egy szabad, liberális demokrácia.

Nagy sikernek és a Fidesz rendszerének katasztrófájaként élné meg, ha ősszel, az önkormányzati választásokon felül tudna kerekedni az ellenzék, kollektívan. Ehhez kölcsönös bizalom kell. Ekkor – az interjú utolsó kérdéseként – felteszi a Magyar Narancs újságírója, hogy mi lesz, ha senki nem hisz majd Gyurcsány szavának, ha adott szava pár nap alatt érvényét veszti. „Olyan Gyurcsány Ferencre számíthatnak, aki betartja a megállapodásokat, viszont ha megváltozik a véleménye, azt közli kollégáival” – mondta a DK elnöke.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Radar360: Jöhet az új minimálbér, Biden és Macron nagy egyetértésben

Radar360: Jöhet az új minimálbér, Biden és Macron nagy egyetértésben

Fauci: két héten belül jóváhagyják a Johnson & Johnson vakcináját

Fauci: két héten belül jóváhagyják a Johnson & Johnson vakcináját

Olyan többséggel választották újra a portugál elnököt, hogy második forduló sem kell

Olyan többséggel választották újra a portugál elnököt, hogy második forduló sem kell