szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ez pedig jó hír Magyarország számára - elemezte a helyzetet a miniszterelnök.

Manfred Weber és Frans Timmermans elbukott, ami jó hír Magyarországnak, mert a magyar emberek nem akarták őket - jelentette ki Orbán Viktor újságíróknak Brüsszelben. A kormányfő az EU-csúcsot úgy összegezte: „jelentős lépéseket tettünk”.

A miniszterelnök nem felejtette el arra emlékeztetni, hogy Magyarországon nagy támogatást kapott a Fidesz, az 53 százalék „példátlan, Európában ilyen szinte senkinek sincs”. Ezért komoly vállalásokat is tett: azt mondta, hogy ezzel a támogatottsággal meg tudja akadályozni, hogy olyan vezetői legyenek az Európai Uniónak, akik a bevándorlást pártfogolják.

Orbán szerint azt is vállalta, hogy nem lesz olyan vezetője az uniónak, aki „ne adná meg a tiszteletet Magyarországnak és a közép-európai országoknak”.

A kormányfő szerint ezt a két vállalást a tegnapi napig sikeresen teljesítette, mert „a Spitzenkandidatok, Weber úr és Timmermans úr elestek”, és a két követelmény közül egyiknek sem feleltek meg.

„Távozásuk jó hír Magyarország számára” – mondta.

Orbán szavaival ellentétben Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke a tanácskozások után, péntek hajnalban leszögezte: egyelőre még minden név a kalapban van az Európai Bizottság élére. Tusk nem válaszolt sem arra a kérdésre, hogy szűkítették-e a jelöltek listáját, sem arra, hogy az EPP adja-e majd a bizottsági elnököt. Angela Merkel német kancellár is csak annyit mondott, egyik jelölt sem kapott többséget a vezetőktől, észt kollégája, Jüri Ratas pedig azt közölte: még minden név az asztalon van - vagyis a csúcsjelölt(ek)é, azaz Weberé és Timmermansé is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem szavazták meg a svájciak a szabad munkavállalás korlátozását

Nem szavazták meg a svájciak a szabad munkavállalás korlátozását

Dwayne Johnson politizálni kezdett

Dwayne Johnson politizálni kezdett

Négy személyautó ütközött Székésfehérvárnál

Négy személyautó ütközött Székésfehérvárnál