szerző:
MTI/hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A miniszterelnök szerint Timmermans egy jó harcos, csak hát ugyebár Sorosé.

Már önmagában az is elég indok Frans Timmermans (szociáldemokrata csúcsjelölt) elutasítására, hogy Soros György embere, de a V4-ek azért nem támogatják bizottsági elnöki jelölését, mert szerintük "egy ideológiai harcos és harcot folytat mindenki ellen, aki az ő gondolkodásától különböző módon látja a világot" - nyilatkozta Orbán Viktor miniszterelnök a rendkívüli uniós tanácskozáson a V4NA nemzetközi hírügynökségnek.

A kormányfő nyilatkozatában krimiszerűnek nevezte a rendkívüli EU-csúcs történéseit. A küzdelem arról szól, hogy néhány európai vezető - köztük Frans Timmermans és Manfred Weber (az Európai Néppárt csúcsjelöltje) - elhatározta, hogy a következő öt évben az Európai Bizottságot (EB) olyan embernek kell vezetnie, aki a Soros-féle NGO-hálózat és a liberális demokrácia megingathatatlan képviselője - tette hozzá.

Találtak egy igazi harcost

"Erre találtak egy igazi harcost, Timmermans egy jó harcos - ellenfélnek sem megvetendő, én respektálom ezért -, aki ideológiai harcos, aki semmilyen másságot nem fogad el, a sajátjától és a liberális demokráciától eltérő semmilyen nézetet nem tolerál, és rá akarja erőszakolni a saját felfogását minden uniós tagállamra" - mondta Orbán Viktor.

A magyar miniszterelnök úgy látja, hogy ha ez a csoport el tudja foglalni az Európai Bizottság elnöki székét, akkor hosszú éveken keresztül a Soros-féle NGO-kat onnan fogják finanszírozni, és ezzel megpróbálják majd átalakítani a közép-európai társadalmakat is, különösen a migráció kérdésében.

A miniszterelnök leszögezte: "ezt a folyamatot többen is meg akarjuk állítani"; köztük az Európai Néppártot (EPP), Magyarországot és V4-eket is említette.

Elhallgatják!

Orbán Viktor felidézte: az EPP vasárnap hozott két döntést, "amit a nemzetközi sajtó nem vett tudomásul vagy elrejtették előle". Az első, hogy Frans Timmermans semmiképpen nem lehet az Európai Bizottság elnöke, a másik pedig, hogy az EPP-nek kell adnia a bizottság elnökét akkor is, ha ez azt jelenti, hogy Manfred Weber nem lesz az Európai Parlament (EP) elnöke.

Elmondta, mivel a néppárt két pozíciót nem kaphat meg, "akkor a bizottságot kell választani". Kiemelte azt is, hogy ketten szavaztak a döntések ellen: Angela Merkel német kancellár és a luxemburgi Frank Engel (néppárti képviselő). "Mindenki más Angela Merkel ellen szavazott" - hangsúlyozta.

Orbán Viktor közölte: Angela Merkel nem vette tudomásul az EPP döntését, és továbbra is "egy olyan csomagot próbált összerakni a liberálisokkal és a szocialistákkal", amely a házelnöki pozíciót Manfred Webernek juttatta volna és Frans Timmermansnak adta volna a bizottsági elnöki posztot.

Merkeli magatartás

Angela Merkelre utalva a legsúlyosabbnak azt ítélte, hogy az Európai Néppárt legnagyobb pártjának kancellárja visszautasította az EPP testületi döntését, és egy teljesen külön forgatókönyv szerint dolgozik. A magyar miniszterelnök kiemelte, hogy Olaszország, a V4-ek és az Európai Néppárt döntése mellett kitartó néppárti miniszterelnökök viszont egységesen szembefordultak ezzel a "merkeli magatartással" és megakadályozták, hogy Timmermansból bizottsági elnököt csináljanak.

Mindenki ül, spekulál

"Miután kiderült, hogy nincs meg a szükséges többség, (...) felfüggesztették az ülést. Most mindenki ül, spekulál és egyezkedik, és várja a holnapi folytatást" - értékelt Orbán Viktor.

Hangsúlyozta, hogy a V4-ek azért is utasítják el Timmermanst, mert ő egy ideológiai harcos és harcot folytat mindenki ellen, aki az ő gondolkodásától különböző módon látja a világot. Ez pedig olyan megosztottságot hozna be az Európai Unióba, ami egy kelet-nyugat megosztottsághoz vezetne, és az Európai Uniónak óriási gondokat jelentene majd - emelte ki.

Mesterember kell ide

Timmermanst az európai egység szempontjából rossz jelöltnek nevezte Orbán Viktor, aki világossá tette: ezért helyette egy olyan jelöltet szeretnének, "aki a kelet-nyugat együttműködés, a hídépítés és a kompromisszumépítés mestere".

"Egy jó bizottsági elnököt akarunk adni az uniónak, ezért harcol a V4, ezért harcolnak az olaszok, ezért harcolnak a néppárti miniszterelnökök" - mondta.

A miniszterelnök szerint ez azért nem egyszerű, mert

mióta 30 éve itt forgolódok az európai politikában, először látok olyat, hogy az EPP legnagyobb pártja és legnagyobb kormányának a feje, a német kancellár nyíltan szembemegy a néppárt demokratikus testületi döntésével.

Orbán Viktor elmondta, a néppárt parlamenti képviselőcsoportja Strasbourgban gyülekezik, hogy megvitassa a helyzetet. "Kifejezetten remélem, hogy az Európai Néppárt képviselőcsoportja egy világos üzenetet küld nekünk, hogy milyen pozícióért harcoljunk, és remélem, hogy ez a pozíció nem a parlament elnöke, hanem a bizottsági elnöki pozíció lesz" - közölte a magyar kormányfő. Orbán Viktor szerint ehhez két dolog szükséges: egy erős parlamenti háttér, "amelynek létrejötte kétesélyes", valamint egy pártalapon és földrajzi alapon is elfogadható csomag.

Mindig csak a munka

Úgy folytatta: "erre van esély, négy-öt csomag fut egymással párhuzamosan már most, pedig csak néhány órája függesztettük fel a tanácskozást". "Egész este és éjszaka dolgozni fogunk és szerintem reggelre lesz egy kompromisszumos javaslat, amely mindenkinek kielégítheti az igényeit" - mondta.

Fantasztikus bravúr!

A V4-ekre térve arról beszélt, hogy "egy fantasztikus bravúrt hajtottak végre", mert bár a négy ország vezetője négy különböző pártcsalád tagja, és mind a négy politikai csoport egymással vitában állt, a visegrádi négyek végig egységesek tudtak maradni.

"Ez azt mutatja, hogy a V4-es kötődés ma már erősebb, mint a hagyományos pártkötődés. Ez jó jel a jövőt illetően, és biztos, hogy holnap is együtt fogunk maradni" - szögezte le Orbán Viktor.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Gyükeri Mercédesz Gazdaság

Orbánnak van félnivalója a keddi uniós csúcs előtt

Eredmény nélkül rekesztették be az EU új vezetőiről döntő harmadik uniós csúcstalálkozót. Ez volt az első, ahol már konkrét nevek is elhangzottak, ám látható, mennyire nehéz megtalálni az egyezséget.

Kásler megmondta, mi az iskolai oktatás célja

Kásler megmondta, mi az iskolai oktatás célja

Független civilként mutatta be a Hír Tv a pécsi Fidesz emberét

Független civilként mutatta be a Hír Tv a pécsi Fidesz emberét

Orbán volt sajtófőnöke került az Országos Széchényi Könyvtár élére

Orbán volt sajtófőnöke került az Országos Széchényi Könyvtár élére

Holtan találták az egyik eltűnt barlangászt a lengyel Tátrában

Holtan találták az egyik eltűnt barlangászt a lengyel Tátrában

Az amerikaiak 62 százalékának nem tetszik, amit Trump művel

Az amerikaiak 62 százalékának nem tetszik, amit Trump művel

Döntetlent játszott a Ferencváros az Európa Liga selejtezőjében

Döntetlent játszott a Ferencváros az Európa Liga selejtezőjében