szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Néhány területen vannak már konkrét javaslatok az új szakstruktúráról.

A megszűnő Országos Képzési Jegyzék (OKJ) helyébe lépő új szakstruktúra kialakítása még tart, de egyes területeken már elkészültek a konkrét átalakítási javaslatok – írta a Magyar Nemzet. A részletekről egyelőre ennyi derült ki:

  • A gépjárműipari ágazatban technikusi szinten összevonják az autóelektronikai műszerész, autószerelő, autótechnikus és gépjármű-mechatronikus szakmákat,
  • Az elektronikai ágazatban, ahol ma több mint negyvenféle OKJ-s szakképesítés létezik, mindössze hét alapszakma maradna, amit nappali képzésben vagy felnőttként esti tagozaton lehetne tanulni. Ezek közé tartozik például az auto­matikai technikus, az elektronikai technikus, az ipari informatikai technikus vagy épp a villanyszerelő-szakma. Ezeken kívül további 25 féle állam bizonyítványt szerezhetnek még a diákok, ezeket azonban csak felnőttképzés vagy vállalati továbbképzés keretében érhetik el.
  • Az egészségügyi és szociális szegmensekben is biztosan lesz módosítás, annál is inkább, mert már a szakképzési stratégia vitaanyaga is jelezte, hogy ezek a szakmák mai formájukban nagyon idegenek a 14-15 éves korosztálytól. Az még nem derült ki, hogy miként alakítják át a rendszert.

A terv az, hogy a szakképzésben tanulóknak legalább egy részszakképesítés megszerzése legyen alapkövetelmény, enélkül nem tekinthetnék teljesítettnek a tankötelezettségüket. A leszakadóknak ehhez nyújtana segítséget az orientációs évfolyam, illetve az akár hat hónap alatt is elvégezhető műhelyiskola – írja a Magyar Nemzet.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy lépéssel közelebb kerültünk a cukorbetegek álmához

Egy lépéssel közelebb kerültünk a cukorbetegek álmához

Ez történt: A pécsi professzor elmondta, mire számíthatunk a következő hetekben

Ez történt: A pécsi professzor elmondta, mire számíthatunk a következő hetekben

Kitettek két bekezdést és egy fotót a Wikipédiára – fellendült a turizmus

Kitettek két bekezdést és egy fotót a Wikipédiára – fellendült a turizmus