szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Magyar Vívó Szövetség elnöke tiltotta meg, aki egyben a Belügyminisztérium helyettes államtitkára.

A 2019-es vívó-világbajnokságot július 15-e és 23-a között rendezik Budapesten, magyar sportsikerek mellett. A kardválogatott drámai végjáték után lett ezüstérmes, Szilágyi Áron nyilatkozott is lapunknak:

Szilágyi Áron: A csapatsiker gyógyír az egyéni kudarcra

Egyetlen tussal kapott ki a magyar férfi kardvívó-válogatott Dél-Korea csapatától, ennyivel maradt le az aranyéremről a budapesti világbajnokságon, ám Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád és Decsi Tamás így is nagyot lépett az olimpiai kvalifikáció felé.

A Népszava ugyanakkor arról ír, botránytól sem mentes a világesemény. Ugyanis a lap úgy értesült, hogy Csampa Zsolt, a Magyar Vívó Szövetség (MVSZ) sportmúlttal nem rendelkező elnöke megtiltotta, hogy Szabó Bence, a nemzetközi szövetség (FIE) végrehajtó bizottságának tagja, kétszeres olimpiai bajnok kardvívó adja át az érmeket Áder János köztársasági elnökkel együtt a budapesti világbajnokságon a vasárnap esti férfi kardfinálé után.

A lap szerint Szabót a FIE görög főtitkára, Manolisz Katsziadikisz tájékoztatta az MVSZ-elnök kéréséről, aki egyben a Belügyminisztérium helyettes államtitkára is. A görög sportvezető azt mondta, Csampának nincs nincs joga ilyet kérni, de a FIE nem szeretne botrányt, ezért arra kérte Szabót, a békesség érdekében ne vegyen részt a díjátadón. Így a világbajnok koreaiak, az ezüstérmes magyarok és a harmadikként záró olaszok Áder János köztársasági elnök mellett a lengyel Jacek Bierkowskitól kapták meg az érmeket. (Bierkowski korábban szintén nagyszerű sportoló volt.)

„Az éremátadásnál az a protokoll, hogy minden eredményhirdetésnél egy személyt a rendező ország, egyet pedig a FIE kér fel” – mondta a Népszavának Szabó, aki hozzátette:

A magyar szövetség Áder Jánost kérte fel, engem pedig a FIE. Amikor vasárnap kiértem a döntőre, akkor szólt a FIE főtitkára, hogy Csampa Zsolt felszólította, jelöljön ki mást helyettem. Csampa szerint neki ehhez joga van, de ebben téved, a FIE főtitkára azt mondta, ha ragaszkodom ahhoz, hogy én adjam át az érmeket, akkor kiharcolja. Mondtam neki, engedjük el a történetet, nem érdemes balhézni egy egyébként sikeres hazai rendezésű vb-n. Engem először nem is izgatott annyira a dolog, de láttam, a környezetemet mennyire felháborítják a történtek, ezután én is idegesebb lettem.

Szabó nyert már vébét Budapesten, 1991-ben a dobogó legtetejére állt, „ez sokkal értékesebb, mint hogy lehetek-e díjátadó vagy sem. Magyarországnak, a megítélésünknek viszont ez nagyon sokat árt, a vacsoránál arról beszélgettek a FIE tisztségviselői, hogy a magyarok ilyenek, egymást szúrják hátba. Olyan elnöke van a magyar vívásnak, akinek sem sportolói múltja nincs, sem idegen nyelveket nem beszél. Velem azért gyűlölködik, mert tudja, hogy jövőre lejár a mandátuma, és megméretem magam ellene az elnöki tisztségért. Ezért próbál mindenhol ártani nekem, de ezekkel az akciókkal csak saját magát járatja le. Engem ismernek és elismernek a sportágban itthon és külföldön is, ugyanez Csampa Zsoltról nem mondható el”.

A Népszava írásban kereste a magyar szövetséget is, de nem reagáltak.

Kiemelt kép: Áder János köztársasági elnök megtapsolja az ezüstérmes magyar válogatott tagjait, Szilágyi Áront, Szatmári Andrást, Gémesi Csanádot és Decsi Tamást a vívó-világbajnokság férfi kard csapatversenyének eredményhirdetésén a budapesti BOK Csarnokban 2019. július 21-én. MTI/Czagány Balázs

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Új otthona felé tart „a világ legmagányosabb elefántja”

Új otthona felé tart „a világ legmagányosabb elefántja”

Önjáró büfékocsi a streetfood jövője?

Önjáró büfékocsi a streetfood jövője?

Egy kis őssejttapasz, némi biotinta, és máris kész a minivese

Egy kis őssejttapasz, némi biotinta, és máris kész a minivese