szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az úszók szövetségi kapitánya úgy tudja, pénzbüntetést kapott a szexuális zaklatással megvádolt úszó.

Pénzbüntetés fejében kiengedik Kenderesi Tamást Dél-Koreából – mondta a szakvezető az úszók vizes vb utáni sajtótájékoztatóján a Duna Arénában. Sós úgy tudja, az olimpiai bronzérmes úszó csütörtökön érkezhet haza.

Ahogy korábban megírtuk, a sportolót egy időre őrizetbe vette a kvangdzsui rendőrség, majd megtiltották neki, hogy kiutazzon az országból, miután egy 18 éves nő szexuális zaklatással vádolta meg. Kenderesi elismerte, hogy egy éjszakai szórakozóhelyen hozzáért egy lányhoz, a vádat azonban visszautasította.


Az esetről a szórakozóhely biztonsági kamerája felvételt készített, a hvg.hu korábban szövetségi forrásból úgy értesült, hogy a videót megnézhette az úszócsapat vezetője. Ami azon látható, szerinte Kenderesi nekik elmondott verzióját támasztja alá. Sós most azt mondta, neki nem mutatták meg a videót.

Az úszószövetség korábban azt közölte, hogy a vizsgálati szakaszban a magyar válogatott tagját megilleti az ártatlanság vélelme, ugyanakkor ha hivatalosan igazolást nyer vétkessége, úgy a MÚSZ a szövetség fegyelmi bizottságát fogja felkérni a további lépések megtételére.

A szövetségi kapitány a fegyelmi eljárásról azt mondta, annak elindítása az elnök, Wladár Sándor hatásköre. "Az enyém más. Én mindig a gyerekért aggódom. Először engem azért hívtak, hogy kórházban van. Aztán kiderült, hogy nem ez a helyzet" – magyarázta Sós.

Arról is kérdeztük a szövetségi kapitányt, hogyan néz ki az, amikor az úszók a versenyek után kieresztik a gőzt, mi az, ami belefér, mi az, ami nem. Erre a kapitány úgy reagált: "Ha valóban komolyabb volt, akkor valóban hibás. Egyéb felfogásnál bűnös. Ugyanakkor nálunk az a mondás, hogy ha Pécsen bemennek a diszkóba, akkor ez a köszönés."

Lehet magyarázni, hogy nagy feszültség, meg lehet, hogy előtte ivott két valamit és egy kicsit bátrabb volt, vagy nem volt jó kedve előtte… nincs ilyen. Nincs ilyen, mert annak ez lehet a következménye."

Mielőtt Kenderesiről kérdeztük volna, Sós Csaba az úszók sajtótájékoztatóján arról beszélt, 

örömteli, hogy egyesek már úgy költötték át az ismert szólást:

minden arany, ami fénylik",

hiszen a magyar csapat csak aranyakat hozott el Kvangdzsuból. Sósna azonban mégis maradt hiányérzete, hiszen "elmentek érmek", például Késely Ajna számaiban, 100 férfi pillangón Milák Kristóf részéről, és 400 férfi vegyesen, ahol a szám két évvel ezelőtti ezüstérmese, Verrasztó Dávid 19. lett, nem jutott döntőbe. "Azért érdemes itt megállni, és örülni egy kicsit" - tette hozzá a szakvezető.

Az eseményre a tokiói világkupa-fordulóra készülő Hosszú videóüzenetben jelentkezett be. Azt mondta, lassan kezdenek leülepedni benne a múlt hét történései, amikor 200 és 400 méter vegyesen is sikerült megvédenie a címét. Nagyon örül az elért eredményeinek - nem mindegyiknek, de a gyengébbekből tanulni fog -, bizakodva és motiváltan áll neki az olimpiai felkészülésnek - magyarázta. Azt is mondta, nagyon büszke arra is, hogy egy olyan összetartó, jó szellemiség csapat részese lehetett, amilyen a magyar válogatott.

A két évvel ezelőtti budapesti világbajnokság fő helyszínén, a Duna Arénában megtartott tájékoztatón Hosszú mellett Kozma Dominik, Jakabos Zsuzsanna és Szabó Szebasztián sem volt ott, a többi főszereplő azonban igen.

Rasovszky Kristóf, az 5 kilométeres nyíltvízi úszás aranyérmese győztes versenyét idézte fel. "Az úszás még mindig élénken él bennem, főleg az utolsó kör, amikor jött a sugallat, hogy most kell elszakadni a mezőnytől" - magyarázta. A 10 kilométeres, olimpiai távon negyedikként célba ért úszó arról is beszélt, hogy mindent a Tokióra való kijutásnak - az első tízbe kerülésnek - rendeltek alá, talán ezen ment el az érem is. Nem bánja azonban: "A vb-arannyal kiegészítve majdnem tökéletes világbajnokság volt. Van egy kis tüske bennem, de ez nagy lökést ad a továbbiakra."

Ezután a 200 méteres pillangóúszás világbajnoka, a Michael Phelps világcsúcsát megdöntő Milák Kristóf következett, aki arról beszélt, kelleni fog még egy jó hónap, mire sikerül feldolgoznia, mit is sikerült véghezvinnie Kvangdzsuban. Ez alatt az idő alatt többnyire pihen majd, aztán újra munkába áll majd, a világkupára és az International Swimming League versenyeire.

Kapás Boglárka, a 200 méter pillangó bajnoknője azt mondta, a táv felénél már érezte, hogy meglehet az aranyérem. Most már el tudja hinni, hogy megnyerte a számot, magyarázta, arra a felvetésre pedig, hogy a győztes idejével nem lenne dobogón az olimpián, úgy fogalmazott: bosszantja ez, de tud ennél jobbat.

Az esemény után megpróbáltuk megtudni Szilágyi Liliánától, aki 200 pillangón egyéni csúcsot jelentő 6. helyen végzett a vébén, mire gondolt, amikor a döntője után a medencéből kiszállva arról beszélt: kiábrándultan érkezett a világbajnokságra, a rendszerből ábrándult ki.

"Nem fogom ezt most elmondani. Majd, hogy ha adandó alkalommal olyan helyzetben vagyok, elmondom"

- magyarázta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem létező emberekről generálnak fényképet, már így is születnek a Facebookon kamuprofilok

Nem létező emberekről generálnak fényképet, már így is születnek a Facebookon kamuprofilok

A TikTok betiltja a koplalást, fogyást segítő appok hirdetéseit

A TikTok betiltja a koplalást, fogyást segítő appok hirdetéseit

Már a vitorlázást is korlátozzák a hajókra támadó orkák miatt

Már a vitorlázást is korlátozzák a hajókra támadó orkák miatt