szerző:
Serdült Viktória
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A magyar kormány játszmái sodorhatják el a CEU és a Müncheni Műszaki Egyetem megállapodásához szükséges bajor támogatást. A müncheni minisztérium azt írta a hvg.hu-nak, hogy amíg a magyar fél nem teljesíti a feltételeket, a részükről nem működik az egyezség. A Fidesz szerint viszont éppen a bajorok miatt nincs előrelépés. Pedig a két intézmény a szakmai kérdésekről már mindenben megállapodott.

Minden jel arra mutat, hogy a magyar kormány miatt fog meghiúsulni a CEU és a Müncheni Műszaki Egyetem (TUM) között korábban megkötött együttműködési megállapodás. Ezzel a bajor kormány pénzügyi támogatása is elúszhat – tudta meg a hvg.hu. A két intézmény ettől szakmai alapokon még dolgozhat együtt – mint ahogy azt tervezi is. Manfred Weber és Orbán Viktor bejelentésének azonban nem sok realitása van.

Weber tavasszal a Fidesz Néppártban maradásának feltételéül szabta a CEU jogállásának rendezését, illetve Budapesten tartását. Márciusi látogatásán bejelentette, hogy a bajor kormány és a TUM segítségével mentenék meg az egyetemet. Az általa vázolt konstrukció szerint Bajorország két tanszék finanszírozásába szállt volna be, egy harmadik esetében a képzést alapítványi formában, a TUM koordinációjával valósították volna meg.

A TUM elnöke és CEU elnök-rektora május elején alá is írta a részletes együttműködési tervet a két intézmény között, egyben arra kérte a magyar kormányt, hogy biztosítsa a CEU-nak azokat a jogi garanciákat, amelyek lehetővé teszik ennek megvalósítását, vagyis az amerikai diplomák kiadását.

©

Ragaszkodnak a feltételekhez

Május óta azonban nagy a csend a megállapodás körül. Információink szerint a bajor és a magyar fél semmilyen szinten nem találkozott az elmúlt hónapokban, amit a müncheni tartományi kormány oktatási minisztériuma meg is erősített a hvg.hu-nak. Azt írták, semmilyen fejleményről nem tudnak a májusi megállapodás óta.

©

Ennél is fontosabb választ adtak, amikor azt kérdeztük: annak ellenére is támogatják-e a megállapodást, hogy a CEU jogilag még mindig nem kapta meg a magyarországi működéséhez szükséges garanciákat.

Az együttműködési megállapodás határozott feltétele, hogy az a CEU jogilag amerikai diplomákat adhasson ki Magyarországon

– közölték.

Enyedi Zsolt, a CEU rektorhelyettese is megerősítette a hvg.hu-nak, hogy a tudományos együttműködés aláírása óta nem volt fejlemény, de ennek az is az oka, hogy a szakmai részéről mindenben sikerült megegyezniük a müncheni egyetemmel, azon nincs mit változtatni. Arra azonban ő is emlékeztetett, hogy a jelenlegi megállapodás csak akkor érvényes, ha a jogi keretek tisztázódnak.

Enyedi szerint most nem tudnak mást tenni, mint hogy megvárják, mit lép a magyar kormány. Ha egyértelműen kijelentenék, hogy a CEU nem felel meg a törvényi kereteknek és bevonnák a működését, vagy épp ellenkezőleg, elfogadnák az amerikai akkreditációt, egyértelműbb lenne a helyzet. Az eddigiek alapján azonban a legvalószínűbb forgatókönyvnek az tűnik, hogy továbbra is "elsunnyogják a döntést".

Enyedi Zsolt
©

Ebben az esetben azonban a CEU és a TUM közötti,

jelenlegi együttműködési megállapodás egy idő után elvész.

Hogy ez pontosan mikor történhet meg, azt nem tudni. A rektorhelyettes ennek ellenére hasznosnak nevezte a tárgyalásokat a két egyetem között, és a későbbi szakmai együttműködést is lehetségesnek tartotta. A magyar kormány támogatása nélkül azonban ezt a saját költségvetésükből kell megoldani, mert a bajor kormány támogatására nem számíthatnak.

Húzzák és magyarázkodnak

Szerettük volna megtudni a Müncheni Műszaki Egyetem terveit is, de a szabadságolások miatt eddig többszöri megkeresésünkre sem tudtak válaszolni, mint ahogy Manfred Weber sem reagált az érdeklődésünkre. Nem válaszolt a magyar kormány sem, pedig jelen helyzetben egyedül rajtuk múlik a megállapodás sorsa. A többi közt azt kérdeztük Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztertől, mi a feltétele annak, hogy rábólintsanak a bajorokkal kötött megállapodásra, valamint szerettük volna tudni, hogy miért nem keresték a találkozó lehetőségét a bajor féllel.

A távlati esélyekről sokat elmond, hogy Gulyás Gergely nemrég a németekre kente a felelősséget. A kormányinfón legalábbis úgy fogalmazott, hogy éppen a bajor jogszabályok nem teszik lehetővé, hogy a TUM együttműködjön a CEU-val, és így a CEU Budapesten maradva kiadhasson amerikai diplomát – mert a bajor törvények ugyanolyanok, mint a lex CEU.

Gulyás nem mondta meg, konkrétan mely jogszabályra gondol – erre is rákérdeztünk tárcájánál –, azonban a bajor felsőoktatási törvényben mi nem találtunk olyan passzust, amely a lex CEU-ra hajazna. Abban annyi van, hogy a bajor állam beleszólhat az egyetemek közti együttműködésbe, főként a saját állami intézmény használatának védelmében. Minden másban a szabályozás liberális és megengedő, semmilyen különbséget nem tesz EU-s, illetve EU-n kívüli intézmények között. Németországban tartományi hatáskörben szabályozzák az oktatási kérdéseket, a bajor törvény alapján egy berlini egyetemmel ugyanolyan keretek közt működhet együtt egy müncheni, mint egy magyarral vagy amerikaival.

Gulyás Gergely
©

Orbán már az osztrák kancellárra mutogat

Orbán Viktor miniszterelnököt júliusban kérdeztük a CEU sorsáról, de annyit mondott,

a CEU eltávozott Bécsbe, ezért minden vele kapcsolatos kérdésben az osztrák kancellár az illetékes.

A magyar miniszterelnöknek valószínűleg már nem is igazán fontos, hogy engedményeket tegyen a bajor félnek, noha korábban még írásban vállalt garanciát a bajor miniszterelnöknek, hogy nem áll a megállapodás útjába, most viszont már nehéz elhinni, hogy bármelyik fél komolyan gondolta volna a megállapodást.

Március óta sokat fordult a kocka: akkor a Fidesz bizonytalan néppárti sorsa és a közelgő EP-választások miatt Orbánnak a kompromisszumok keresése, míg Webernek a kemény fellépés állt érdekében. A kampányban viszont Orbán kihátrált Weber mögül, a csúcsjelöltből nem lett bizottsági elnök, továbbra is a néppárti frakciót vezetheti.

A Fidesz kizárása valószínűleg csak novemberben kerül majd újra terítékre, ezért még az is lehet, hogy Orbán szándékosan akarja addig elhúzni a CEU jogi helyzetének tisztázását.

Orbán ráadásul nemcsak a hvg.hu-nak, hanem a néppárti "bölcsek tanácsának" is azzal érvelt, a CEU önként távozott Bécsbe.

©

A bajor kormányt arról is megkérdeztük, látnak-e esélyt arra, hogy a magyar fél megváltoztatja a véleményét, de diplomatikusan csak annyit feleltek: "figyelemmel kísérik a további fejleményeket".

Készülnek a költözésre

A CEU mindenesetre már teljesen felkészült arra, hogy a következő tanév több kurzusát Bécsben kezdik, az osztrák fővárosban kijelölt kampuszon az utolsó simításokat végzik. A teljes felújítás szeptember végén lesz kész, ezért az igazi ingázás októberben kezdődik majd a két város között a tanároknak és a diákoknak egyaránt.

Az egyetem nemrég egy videót is posztolt oldalára, amelyen a CEU betűit helyezik fel az új épület tetejére.

Az intézménynek arról egyelőre még nincsenek adatai, hogy pontosan hány beiratkozójuk lesz a következő félévre, hiszen az még az utolsó pillanatig változhat. Ennek ellenére úgy tudjuk, hogy a mostani becslések szerint a számuk nem csökkent.

Az egyetemet Soros György is támogatásáról biztosította nemcsak a Nyílt Társadalom Alapítvány részéről, hanem személyesen is. A magyar származású üzletember nemrég megerősítette júniusi bejelentését, mely szerint az alapítvány meg kívánja növelni az egyetem pénzügyi alapját. Arról még nincs hír, hogy ez mekkora összeget jelent, viszont a CEU-nak feltehetően szüksége is lesz rá, hiszen a magasabb bécsi megélhetési költségek miatt valószínűleg az ösztöndíjakon is emelni kell majd.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Élet+Stílus

Akkreditálták a CEU-t Bécsben

Közép-európai Egyetem Magánegyetem néven osztrák magánegyetemként akkreditálták a Magyarországról elüldözött CEU-t, jelentette be az intézmény.

Egyik ellenzéki párt sem tart Hadházyékkal október 23-án

Egyik ellenzéki párt sem tart Hadházyékkal október 23-án

Minden eddiginél több új fertőzöttet szűrtek ki Nagy-Britanniában

Minden eddiginél több új fertőzöttet szűrtek ki Nagy-Britanniában

Elítélték Olaszország legkeresettebb bűnözőjét, aki a Cosa Nostra feje lehet

Elítélték Olaszország legkeresettebb bűnözőjét, aki a Cosa Nostra feje lehet