szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Karácsony Gergely a Szabadság téren nyitotta meg kampányát, arról beszélt, reális esély van a változásra.

Önkormányzati választás 2019
Idézze fel a 2019-es önkormányzati választás kampányának és a szavazás napjának eseményeit, illetve kövesse a fejleményeket cikksorozatunkkal. Innen megtudhat mindent arról, mi történik az ország önkormányzataiban.
Friss cikkek a témában

Szellős - de helyszínen lévő kollégánk szerint nem kínosan kicsi - tömeg előtt nyitotta meg kampányát Karácsony Gergely, az ellenzék főpolgármeser-jelöltje. A csaknem két órás rendezvény bő 20 percet csúszott. Szalay Krisztina színész, kerületi képviselő-jelölt vitte a showt Karácsony előtt, illetve Dés László adott elő több dalt. Az egyik legerősebb üzenetet is ő fogalmazta meg:

csak nem beszarni, ez a jelszó.

Az isztambuli főpolgármester videóüzenetét is lejátszották. Ott pár nappal ezelőtt járt Karácsony.

©

A jelölt a "Változás dala" alatt érkezett a színpadra - ezt Szabó Kimmel Tamás adta elő -, gitárral a kezében. A dal végén is játszott néhány akkordot, majd megjegyezte, 20 éve nem volt gitár a kezében. A kampánydal legerősebb üzenetét kérdezte vissza:

akkor ugy nem leszünk Felcsút-alsó?

A válasz nyilván borítékolható volt. Arról kezdett beszélni, hogy csóró egyetemistaként került Budapestre 20 éve, akkor szeretett bele a városba. Itt kapott esélyt a tanulásra, arra, hogy vidéki srácból valaki lehessen. Azt mondta, élhető várost akar teremteni. A jelszó:

fűre lépni szabad.

A Garas Dezsőtől származó üzenetben benne van a két legfontosabb dolog számára:

Budapest legyen végre zöld és szabad.

©

Karácsony szerint van abban valami szomorú, hogy 30 évvel a rendszerváltás után a Szabadság téren a szabadságról kell beszélni, ám azt most veszélyben érzi. Egyfajta hitvallást is előadott:

Én is egy budapesti vagyok, mert ragaszkodom a fákhoz, hiszem, hogy a városi szegényeket nem büntetni, hanem segíteni kell, nem fogadom el, hogy hatalom mondja meg, mit játsszanak a színházak, melyik irodalom a magyar, hogy a városban minden felújítás csak silány megoldás lehet, hogy kevesek gazdagodnak sokak kárára. Büszke budapesti vagyok, hiszem, hogy a város akkor is erős marad, ha le akarják gyengíteni azok, akiknek ez egy bűnös város.

Azt mondta, Budapest konokabb, mint ahogy azt Orbán Viktor és Tarlós István elképzelte, ezt a várost nem lehet legyőzni. Szerinte leváltják Tarlóst. Megdícsérte az ellenzéki összefogást, azt mondta, hogy a többi ellenzéki indulóval nem kell foglalkozni, ők ilyen-olyan okokból, de a Fidesz jelöltjei. Sokat kritizálta Tarlóst és a kormányt is, derültséget keltett, mikor üzent Kósa Lajosnak, hogy "nem a bozót ég kedves Lajos, hanem az erdő", és hogy hiába jut mindenről a foci a Fidesz eszébe, "a Föld mégsem focilabda."

Karácsony szerint Tarlós mindig csak arról beszél, mit miért nem lehet, sarkítva ez úgy hangzik, "mert nem engedte meg Orbán Viktor." Éppen ezért kell szerinte új vezetés. 25 év múlva - mikor annyi idős lesz, mint a jelenlegi főpolgármester -, azt reméli, nyugdíjasként az unokáinak elmondhatja, hogy egy szolidáris, zöld, békés, befogadó várost hozott létre.

©

Gúnyolódott kicsit azon, hogy a marhákat nem lehet 30 foknál melegebb térben szállítani, a BKV járatokon bezzeg hőség van, és mikor Tarlóst megkérdezték, mikor lesz klíma a 3-as metrón, ő annyit kérdezett, büfékocsi ne legyen?

Büfékocsi nem kell, más hozzáállás igen - replikázott Karácsony a tömeg derültségére. A jelölt szerint Budapest "szívta meg", hogy Tarlós jóban van a kormánnyal, sorolta, miket engedett át a város a kormánynak. Ebből a barátságból nem kér többet. Az önbecsülését és a vagyonát is vissza kell szereznie a városnak. Utóbbiról szól a Tiborcz-adó - mondta Karácsony, a kormányfő vejének említésekor a tömeg tapsolt és füttyögött.

Rátért arra, vissza kell adni a mindenki számára hozzáférhető egészségügyi ellátást. Tarlós hiába mondja, hogy erre nincs hatásköre, ő kitalált valamit. A kormány a következő években ezer milliárdot akar költeni Budapesten, Karácsony szerint a pénzből stadionok épülnének. Tarlósnak joga van az értelmetlen beruházásokat megvétózni, mégsem tett semmit. Szerinte el kell érni, hogy ne a miniszterelnök hobbijára, Tiborcz és Mészáros gazdagodására menjen a pénz, hanem arra, amire kell.

Vállalást tett, amit kétszer egymás után elmondott:

Az én városomban addig nem épül új stadion, míg nincs minden kerületben CT-berendezés

Mire a tömeg elkezdte a stadionstopot skandálni. Beszéde végén idézte az isztambuli főpolgármestert, aki azt mondta neki, az ereje a város polgárainak erejéből származik. Szavaiból kitűnt, ezt tartja követendő példának. Beszéde végén a színpadra hívta az ellenézki pártok közös polgármester-jelöltjeit, a két szocialista polgármestert, Tóth Józsefet és Gajda Pétert barátjaként konferálta, Horváth Csabát pedig zuglói polgármesterként, holott ő az. A végén csináltak egy közös szelfit is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Milan Kunderáé idén a Franz Kafka-díj

Milan Kunderáé idén a Franz Kafka-díj

Magyarországon az új Mercedes S-osztály

Magyarországon az új Mercedes S-osztály

A Lidl alapítója jelenleg a leggazdagabb német

A Lidl alapítója jelenleg a leggazdagabb német