szerző:
Tetszett a cikk?

Augusztusban civilekre cserélték a Honvédelmi Minisztérium néhány szakképzett katonatiszt vezetőjét, de most Benkő Tibor miniszter egyiküket visszahozta széles hatáskörű miniszteri biztosként.

Egy hónapja többek között Balogh András Józsefet, a jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkárt is felmentették, és helyére Korom Renáta került a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetirodából. A lépés akkor ellenzéki bírálatot és aggodalmat váltott ki.

A Hivatalos Értesítőben csütörtök este megjelent, rendfokozatát is megnevező miniszteri utasítás szerint viszont Balogh András József ezredes „a honvédelmi igazgatás fejlesztéséért felelős miniszteri biztos” lett, aki számos jogszabály előkészítését „irányítja a honvédelmi szervezeteken belül”: ezek a terrorveszélyhelyzet, a megelőző védelmi helyzet, a rendkívüli állapot, a szükségállapot és a váratlan támadás idején alkalmazható szabályokra, az egyes honvédelmi kötelezettségek teljesítésére, az azokkal kapcsolatos katonai igazgatási feladatokra, a honvédelmi célú, továbbá a szolgálati viszonnyal összefüggő nyilvántartás vezetésére, adatkezelésre és a hadköteles katonák jogállására vonatkoznak.

A miniszter továbbá azt a feladatát is átruházza rá, hogy „törvényességi felügyeletet gyakorol a honvédelmi szervezetek működése felett”. E munkája során „valamennyi érintett honvédelmi szervezet vonatkozásában közvetlen kapcsolattartásra, egyeztetésre, adatok bekérésére jogosult”.

Az ugyan nem derül ki, hogy milyen viszonyban lesz a korábbi helyére kinevezett helyettes államtitkárral, de feladata egy részét a szöveg szerint átveszi. Emellett nem az szerepel az utasításban, hogy munkáját a miniszter irányítja, hanem csak az, hogy „kapcsolatfelvételeiről és az általa tett intézkedésekről tájékoztatja a honvédelmi minisztert és a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkárát”.

Balogh ezredes mindezért előző fizetésének negyedrészét kapja, és egy autót.

Új miniszteri biztost nevezett ki Palkovics László innovációs és technológiai miniszter is: Riz Gábor, az ózdi választókerület fideszes országgyűlési képviselője, a Kereskedelmi és Iparkamara korábbi helyi vezetője „Borsod-Abaúj-Zemplén megye, a nyugat-borsodi térség szakképzési rendszerének és helyi munkaerő-gazdálkodási rendszere együttműködésének fejlesztéséért” lesz felelős. Feladata egyebek közt: „felméri, elemzi Borsod-Abaúj-Zemplén megye, azon belül a nyugat-borsodi térség munkaerőpiaci szakképzettségének helyzetét, különös tekintettel a munkaerő-mobilizáció, szervezeti és infrastrukturális lehetőségeire”. Ezért külön pénzt nem kap, csak egy autót.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gergely Zsófia Itthon

Németh Szilárd bekeményít az állami honvédiskolában történt szexuális fajtalanság miatt

A Magyar Honvédség intézményeiben semmiféle bántalmazást, megalázást nem tűrnek el, ez ellen a lehető leghatározottabban fellépnek – mondta Németh Szilárd a honvéd középiskolában történtekre, amit a hvg.hu tárt fel. Arra is hivatkozott, hogy feljelentést tettek a májusi ügy miatt, bár azt nem említette, hogy csak azután, hogy hónapokkal később firtatni kezdtük az ügyet.

Azzal is csökkenne a károsanyag-kibocsátás, ha megkérdeznék a kórházakban, mit kér enni a beteg

Azzal is csökkenne a károsanyag-kibocsátás, ha megkérdeznék a kórházakban, mit kér enni a beteg

Új androidos funkció jön, ami szólni fog, ha sétálás közben is mobilozunk

Új androidos funkció jön, ami szólni fog, ha sétálás közben is mobilozunk

A magyarok 87 százaléka klímaszorongó

A magyarok 87 százaléka klímaszorongó