szerző:
hvg.hu

A romák szegénységéről tartott előadást Vecsei Miklós romaügyi kormánybiztos és Székely János szombathelyi püspök. A társadalom felelősségéről, lehetőségeiről is szó esett a kormányzati retorikával szembemenő esten.

"Elfogadhatatlan, hogy tízezer gyermek szenved ma Magyarországon a kilátástalanságtól, a nyomortól, és ebben az elképesztően lehetetlen helyzetben meg kell állnunk, hogy elgondolkodjunk: miként történhet meg mindez ott, ahol mi élünk? Meg kell születnie bennünk a döntésnek, hogy segíteni akarunk, vagy fel akarjuk menteni magunkat. A legtöbb, amit tehetünk, hogy nem adunk olcsó válaszokat ezekre a súlyos kérdésekre" – nem egy ellenzéki párt parlamenti felszólalásának részlete ez, hanem Vecsei Miklós, a kormány roma felzárkóztatásért felelős biztosa mondta egy beszélgetésen, amely a romák problémáiról szólt, és a katolikus hírportál, a Magyar Kurír tudósított róla.

Ezzel Vecsei élesen szembement a kormány által régóta kommunikált üzenettel, amely szerint felszámolták a gyerekszegénységet, megoldották a gyerekek éhezésének gondját.

Vecsei Székely János szombathelyi püspökkel, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) cigánypasztorációért felelős püspöke beszélgetett a Hetvenkét Tanítvány Mozgalom és a Háló Egyesület Részigazság Klubjának eseményén szeptember 10-én, a téma, a kiindulópont a második Trianon volt – az az elképzelés, hogy az országon belül kialakulnak csak romák lakta részek, ahol óriási a nyomor, a kilátástalanság, és fennáll a veszélye annak, hogy kialakul egy roma ország, mert az eredeti ország annyira nem tesz semmit értük.

Székely arról beszélt, a cigány lét nálunk összekapcsolódik a nyomorral és a kilátástalansággal. Vecsei, aki a Magyar Máltai Szeretetszolgálat vezetője is, arról beszélt, a közbeszéd tárgyává kell tenni ezt a hatalmas problémát, és változtatni kell a hozzáálláson. "Segíteni akarunk, vagy fel akarjuk menteni magunkat" – tette fel a kérdést.

Székely arra hívta fel a figyelmet, hogy a nyomor gyakran nagyon közel van: Szombathelyen is élnek szegények. Egy négygyerekes családot fel is keresett karácsony előtt, egy penészs szobában élnek, ahol nincs sem vécé, sem fürdőszoba. Az ő soruk már javulhat, kapnak támogatást.

Székely János
©

Adódik a kérdés, hogy az állam feladata-e a romák felemelése. Vecsei szerint általában mindenki valaki mástól várná el a segítséget, de mindenki tehet valamit, akár annyit, hogy szóba elegyedik egy szegény emberrel. "Nem kellenek új törvények, a helyzet akkor változik meg, amikor a társadalom egyre nagyobb része elhiszi, hogy lehet változtatni."

Miniszteri biztosként a gyerekekre fókuszál, az első intézkedések között garantálni szeretné, hogy ahol gyerek születik, legyen egészséges ivóvíz, egy fűtött sarok, legyen villany, ez a minimum. A háromszáz legszegényebb település felkarolására kapott megbízást. "Nem kell oktatási törvényt módosítani ahhoz, hogy egy pedagógus belássa, mást kell tanítani egy budai kerületben, és mást Tiszabőn. Átveszünk óvodát, bölcsődét, és elkezdjük kicsit másképp működtetni" – magyarázta Vecsei.

"Alkalmazunk egy nagyon jó gyermekpszichológust, meg valakit, aki ismeri az ott élőket – lehet, hogy csak hat elemije van, de remek kávét főz –, és beteszünk még két mosógépet, és alkalmazunk egy védőnőt is. Reggelente érdemes lesz bejönni, mert egy jó kávét is ihat az anyuka, amíg a többiekkel játszik a kicsi. Ha ezt hívom bölcsődének, oda fogják vinni a cigány édesanyák a gyerekeiket. Ez a diagnózisalapú fejlesztés.(...) Az a nagy hiba, hogy a társadalom azt várja, hogy ők változzanak meg, pedig a valóság az, hogy nekünk kell megváltoznunk."

Vecsei arról is beszél, hogy akár egy fővárosi iskola is választhatna egy borsodi társiskolát, és onnan behívhatna tanulókat egyes programokba.

Székely közben megjegyezte: nehéz még az egyházban is sokaknak a legszegényebbek felé nyitni.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Dercsényi Dávid Itthon

Külföldön is kiállítják a sorból a Kanadába repülő magyar romákat

Már az ENSZ és az Európai Tanács asztalán vannak azok a dokumentumok, amelyek azt igazolhatják, hogy áprilisban ismét törvénytelenül tagadták meg egy magyar családtól, hogy Kanadába repülhessen. Elégtételért küzdenek, miközben az ombudsmani hivatal szerint más városokban is történtek jogsértésgyanús esetek, amikor utasokat azért nem engedhettek fel egy repülőre, mert cigányok.

Joó Hajnalka Itthon

Ahol a romák és nyugdíjasok nélkül nincs kampány: meg tudja-e tartani a Fidesz Miskolcot?

Pártrendezvények és aktivisták tömegére számítottunk, de alig-alig találtuk kampány nyomát az ajánlásgyűjtés utolsó hétvégéjén Miskolcon. A városban a felkészülés közepén cserélt polgármesterjelöltet a Fidesz: a megyeszékhelyet 9 éve vezető Kriza Ákos helyett Alakszai Zoltán indul, a látszólagos béke mögött a háttérben nagy erőkkel igyekeznek lejáratni a független Veres Pált, aki mögé a teljes ellenzék beállt. A hvg.hu az önkormányzati kampányra kiválasztott 10 csatateret, amelyet kiemelten figyel. Minden héten jelentkezünk egy riporttal. Cikksorozatunk első részeiben Szegedet és Józsefvárost néztük meg közelről, ezúttal Miskolc következik.

53 kilométer villannyal, ezt tudja az új hibrid Audi A6

53 kilométer villannyal, ezt tudja az új hibrid Audi A6

Szijjártó: 2021 januárjától érkezhet katari földgáz Magyarországra

Szijjártó: 2021 januárjától érkezhet katari földgáz Magyarországra

Tusk: Január 31-ig csúszhat a Brexit, ha a maradó 27 tagállam ezt elfogadja

Tusk: Január 31-ig csúszhat a Brexit, ha a maradó 27 tagállam ezt elfogadja

A szír elnök tolvajnak nevezte Erdogant

A szír elnök tolvajnak nevezte Erdogant

Fürjes: Az is lehet, hogy menet közben állítanak le építkezéseket

Fürjes: Az is lehet, hogy menet közben állítanak le építkezéseket

Kiderült: nagyon megéri bekapcsolni az iPhone-okon a sötét módot

Kiderült: nagyon megéri bekapcsolni az iPhone-okon a sötét módot