szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Megszaporodott a mezőny XVIII. kerületben, az ellenzék szerint nagyon gyanús az ügy.

Önkormányzati választás 2019
Idézze fel a 2019-es önkormányzati választás kampányának és a szavazás napjának eseményeit, illetve kövesse a fejleményeket cikksorozatunkkal. Innen megtudhat mindent arról, mi történik az ország önkormányzataiban.
Friss cikkek a témában

A XVIII. kerületi választási bizottság 3:2 arányban leszavazta, hogy a testület ellenzék által delegált tagja összevethesse az Agora Lokálpatrióta Egyesület aláírásait a fideszes, illetve az ellenzéki jelöltekre összegyűjtöttekével - mondta a hvg.hu-nak Kőrös Péter, a helyi MSZP kampányfőnöke. A szavazás eredményét a választási bizottsági tagjuk is megerősítette, a beadványt is ismerjük, a mai ülésről készült jegyzőkönyvben azonban nincsenek benne a részletek. Erre a bizottsági tag sem tudott magyarázatot adni, azt mondta, ez volt az első napirendi pont. A jegyzőkönyv elején csak egy utalás van arra, hogy a beadványát tárgyalják, de konkrétan nem írták le, az miről szól.

Megkerestük a helyi jegyzőt, hogy pontosan mi történt, amit válaszolnak, a cikket frissítjük. Az ellenzék a kerületben csalást sejt: azt mondják, az Agora (ami egy önkormányzattal közösen létrehozott szervezet) gyanúsan hamar gyűjtötte össze az aláírásokat. Még gyanúsabbnak tartják az ügyet azután, hogy a bizottság leszavazta kezdeményezésüket - mondta Kőrösi, hozzátéve, hogy a választás rendje elleni bűncselekmény miatt feljelentést tesznek. Az Agora vezetője korábban a 24.hu-nak azt mondta, nem érti, miért támadják őket ellenzéki oldalról. A helyzetet részletesen ebben a cikkünkben vázoltuk.

Kőrös azt sem tartja jogosnak, hogy a választási bizottság szavazzon egy ilyen ellenőrzési kérdésről, másokkal beszélve azonban kiderült, erre igenis van lehetősége: a Nemzeti Választási Bizottság egy 2014-es döntésben lehetőséget adott erre.

Kérdés, hogy a "semmire" feljelentést tenni mennyire eredményes. Beszéltünk olyan ügyvéddel, aki szerint az önmagában nem alapozza meg a gyanút, hogy nem tudják összevetni az aláírásokat, de az egyik ellenzéki képviselő-jelölt, Kassai Dániel is azt mondta korábban, akkor lesz valódi mozgásterük, ha megnyerték a választást, és egy új jegyzővel átellenőrzik az aláírásokat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Űrszemét miatt volt kénytelen manőverezni a Nemzetközi Űrállomás

Űrszemét miatt volt kénytelen manőverezni a Nemzetközi Űrállomás

363 felett ragadt a forint

363 felett ragadt a forint

Kedveli a windowsos böngészőjét? Az iPhone-ján is beállíthatja

Kedveli a windowsos böngészőjét? Az iPhone-ján is beállíthatja