szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az eseményről tudósító MTI olyan képet is közölt, ahol Szijjártó összeölelkezik Elmar Mammadyarov azeri külügyminiszterrel.

A kitüntetést is az azeri külügy vezetője adta át magyar kollégájának, egy jubileumi medált az azerbajdzsáni diplomáciai szolgálat alapításának századik évfordulója alkalmából. A budapesti sajtótájékoztatón Szijjártó azt mondta:

kölcsönös tiszteletre van szükség a nemzetközi kapcsolatokban, de ehelyett sokszor kioktatással és kettős mércével kell szembesülnünk.

©

Hozzátette: a magyar és azeri vezetők mindig őszinték lehetnek egymással, ezért hatékony az együttműködésük. „Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy éppen így folytassuk az együttműködést, mert Magyarország nemzeti érdeke a szoros kapcsolatok ápolása a régióval.”

Emellett Magyarország támogatja a térség együttműködését az EU-val, és bízik abban, hogy a Türk Tanács tagjaival együtt tovább építhetik a kapcsolataikat - tette hozzá. A külügyminiszter felidézte: egy évvel ezelőtt ő is kitüntetést adott át azeri kollégájának, mert mindig barátságot és tiszteletet mutatott Magyarország és a magyar nemzet iránt, amit a magyarok nagyra értékelnek.

©

Elmar Mammadyarov arról beszélt, hogy a kitüntetéssel azt a baráti nyitottságot ismerik el, amellyel Szijjártó Péter viszonyul Azerbajdzsánhoz.

A kitüntetéssel az azeri állam a diplomáciai munka, Azerbajdzsán diplomáciai és nemzetközi kapcsolatainak fejlesztése területén kiemelkedő teljesítményt nyújtó emberek, diplomaták eredményeit ismeri el. Ilyen kitüntetést kapott korábban mások mellett az orosz, a georgiai, a szlovák, a lett és a kínai külügyminiszter.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az egész felső tagozat nem léphet be egy orosházi iskolába koronavírus-fertőzés miatt

Az egész felső tagozat nem léphet be egy orosházi iskolába koronavírus-fertőzés miatt

Hatalmas lesz a PlayStation 5, a most előkerült fotók bizonyítják

Hatalmas lesz a PlayStation 5, a most előkerült fotók bizonyítják

Alaposan megváltozik az időjárás kedden

Alaposan megváltozik az időjárás kedden