Átlagosan másfél hónapnyi túlórája volt egy rendőrnek tavaly

Átlagosan másfél hónapnyi túlórája volt egy rendőrnek tavaly

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Tavaly többen szereltek le, mint ahányan érkeztek a testülethez.

Komoly a munkaerőhiány a rendőrségnél, írja a 24.hu, amely az Országos Rendőr-főkapitányságtól kapott adatok alapján azt írja, 2018-ban 2012 hivatásos rendőr jogviszonya szűnt meg, 44 százalékuk pedig legfeljebb négy évig volt csak rendőr. Ugyanebben az időszakban összesen 1622-en létesítettek hivatásos jogviszonyt, vagyis 390-nel többen mentek el, mint ahányan beléptek. 2018-ban pedig 608-cal több hivatásos állományú jogviszonya szűnt meg, mint egy évvel korábban.

Az ORFK ellenben azt hangsúlyozta a lapnak, hogy nyolc év alatt így is emelkedett a hivatásos állomány létszáma, ráadásul szerintük a rendőrségnél a fluktuáció aránya még így is kisebb, mint a versenyszférában, még ha nagyobb is az elvándorlás, mint amennyit korábban mértek.

A lap viszont úgy tudja, az új belépők nem maradnak sokáig a rendőrségnél, főleg az ország keleti feléből érkeznek a fővárosba nagyobb számban, és jó páran azért szerelnek le, mert a kevés fizetésből nem tudják állni az albérletüket, a megélhetésüket.

Az ORFK ezzel kapcsolatban annyit írt, hogy a vidékről a fővárosba költöző, a Budapesti Rendőr-főkapitányságon szolgálatot teljesítő rendőrök albérleti díj hozzájárulást, szálló- vagy garzonelhelyezést kaphatnak, de elismerték, hogy a magasabb megélhetési költségek is közrejátszhatnak a leszerelési döntésekben. Hozzátették azonban, hogy a BRFK létszámához mért fluktuációs mutatói nem tértek el érdemben az országos átlagtól.

Az ORFK által közölt adatookból az is kiderült, hogy a rendőrség hivatásos állományából 2019. április 1-jén országosan 1644 fő hiányzott, és hogy tavaly összesen több mint 6,4 millió túlórát kellett vállalniuk a rendőröknek. Az első félévben 148 (18,5 nyolcórás műszaknak felel meg), a másodikban 115 túlóra volt az átlag (utóbbi bő 14 nyolcórás műszaknak felel meg) fejenként.

Ez azt jelenti, hogy tavaly átlagosan 263 túlórát teljesítettek a rendőrök, ami 32,5 nyolcórás műszaknak, vagyis másfél hónapnyi teljes munkanapnak feleltethető meg.

Hozzászólások