szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A jobbikos Steinmetz Ádám a Borkai-ügy nyomán nyújtott be törvényjavaslatot.

Ahogy megírtuk, az új parlamenti ülésszak hétfői kezdetén Borkai Zsolt kampányban kipattant botrányáról kérdezte a miniszterelnököt Steinmetz Ádám, a Jobbik országgyűlési képviselője. Az athéni olimpián nyert aranyérmét szorongató egykori vízilabdázó az Index beszámolója szerint azt tudakolta Orbán Viktortól, hogy szerinte méltó-e az ugyancsak ötkarikás bajnok Borkai az olimpiai életjáradékra.

A kormányfő a válaszában beteg dolognak nevezte azt, ha valaki saját maga készít vagy készíttet videófelvételt a szexuális életéről, és azt is közölte, hogy – a Fidesz és a győri polgárok után – a Magyar Olimpiai Bizottságnak is döntenie kell Borkairól.

Viszontválaszában Steinmetz jelezte, hogy az ügyben már benyújtott egy törvényjavaslatot. Ennek szövege kedden meg is jelent a parlament honlapján „Az olimpiai járadék erkölcstelen életmóddal történő összeférhetetlenségének megállapításáról” címmel.

Ebben a jobbikos politikus azt javasolja, hogy a sportról szóló 2004. évi I. törvény olimpiai járadékra való érdemtelenségről rendelkező része egészüljön ki.

Jelenleg az számít érdemtelennek, és nem részesülhet járadékban, aki büntetett előéletű vagy büntetlen előéletű, de akivel szemben a bíróság bűncselekmény elkövetése miatt próbára bocsátást alkalmazott a próbaidő, annak meghosszabbítása esetén a meghosszabbított próbaidő elteltéig. Steinmetz ezt tenné hozzá:

akivel szemben – büntetlen előéletére tekintet nélkül – a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) Etikai Bizottsága megállapítja, hogy olyan magatartást tanúsított, amely alkalmas arra, hogy másokban megbotránkozást keltsen és az olimpikonok társadalmi megítélését rombolja.”

Azt is javasolja az ellenzéki politikus, hogy az ellen is megindítható legyen az eljárás, aki „az olimpikonok társadalmi megítélését romboló cselekményét a törvény hatályba lépése előtt követte el, azonban a magatartásának következményei a hatálybalépést követően is fennállnak”. Steinmetz szerint minderre azért van szükség, mert

keresztény országban élünk, ahol követendő az erkölcsi normák szerinti élet, és nélkülözhetetlen az erkölcsös magatartás. Teljességgel elfogadhatatlan, hogy a közélet méltán elismert tagjai, mint például a sportolók, pedagógusok, tudósok, politikusok erkölcstelen magatartásukkal rombolják normáinkat.

Azt is írja a politikus, hogy az olimpikonokat széles körű társadalmi elismerés, tisztelet övezi, sokan példaképként tekintenek rájuk, mindig kiemelt figyelem kíséri őket, ezért az élet minden területén példát kell mutatniuk, nemcsak az aktív pályafutás során, hanem azt követően is.

„Jogos elvárás, ha egy sportegyesületben etikai eljárás alapján felelősségre lehet vonni a közösség érdekeit csorbító, hírnevét romboló sportolót, akkor a Magyar Olimpiai Bizottság – mint a magyar sporttársadalom első számú szervezete – se legyen elnéző egy olimpikon erkölcstelen dolgaival kapcsolatban” – magyarázta indoklásában Steinmetz, aki szerint meg kell teremteni a jogi környezetet arra, hogy akár erkölcsi alapon az olimpiai érmeseinknek adható, a korábbi kimagasló teljesítményük elismeréseként nyújtott állami támogatás felfüggeszthető vagy megvonható legyen.

Az ügyben kerestük a MOB-ot. Megtettük ezt már az után is, hogy megjelentek azok a blogbejegyzések, amelyeken szexuális aktus közben látható, és amelyekben korrupcióval vádolták meg. Akkor azt írták, az üggyel az újonnan felálló etikai bizottság foglalkozik majd, azt viszont már nem árulták el, hogy a testület mikor kezdi meg a működését.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Civil Közoktatási Platform: Táppénzt a szülőknek, oltást a pedagógusoknak!

Civil Közoktatási Platform: Táppénzt a szülőknek, oltást a pedagógusoknak!

Először Írországban, majd Magyarországon házasodott egy magyar nő, most a rendőrség nyomoz ellene

Először Írországban, majd Magyarországon házasodott egy magyar nő, most a rendőrség nyomoz ellene

Ne féljünk megszegni a szabályokat!

Ne féljünk megszegni a szabályokat!