szerző:
Kaufmann Balázs - Tóth Richárd
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egészen erősre sikerültek Kövér László záró gondolatai a Nagy Imre-szobor helyére állított Nemzeti Vértanúk emlékművének avatásán. Szamuely Tibortól Pál apostolig ért gondolatmenetében.

Felavatták a Parlamenttel szemben, a Vértanúk terén a Nemzeti Vértanúk emlékművét, illetve annak pontos mását. Az eredeti szobor, Füredi Richárd alkotása a „A nemzet vértanúinak 1918-1919” feliratot viselte és a vörösterror áldozatainak állított emléket, 1945-ben pedig porig rombolták. Arról, hogy a szobor valójában egy Horthy-kori üzenetet melegít fel, Csunderlik Péter írt a hvg360-on, mi most inkább Kövér Lászlóra koncentrálnánk.

A házelnök az 1918-1919-es vörösterror áldozatainak emléket állító alkotás újraavatási ceremóniáján azt mondta, az a véres polgárháború más formájában, „szellemi és politikai küzdelemként ugyan, de napjaink is zajlik”.

Az Istent, hazát és nemzetet tagadók 1919-ben burzsujoknak nevezték nagyapáitokat. 56 után retrográdnak nevezték apáitokat, 1990 után mucsainak neveztek valamennyiünket, akik hittünk a demokrácia erejében. Ma nacionalistának, populistának, Európa-ellenesnek, xenofóbnak, iszlamofóbnak, homofóbnak, és ki tudja még, mi mindennek neveznek bennünket csak azért, mert ragaszkodunk közösségeinkhez, kultúránkhoz, hagyományainkhoz. Ne legyenek kétségeiket, ha engeditek nekik, visszatérnek, és meg fogják bélyegezni gyermekeiteket, unokáitokat. A Lenin-fiúk utódai ma is itt állnak velünk szemben, és egyelőre csak a virtuális világban, de ott folytatják, ahol 100 éve a Szamuelyk abbahagyták.”

A Lenin-fiúk egyébként az 1919-es magyarországi Tanácsköztársaság alatt a Forradalmi Kormányzótanács politikai karhatalmi különítménye volt a vörösterror hónapjaiban.

Itt a videó és Kövér beszéde:

Ugyanezen az eseményen, távozóban, Orbán Viktor azt mondta, megkapta Karácsony Gergely levelét, de még kivár a személyes találkozóval.

Csaknem 100 évvel ezelőtt is avattak itt, hangulatában hasonló volt az akkori rendezvény, itt az akkori filmhíradó (ha nem töltene be a videó, katt a mondat első felében lévő linkre):

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vasárnap éjjel leáll a Bubi, de tavasszal 1200 új bringa érkezik

Vasárnap éjjel leáll a Bubi, de tavasszal 1200 új bringa érkezik

450 kilométerrel arrébb lévő célpontot semmisített meg az új orosz szuperfegyver

450 kilométerrel arrébb lévő célpontot semmisített meg az új orosz szuperfegyver

Egy órát vesztegeltek az utasok, mert a vonat elhagyta két kocsiját

Egy órát vesztegeltek az utasok, mert a vonat elhagyta két kocsiját