szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nemcsak a Fidesznek, az ellenzéknek is feladta a leckét Borkai Zsolt szerdai lemondása - legalábbis abból a szempontból, hogy kinek lehet a legnagyobb esélye megszerezni a luxusjacht-botrányig bevehetetlennek gondolt polgármesteri széket. Egyelőre annyi biztos, hogy a nyáron összeállt ellenzék újra együtt vág neki a megmérettetésnek, a közös jelöltet pedig feltehetően egy a budapestihez hasonló előválasztáson választhatják ki.

Bár a Fidesz hagyományosan erős támogatottsággal bír Győrben - Borkai Zsoltot 2006-ban, 2010-ben és 14-ben is 50 százalékkal magasabb aránnyal választották polgármesternek és 2010 óta a képviselőtestületben is nagyarányú többsége volt a kormánypártoknak -  a szex- és korrupciós botrányba belebukott politikus távozása új reményt adhat az ellenzéknek. Az idei októberi önkormányzati választás előtt a közös indulásban gondolkodó MSZP, DK, Momentum, LMP és Jobbik éppen amiatt nem talált sokáig megfelelő polgármester-jelöltet, mert a botrányig rendkívül népszerű Borkai ellen senki nem akart kiállni a borítékolható kudarc ismeretében.

Borkai Zsolt lemond

Nyílt levélben jelentette be Borkai Zsolt a lemondását.

Bár az ellenzéki pártok eredetileg itt is politikán kívüli, civil jelöltben gondolkodtak, a megkeresett közel tíz ember mindegyike nemet mondott a felkérésre, így - vagyis jobb híján – lett nyárra a jelöltjük a DK korábbi városi képviselője, Glázer Tímea. A helyi politikába 18 éve még az MSZP Győr-Moson-Sopron megyei szervezetét vezető Gyurcsány Ferenc felkérésére beszálló polgármester-jelölt alkalmasságáról már a Borkai-botrány kipattanása előtt is erős kételyeket fogalmaztak meg a hvg.hu-nak nyilatkozó helyi ellenzéki politikusok, Borkai Zsolt biztosnak tűnő győzelme miatt ennek azonban nem volt túl nagy jelentősége.

Glázer Tímea
©

„Megkaptuk a sanszot a sorstól, nem éltünk vele. Ennyi” – magyarázta keserűen a hvg.hu-nak az önkormányzati választás másnapján Glázer Tímea egyik párttársa, egyértelműen arra célozva, hogy egy ekkora botrány után egy más habitusú jelölttel simán elhódíthatták volna a megyeszékhelyt.

A legnagyobb eséllyel a dolgok mostani állása szerint egy a főpolgármester-jelöltihez, illetve a budapesti IX. kerületihez hasonló előválasztás döntheti el Győrben, hogy ki legyen a Fidesz még nem ismert új polgármester-jelöltjének kihívója.

A javaslattal – hivatalosan legalábbis - elsőként a Momentum állt elő: Hajnal Miklós, a párt szóvivője a hvg.hu-nak szerdán azt mondta, a párt elnöksége Kerpel-Fronius Gáborral, a Momentum budapesti előválasztáson is indult korábbi a főpolgármester-jelöltjével, jelenlegi főpolgármester-helyettesével tanácskozva arra jutott, hogy a legnagyobb legitimitást Győrben is egy ilyen elő-megmérettetés adhatja az ellenzék jelöltjének. A Momentum szóvivője szerint az október 13-i választás országos tapasztalatai és a Győrben kialakult nem mindennapi helyzet egyértelműen azt jelzik, hogy „nem elég egy sima pártdelegáltat indítani”, hanem a lehető legnagyobb támogatottságot élvező jelöltnek kell felvennie a versenyt a Fideszéével. Az előválasztás mindemellett a nem kormánypárti szavazók megmozgatására-aktivizálására is nagyon jó eszköz szerinte.

A hvg.hu-nak a Borkai Zsolt (akkor még csak esetleges) lemondását latolgató győri DK-s politikusok már az önkormányzati választás utáni napokban azt mondták, hogy ha lenne időközi polgármester-választás, akkor arra egy a fővárosihoz hasonló előválasztáson kellene a közös jelöltet kiválasztani, most ugyanezt a DK pártközpontból is megerősítették.

Az MSZP szintén nem ellenzi a Budapesten bevált megoldást: Pollreisz Balázs a párt helyi elnöke a hvg.hu-nak szerdán azt mondta, bár erről még nem tárgyaltak a pártokkal, mindenképp ésszerűnek tartják, ahogy ahhoz sem fér kétség szerinte, hogy az ellenzéknek újra együtt, összefogva kell felvennie a versenyt a Fidesszel.

Pollreisz Balázs
©

Arról, hogy szerinte szóba jöhet-e ismét jelöltként Glázer Tímea Pollreisz Balász diplomatikusan csak annyit mondott: „Hát vele nem sikerült nyernünk, az biztos”.

Maga az alulmaradt polgármester-jelölt Borkai Zsolt lemondása után a hvg.hu kérdésére, hogy indulna-e a megismételt önkormányzati választáson, azt mondta, a maga részéről „készen áll” a feladatra és szerdán a DK is megerősítette, hogy egy előválasztás esetén őt indítanák.

A Jobbiknak az ellenzéki tárgyalások megkezdéséhez egyelőre a sorait kell rendeznie Győrben – a párt helyi szervezetét emlékezetes módon feloszlatta az országos elnökség, miután a Borkai-botrány kipattanása után, hat nappal az önkormányzati választás előtt négy jelöltjük kilépett az ellenzéki összefogásból. Az ellenzéki párt megyei elnöke egyelőre egy közleménnyel reagált Borkai Zsolt lemondására, amelyben új és teljes körű önkormányzati választás kiírását sürgette Győrben. Az MSZP országos elnöksége szintén úgy fogalmazott szerdai közleményében, a polgármester távozása nem oldja meg a győri helyzetet, hanem a képviselő-testületnek is le kellene mondania, és új önkormányzati választást kellene tartani a városban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Több mint 300 millió literrel kevesebbet tankoltak tavaly az autósok

Több mint 300 millió literrel kevesebbet tankoltak tavaly az autósok

71 milliárd forintnyi bitcoin lapul egy jelszóval védett lemezen, de a tulajdonosa nem tudja a kódot

71 milliárd forintnyi bitcoin lapul egy jelszóval védett lemezen, de a tulajdonosa nem tudja a kódot

Több tízmilliárdból vásárolna kínai és orosz vakcinát a kormány, Szijjártó megy majd értük

Több tízmilliárdból vásárolna kínai és orosz vakcinát a kormány, Szijjártó megy majd értük